Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2025, 23:01   #11
robercuss
ford::amateur

Imię: R
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 Tdci 140KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: DW10C wali błędami

Jeśli masz racje to nie trzeba wymieniać całej skrzynki a tylko sam przekaźnik zasilający ECU, zastanawia mnie tylko co to ma do rzeczy, bo przekaźnik albo przyciąga albo nie, jeśli iskrzy to nie ma bata żeby auto odpaliło, poza tym gdyby ECU dostawał nie takie zasilanie jak trzeba to jak to jest, że auto "jeździ" powiedziałbym zupełnie normalnie? Nie twierdzę, że nie masz racji kolego tylko jest to dla mnie po prostu dziwne... Ale jak co - czy ktoś z Was wie który to przekaźnik? Mogę go wyciągnąć i sprawdzić "na stole" czy pracuje jak trzeba. Jak rozumiem po moich pomiarach "stwierdzamy", że to jednak nie wina akumulatora?

robercuss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2025, 02:45   #12
robercuss

Zauważyłem też delikatne szarpanie czy to jak jadę na równych obrotach czy niekiedy jak zwalniam silnikiem (jak schodzi z obrotów). Dodatkowo - macie też tak, że dosłownie muśnięcie pedału gazu powoduje od razu dość znaczne przyspieszanie? I czy przełączenie oprogramowania z 140 na 163 może powodować owe błędy/zachowania? Dodam, że jakiś czas temu miałem wyciągane i sprawdzane wtryski (musieli je dosłownie wykuwać) i zmieniać wiązkę bo była popalona...

Ostatnio edytowane przez robercuss ; 14-12-2025 o 02:48
Stary 17-12-2025, 09:58   #13
robercuss

Rozumiem, że nikt z Was nie ma więcej pomysłów, ale dopytam być może głupio, ale czy zamek centralnego może powodować jakieś błędy? Wiem, że na pewno jest jakaś komunikacja z systemem CAN bo po otwarciu drzwi głośniki się npm sciszaja itp. a "zamek" w prawych przednich drzwiach "nie odbija" za każdym razem - tzn. nigdy nie wraca idealnie w miejsce jakby pełnego otwarcia tylko ten ",wihajster" przy klamce zawsze jest lekko przymkniety.

Bump:
Odpowiedz

Zasady postowania