![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: R
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 Tdci 140KM
Rocznik: 2011
|
Jeśli masz racje to nie trzeba wymieniać całej skrzynki a tylko sam przekaźnik zasilający ECU, zastanawia mnie tylko co to ma do rzeczy, bo przekaźnik albo przyciąga albo nie, jeśli iskrzy to nie ma bata żeby auto odpaliło, poza tym gdyby ECU dostawał nie takie zasilanie jak trzeba to jak to jest, że auto "jeździ" powiedziałbym zupełnie normalnie? Nie twierdzę, że nie masz racji kolego tylko jest to dla mnie po prostu dziwne... Ale jak co - czy ktoś z Was wie który to przekaźnik? Mogę go wyciągnąć i sprawdzić "na stole" czy pracuje jak trzeba. Jak rozumiem po moich pomiarach "stwierdzamy", że to jednak nie wina akumulatora?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Zauważyłem też delikatne szarpanie czy to jak jadę na równych obrotach czy niekiedy jak zwalniam silnikiem (jak schodzi z obrotów). Dodatkowo - macie też tak, że dosłownie muśnięcie pedału gazu powoduje od razu dość znaczne przyspieszanie? I czy przełączenie oprogramowania z 140 na 163 może powodować owe błędy/zachowania? Dodam, że jakiś czas temu miałem wyciągane i sprawdzane wtryski (musieli je dosłownie wykuwać) i zmieniać wiązkę bo była popalona...
Ostatnio edytowane przez robercuss ; 14-12-2025 o 02:48 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Rozumiem, że nikt z Was nie ma więcej pomysłów, ale dopytam być może głupio, ale czy zamek centralnego może powodować jakieś błędy? Wiem, że na pewno jest jakaś komunikacja z systemem CAN bo po otwarciu drzwi głośniki się npm sciszaja itp. a "zamek" w prawych przednich drzwiach "nie odbija" za każdym razem - tzn. nigdy nie wraca idealnie w miejsce jakby pełnego otwarcia tylko ten ",wihajster" przy klamce zawsze jest lekko przymkniety.
Bump: |
|
|
|