Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-10-2008, 22:55   #11
Marcin78
ford::average

Imię: Marcin
Model: V40
Silnik: T4
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: Dziwne wycie podczas jazdy Focus I pomocy !

łozysko podpory byłoby głośnie niezależnie czy się jedzie na biegu czy na luzie

Marcin78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2008, 08:08   #12
Cezar77
ford::advanced

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Marcin78
łozysko podpory byłoby głośnie niezależnie czy się jedzie na biegu czy na luzie
Też tak sądzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , a tu ewidentna cisz gdy wrzuci się luz, najbardziej słychać gdy gwałtownie przyspieszę i na sprzęgło i łożysko oporowe działają większe siły. Więc chyba jednak to łożysko oporowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2008, 21:20   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cezar77, łożysko oporowe pracuje TYLKO WTEDY gdy wciśniesz pedał sprzęgła, więc to nie to na 100%.
Czy ten hałas - jak przyspieszasz - to jest na wszystkich biegach? Jeśli jest taki sam na wszystkich biegach to wg mnie walnięte jest łożysko na wałku głównym w skrzyni biegów.Jeżeli narasta wraz z szybkością , to prawdopodobnie rypnięta jest przekładnia główna (w Focusie zblokowana ze skrzynką biegów). W obu przypadkach bardzo źle, w praktyce lepiej kupić na Allegro używaną skrzynię, naprawa kosztowna i musi być bardzo dobry (czytaj- nie ma takich) mechanik.
Jest szansa, że to przeguby, hałas narastałby ze wzrostem prędkości.
Stary 14-10-2008, 21:28   #14
Marcin78
ford::average

Imię: Marcin
Model: V40
Silnik: T4
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał wojtekjanus
to prawdopodobnie rypnięta jest przekładnia główna (w Focusie zblokowana ze skrzynką biegów).
Co to znaczy ?
Marcin78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2008, 21:33   #15
Slawko

"Uwaga! Na początku tematu umieść informację, której generacji modelu dotyczy np. [MK1], [MK2] itd. Sformułuj temat, tak aby dokładnie okreśłał o czym piszesz. Posty bez w/w oznaczeń oraz w stylu: "pomocy, ratunku" będą USUWANE!"
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2009, 19:21   #16
Cezar77

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Domyślnie Re: Problem z układem napędowym, odgłosy podczas jazdy Focus MKI

Witam

Mam do was takie pytanie, czy olej jaki jest lany do skrzyni biegów w Fordzie Focusie I jest uzależniony od rejonu z jakiego pochodzi auto ?. Tzn czy taki sam olej będzie stosowany w Aucie który jeździ w Polsce i np.we Włoszech ?. Bo w końcu różnica temperatury jest znacząca. Pozatym to pytanie zainspirowało mnie po tym jak usłyszałem u siebie że gdy jest zimniej skrzynia pracuje ciszej a gdy cieplej głośniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 14:23   #17
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi

Odkopię nieco temat, bo mam to akurat dziś na świeżo. Wiem, pomyślicie sobie że nie mam co robić, ale powiedzcie mi czy to normalne że jeśli jadąc np 60-70km/h, generalnie dość szybko, gdy wbiję bieg 1 i trzymam sprzęgło wciśnięte (wiadomo że nie będę go puszczał bo nie chcę uszkodzić skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), słychać takie dziwne ciche jakby wycie, jakby gwizdanie które cichnie w miarę gdy zwolnię, aż w pewnym momencie całkiem cichnie. Zatrzymuje się, ruszam z jedynki, cisza, redukuję z dwójki przy niskich prędkościach, tak jak to się powinno, też cisza. Czy to jakieś synchronizatory? Na innych biegach z wciśniętym sprzęgłem jest cisza i skrzynia dobrze działa. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc co to takiego?
zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 14:34   #18
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Problem z układem napędowym, odgłosy podczas jazdy Focus MKI

70 km\h i wbijasz jedynkę ?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no masakra. pomyśl sobie co muszą robić synchronizatory, żeby zsynchronizować obroty wału atakującego i obroty napędu ( kół )

do pełnego szczęścia, proponuje jeszcze w tym momencie strzelić tym pedałem sprzęgła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 14:37   #19
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi

Hehehehe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak myślałem po cichu że o to chodzi, że jest zbyt duża różnica przełożeń i prędkości obrotowej kół Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więcej takich prób nie będę podejmował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdzałem tylko jak biegi wchodzą bo po nocnym mrozie -10 trochę ciężej się wbijały i stąd też moje "testy". Dzięki Łukasz za info, do pełnego szczęścia jednak już zaniecham takich prób podczas jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Amen.
zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 16:08   #20
pawelforduser

Imię: Paweł
Model: 3x C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP / 1.6 TDCi (109 KM)
Rocznik: 2006,2006,2004
Domyślnie Odp: układ napędowy dziwne odgłosy podczas jazdy

To, że biegi wchodzą ciężej na początku na mrozie to norma.

Zasady postowania