Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2008, 10:41   #11
majorek
ford::beginner

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie

panowie a w moim mondku mk3 mam tylko dwa przełączniki, jeden do oparcia usadzony w pionie i kolejny w poziomie do przesówania fotela w tył i przód, czy w moim mondeo nie ma rególacji góra dół, a może ten usadzony w poziomie służy do regulacji góra, dół, tylko nie działa? auto mam od niedawna i w dodatku to jest mój pierwszy for, więc nie wiem jak to jest w tych autach....dzięki za pomoc i pozdrawiam........

Stary 08-01-2008, 11:49   #12
JANUSZ K
ford::amateur

Domyślnie

Marcin77, witam mam nietypowe pytanie , czy po wyjęciu silnika regulacji wysokosci fotela w moim MONDI 2003r fotel nadal będzie można używać na czas remontu tegoż silnika - nie znam tego mechanizmu - więc lepiej najpierw spytać :-)

[ Dodano: 08-01-2008, 11:52 ]
i jeszcze raz o tym silniku fotela - czy jest tam jakieś inne zabezpieczenie silnika przed spaleniem czy tylko bezpiecznik w tablicy ? Jak szybko sprawdzić silnik nie demontując go ?
Stary 08-01-2008, 21:33   #13
Marcin77

Imię: Marcin
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1.6L Duratorq DI TC (95PS)
Rocznik: 2013
Domyślnie

Cytat:
Napisał JANUSZ K
Marcin77, witam mam nietypowe pytanie, czy po wyjęciu silnika regulacji wysokości fotela w moim MONDI 2003r fotel nadal będzie można używać na czas remontu tegoż silnika - nie znam tego mechanizmu - więc lepiej najpierw spytać
Witam. Myślę, że po wymontowaniu silniczka regulacji fotela nadal można używać autko. Jedynym dyskomfortem, jaki będzie odczuwalny to fakt, że fotel opadnie do samego dołu i może być potrzebna poduszka :fcp1
Wymontowanie silniczka jest proste.
1. Odłączamy akumulator.
2. Po ok 15 min. odłączamy przewody pod fotelem.
3. Wykręcamy cztery śruby mocujące fotel - cztery śruby.
4. Rozłączamy przewody pod fotelem i wybijamy trzpień mocujący silniczek do stelaża.
Po tej operacji proponuje sprawdzić silniczek u jakiegoś elektryka, aby mieć 100% pewności.
Można podjechąć do elektryka również bez demontowania silniczka, powinien sobie poradzić.
Nic mi nie wiadomo o dodatkowym zabezpieczeniu poza bezpiecznikiem.
Pozdrawiam

[ Dodano: 08-01-2008, 21:39 ]
Cytat:
Napisał majorek
panowie a w moim mondku mk3 mam tylko dwa przełączniki, jeden do oparcia usadzony w pionie i kolejny w poziomie do przesówania fotela w tył i przód, czy w moim mondeo nie ma rególacji góra dół, a może ten usadzony w poziomie służy do regulacji góra, dół, tylko nie działa? auto mam od niedawna i w dodatku to jest mój pierwszy for, więc nie wiem jak to jest w tych autach....dzięki za pomoc i pozdrawiam........
Ten osadzony w poziomie powinien podnosić również góra, dół. Przednia część przycisku podnosi przód fotela, tylna część przycisku tył siedziska (podnosi i opuszcza). Po podniesieniu do góry przycisku na calej jego płaszczyźnie fotel wędruje do góry zarówno przednią jak i tylną częścią siedziska. W twoim przypadku powinienś mieć trzy silniczki przy stelarzu fotela - dwa góra dół, jeden przód tył.
Pozdrawiam
Marcin77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2008, 21:50   #14
JANUSZ K

Domyślnie

czy ta słynna padająca zębatka jeste integralnym elementem silnika
Stary 08-01-2008, 21:55   #15
Marcin77

Imię: Marcin
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1.6L Duratorq DI TC (95PS)
Rocznik: 2013
Domyślnie

Nie zobacz
Cytat:
Napisał picio_18
TANIO NAPRAW SWÓJ PODNOŚNIK SIEDZENIA
Marcin77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2008, 22:04   #16
JANUSZ K

Domyślnie

dziękuje za pomoc
Stary 22-02-2010, 14:07   #17
piotr1625

Model: mondeo mk3
Silnik: 1,8
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Nie działa elektryczny podnośnik fotela kierowcy

Witam w moim Mundku mk3 2002r nie działa regulacja fotela kierowcy góra,dół przy załąnczaniu słychać tylko buczenie czyli wydaje mi się że silniczek jest sprawny ,jaka może być przyczyna.
piotr1625 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2010, 15:51   #18
Krzysiek
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał piotr1625 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam w moim Mundku mk3 2002r nie działa regulacja fotela kierowcy góra,dół przy załączaniu słychać tylko buczenie czyli wydaje mi się że silniczek jest sprawny ,jaka może być przyczyna.
Przyczyna bardzo prosta, plastikowa zębatka uległa deformacji(zniszczeniu), najlepiej wstawić miedzianą. Bardzo częsta usterka w Modo MKIII. Sam ją wymieniałem, prosta sprawa, tylko...... wystarczy użyć szukajki......
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 22-02-2010, 18:05   #19
darekmk2
ford::average

Imię: DAREK
Model: MONDEO MK2
Silnik: 2.0l
Rocznik: 1997

Witam kolegów jesli ktoś szuka silniczka odpowiedzialnego za podnoszenie fotela ,mam takowy na sprzedaż ,604476090
darekmk2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2012, 18:41   #20
g0bas

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

Ma ktoś z szanownych forumowiczów namiar na tę miedzianą zębatkę, gdyż moja plastikowa równiez sie posypala a wszystkie linki do niej podane na forum sa nieaktualne. Na allegro również nie moge ich znaleźć z góry dzieki
g0bas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania