![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-09-2008
Model: C-MAX
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2004
|
Dziś wieczorem sprawdzę. Z tym że żadnego spadku mocy nie odczułem. Zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-05-2008
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005
|
Jeżeli to by była rura od intercollera to ona nie piszczy na wolnych obrotach tylko świszczy ( coś jak powietrze z kompresora ) podczas dodawania gazu i to niezależnie od temperatury silnika. Wiem bo to przerabiałem. Rozszczelniła mi sie pod czas jazdy. Myślałem, że mi F-16 ląduje na dachu :fcp15
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Sorki że tak późno ale w końcu jestem.
Przeprowadziłem małe śledztwo i wydaje mi się że ten pisk to chyba z okolic wspomagania. Po prawej stronie pod reflektorem. Jak wyjąłem reflektor ro zbiornik z płynem był zalany ( nie aż tak bardzo ale jednak) płynem. I teraz moje pytanie bo może ktoś się bardziej zna. Co może być z wspomaganiem skoro wydaje ono taki pisk zaraz po odpaleniu (zimny silnik) i trwa ok. 10 - 15 min. ???? P.S. Tak poza tym to WESOŁYCH ŚWIĄT bez samochodowych problemów :fcp1 :fcp1 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
aaa i chciałem dodać tylko co zauważyłem dziś rano. !!
Piszczenie na chwilę ustaje jak ruszę kierownicą. potem znowu piszczy i tak aż silnik się zagrzeje. Co to zatem jest? Za mało płynu w układzie wspomagania, czy to piszczy pompa od wspomagania i czemu przestaje jak silnik jest ciepły? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-07-2008
|
co ciekawe, jeżdże wersją 1,8tdci i dzisiaj również miałem ten sam problem
odplaliłem silnik, jakoś dłużej kręcił rozrusznik i po uruchomieniu silnika dał się słyszeć jakiś dziwny pisk, który ustał po ok 1 min. dodam na marginesie że to samo mam w firmowym oplu poniżej 0 st C. widocznie disel tak ma i tyle (mam taką nadzieję) :fcp4 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
U mnie chyba jednak nie zależy to od temp.
Albo ja jestem trochę przewrażliwiony na punkcie pisków i innych dźwięków. :fcp1 Zapytam jeszcze szwagra mechanika, czy po prostu może TTTM - czytaj Ten Typ Tak Ma |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: FORD FOCUS C-MAX
Silnik: 1.6 TDCI 110 KM
|
Ja również słyszę popiskiwanie. Mówicie, że to wspomaganie - ok. Ale jak to zniwelować? Dolać płyn czy coś?
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-02-2009
|
Ja kupilem focusa 1.9tddi itez pasek piszczal.Wymienilem pasek rozrzadu+napi.,pasek klinowy+rolki+nowa pompe wody.Tydzien byl spokoj i znowu cos piszczy.przewaznie rono a potem cichnie.Sam nie wiem.Meczanik mi powiedzial ze mam slaby akunulator.Moze ktos z was mial cos podobnego?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
za pol roku przestanie piszczec. luzzz
|
|
|
#20 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-02-2008
Model: C-Max
Silnik: 1.8 16V (CSDA, CSDB)
|
jesli to wspomaganie to zrob prosty test
stan na asfalcie suchym i pokrec a potem wjedz na lod i znow pokrec. jesli na lodzie bedzie mniejsze to znaczy ze pompa a jak bez zmian to nie wspomaganie
|