![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: V40
Silnik: T4
Rocznik: 2001
|
łozysko podpory byłoby głośnie niezależnie czy się jedzie na biegu czy na luzie
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-09-2008
Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cezar77, łożysko oporowe pracuje TYLKO WTEDY gdy wciśniesz pedał sprzęgła, więc to nie to na 100%.
Czy ten hałas - jak przyspieszasz - to jest na wszystkich biegach? Jeśli jest taki sam na wszystkich biegach to wg mnie walnięte jest łożysko na wałku głównym w skrzyni biegów.Jeżeli narasta wraz z szybkością , to prawdopodobnie rypnięta jest przekładnia główna (w Focusie zblokowana ze skrzynką biegów). W obu przypadkach bardzo źle, w praktyce lepiej kupić na Allegro używaną skrzynię, naprawa kosztowna i musi być bardzo dobry (czytaj- nie ma takich) mechanik. Jest szansa, że to przeguby, hałas narastałby ze wzrostem prędkości.
|
|
|
#14 | |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: V40
Silnik: T4
Rocznik: 2001
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
"Uwaga! Na początku tematu umieść informację, której generacji modelu dotyczy np. [MK1], [MK2] itd. Sformułuj temat, tak aby dokładnie okreśłał o czym piszesz. Posty bez w/w oznaczeń oraz w stylu: "pomocy, ratunku" będą USUWANE!"
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-09-2008
Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
|
Witam
Mam do was takie pytanie, czy olej jaki jest lany do skrzyni biegów w Fordzie Focusie I jest uzależniony od rejonu z jakiego pochodzi auto ?. Tzn czy taki sam olej będzie stosowany w Aucie który jeździ w Polsce i np.we Włoszech ?. Bo w końcu różnica temperatury jest znacząca. Pozatym to pytanie zainspirowało mnie po tym jak usłyszałem u siebie że gdy jest zimniej skrzynia pracuje ciszej a gdy cieplej głośniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
|
Odkopię nieco temat, bo mam to akurat dziś na świeżo. Wiem, pomyślicie sobie że nie mam co robić, ale powiedzcie mi czy to normalne że jeśli jadąc np 60-70km/h, generalnie dość szybko, gdy wbiję bieg 1 i trzymam sprzęgło wciśnięte (wiadomo że nie będę go puszczał bo nie chcę uszkodzić skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), słychać takie dziwne ciche jakby wycie, jakby gwizdanie które cichnie w miarę gdy zwolnię, aż w pewnym momencie całkiem cichnie. Zatrzymuje się, ruszam z jedynki, cisza, redukuję z dwójki przy niskich prędkościach, tak jak to się powinno, też cisza. Czy to jakieś synchronizatory? Na innych biegach z wciśniętym sprzęgłem jest cisza i skrzynia dobrze działa. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc co to takiego?
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
70 km\h i wbijasz jedynkę ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no masakra. pomyśl sobie co muszą robić synchronizatory, żeby zsynchronizować obroty wału atakującego i obroty napędu ( kół ) do pełnego szczęścia, proponuje jeszcze w tym momencie strzelić tym pedałem sprzęgła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
|
Hehehehe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak myślałem po cichu że o to chodzi, że jest zbyt duża różnica przełożeń i prędkości obrotowej kół Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więcej takich prób nie będę podejmował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdzałem tylko jak biegi wchodzą bo po nocnym mrozie -10 trochę ciężej się wbijały i stąd też moje "testy". Dzięki Łukasz za info, do pełnego szczęścia jednak już zaniecham takich prób podczas jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Amen.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: 3x C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP / 1.6 TDCi (109 KM)
Rocznik: 2006,2006,2004
|
To, że biegi wchodzą ciężej na początku na mrozie to norma.
|