![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-12-2007
Model: GALAXY
Silnik: 1.9TDI (90 KM)
Rocznik: 1997
|
-Jak odkręcisz osuszacz to czynnik chłodzący ucieknie .
-Mi udało się dostać do wtyczki od czujnika , wystarczyło wyciągnąć rurę która idzie do filtra , trochę musiałem się namęczyć bo nie chciało mi się odkręcać filtra ale zrobiłem to. Więc jak ty odkręciłeś cały filtr to wtyczka powinna być widoczna i nie powinno być problemu. -schemat klimy poprawiłem |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-02-2008
Model: Transit Connect
Silnik: 1,8 TDCI 90KM
Rocznik: 2005
|
no teraz juz wiem troche więcej, ale i tak chyba za mało.
Filtra powietrza nie wyciągałem wcześniej, zrobiłem to dopiero teraz, jest tam taka mała dziura, w głębi której znajduje się wtyczka z 4 pinami. To raczej ten czujnik. No i teraz następne pytanie, dochodzi do niego prąd, po włączeniu zapłonu napięcie jest na 1 przewodzie, w włączeniu klimy, napięcie pojawia się dodatkowo na drugim przewodzie. Troche pokombinowałem i zauważyłem, że jeśli zewrę 1 przewód z napięciem z innym przewodem bez napięcia, to wentylatory wchodzą na wyższe obroty, gdy zwarłem drugi kabelek z napięciem z drugim kabelkiem bez napiecia, to nic sie nie stało, ale chyba w tym momencie sprężarka powinna sie chyba załączyć. Jeśli sie myle to mnie poprawcie. Dodam, że sprawdzałem wszystko na zgaszonym silniku, i tylko zapłon był włączony. Dzięki za schemat dami17, teraz staram sie pokumać język niemiecki, moze masz opis po ang albo polsku najlepiej? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Musisz włączyć silnik inaczej klima nie ruszy (sprawdzałem w moim aucie)
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-12-2007
Model: galaxy mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
panowie mam identyczny problem co viper sprawdzalem na wlaczonym silniku zwierajac przewody od czujnika klimy nad osuszaczem i nic do sprezarki prad nie dochodzi. viper napisz czy rozwiazales to juz?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Napisz najpierw czy:
-Po naciśnięciu AC świeci pomarańczowa kontrolka -Sprawdziłeś bezpieczniki w aucie i pod maską przy sterowniku -Zwierałeś ten czujnik ciśnienia ale jak , bo są 4 styki no i 2 kombinacje w załączniku masz obrazek linia czerwona oznacza prawidłowe połączenie a niebieska nie prawidłowe . Talentu artystycznego nie mam ale chyba wiesz o co mi mniej więcej chodzi :fcp2 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-02-2008
Model: Transit Connect
Silnik: 1,8 TDCI 90KM
Rocznik: 2005
|
Po zwarciu tych przewodów dalej nic. To cośz elektryką, nie wiem dokładnie co, jak będe miał troche czasu to będe dalej szukał. U mnie dioda na włączniku klimy nie włącza się (tzn czasem się zaświeci a czasem nie, tak samo mam z diodą od obiegu wewnętrznego).
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
wiec tak- kontrolka AC zaswieca sie zawsze po wlaczeniu, bezpieczniki wszystkie dobre choc pod maska niema zadnych w moim modelu I sterownik tez troszke sie rozni bo ma 3 konektory, kostke od czujnika spinam dobrze po zlaczeniu jednej pary przyspieszaja wiatraki po zlaczeniu drugiej nic czyli rozumiem ze przyczyna gdzies indziej. uklad jest szczelny I jak podaje prad na sprezarke sprzegielko zalacza I klima chlodzi.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
A czujnik temperatury sprawdzałeś czy ma przejście no i czy dochodzi do niego napięcie, po włączeniu klimy ?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
sprawdzalem tylko ten przy sterowniku pod maska I nie dochodzi tam prad. jest ich wiecej tych czujnikow temperatury?
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Tylko ten przy sterowniku , więcej nie ma .
|
|
|
|