Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-10-2008, 11:39   #11
stachumal
ford::advanced

Model: galaxy
Silnik: 2.0 DOHC
Rocznik: 1995r
Domyślnie Re: 2.8 VR6 - jakie kable zapłonowe polecacie?

Poza tym przeskakująca iskiereczka z dziurawego kabla na ręke to tez nie zbyt duża przyjemność.

Ale serce pobudza Hi hi hi.....

Stary 14-10-2008, 16:06   #12
nnschswa
ford::average

Model: Galaxy GHIA Mk1
Silnik: 2.8 VR6
Rocznik: 96

Cytat:
Napisał stachumal

Ale serce pobudza Hi hi hi.....
Oooo jak baaardzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nnschswa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2008, 16:21   #13
stachumal

nnschswa, Kolego to prawda czy fałsz że 2.8 dużo palą .Powiedz proszę ile max. pali galax z tą pojemnością bo jak kupowałem to się tego wiru w baku bałem i wybrałem 2.0l .
Pozdrawiam Staszek .

A jak koledze serducho pbudziło to do dzisiaj śrubokręta nie znalazł hi hi hi...
Stary 14-10-2008, 19:41   #14
D245

Silnik: 1,9tdi
Rocznik: 1996

pala tyle ile wlejesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ja jezdze tylko w miescie i to krotkie dystanse i pali miedzy 12 a 16 litrow
ale jak wskazowka nie opuszcza czerwonego to i ok 20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .Ale dla rownowagi : w ten weekend wybralem sie
z malzonka i dzieciakami do "parku jurajskiego" - trasa kilkudziesieciokilometrowa prosta i monotonna bez korkow ,a ze malzonka bardzo nie lubi jak jezdze szybko a mi sie tez nigdzie nie spieszylo to wrzucilem 5 i ustawilem tempomat na 70 - wszyscy mnie wyprzedzali ale spalanie wyszlo na kompie 7.6 l/100.
D245 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2008, 21:08   #15
nnschswa
ford::average

Model: Galaxy GHIA Mk1
Silnik: 2.8 VR6
Rocznik: 96

Cytat:
Napisał stachumal
nnschswa, Kolego to prawda czy fałsz że 2.8 dużo palą .Powiedz proszę ile max. pali galax z tą pojemnością bo jak kupowałem to się tego wiru w baku bałem i wybrałem 2.0l .
Pozdrawiam Staszek .

A jak koledze serducho pbudziło to do dzisiaj śrubokręta nie znalazł hi hi hi...
He he, znalazł, znalazł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do spalania...
Też bardzo się o to martwiłem zwłaszcza, że przesiadłem się z Mondeo Mk1 1.6 90km na prawie 175 konne V6.
Nie ma co ukrwyać 2.8 nie jest jakimś cudacznym mistrzem spalania ale też bez przesady.
Generalnie wychodzę z zasady, że jak ktoś kupuje V6 to musi sie liczyć ze spalaniem (dużo) ponad 10 litrów na 100.
Ak ktos bierze takie auto musi liczyć się z trzepaniem w portfel.

Do wyższego spalania przyzwyczaił mnie mój Mondas. Niestety brał trochę oleju i chlapał paliwka gdzieś tak w granicach 11 litrów na 100, ale nie żałowałem go, poza tym to był ZETEC. A jak wiadomo słaby 90 konny ZETEC mimo 16 zaworów nie bardzo radził sobie z 1400kg, więc ... go butowałem.

Z Galaxy jest troche inna sprawa. Duża pojemność, stosunkowo dobra moc i automat robią swoję. Ale wrażenia niesamowite.
Uwielbiam zostawiać rzędówki (sorry chłopaki) na autostradzie :fcp27
Teraz mam okazje jeździć w długie trasy, około 1200 km tygodniowo, więc okiełznałem jego spalanie.
W trasie, przy 80-90 km, zszedł mi do 8,5 litra - troche sie męczyłem (pamiętajcie mam automat :fcp2 ), przy prędkościach 100-120 daje jakieś 11-11,5. Przy prędkościach 140, 160, 170 powyżej 12 litrów, czasami koło 14. Fizyki nie da sie oszukać. Nie bardzo potrafię go skalkulować w miaście bo rzadko jeżdżę ale pewnie tak jak kolega wyżej pisał 12-16 litrów. Wg wskazań komputera mój rekord w korkach to 18 litrów.

Niestety CD-V6 baardzo lubi wysokie obroty, przy sportowym trybie skrzyni autmoatycznej czerwone pole to obowiązek no i szkoda, że tylko 2 zawory na cylinder. Dodatkowo mas 1900 kg. Poza tym ten silnik to stara konstrukcja bo z początku lat 90. Cudem techniki nie jest ale pociesza mnie fakt, że wydobywa moc z 6 żywych cylindrów a nie z turbo. I to brzmienie.
Za te wrażenia jestem gotów zapłacić spalaniem.

W początkowym zakresie obrotów (w nomalnym trybie skrzyni) auto jest troche mułowate - trzeba rozbujac prawie 2 tony, ale za to w wyższych zakresach przyśpiesza całkiem fajnie. Nie ma dziur i ładnie jedzie od 100 do 160 :fcp29 chociaz staram się aż tyle nie jeździć...

stachumal , a ile spalają 2.0 w benzynie? Jeżeli "trochę" mniej niż V6 to warto jednak zakupić V-kę bo wrażenia są ciekawe. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam,

Łukasz
nnschswa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2008, 09:37   #16
stachumal

nnschswa, Kolego ja niedawno założyłem sekwencję i stwierdziłem że pali gazu 14,5 litra na sto km (pół na pół trasa z miastem .Jednak przez kilka lat jestem zmuszony się nim kulać . Ale tak żle nie jest gdzż gaz chodzi rewela no i blaszki ma zdrowe tak górę jak i podłogę .
Jednak już wiem na pewno że jak w przyszłości będę zmieniał auto to na większy silnik tylko jeszcze nie wiem jaki 2.3 czy 2.8 .

Pozdrawiam Staszek.

Zasady postowania