![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Błażej
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2017
|
wiesz mam podobny problem, najpierw zaczęło się delikatne kopcenie, potem nic nie widziałem z tyłu przy dodanu gazu. do momentu kiedy turbo się nie włączyło wszystko ok, a jak przeciągałem go dalej na obr to smuga dymu. Sprawdź też czy czasem jak jedziesz ze stałą prędkością np 120km/h (aby turbina już działała) czy samochód szarpie (tak jaklby samochód się bujał do przodu i do tyłu) ja coś takiego odczuwam i teraz szukam tanio rury do IC i czyszczę zawór EGR (Exhaust Gas Recilculation) czyli zawór do recyrkulacji spali, on może tak puszczać brzydki czarny osad. A zaczął puszczać kiedy odczułem to bujanie auta i troszeczkę słabszą moc. Jak zdjąłem pokrywę to ukazała się na przewodzie 3-4 cm dziura. Sprawdź jeszcze raz dokładnie. Ktoś na forum napisał że nie koniecznie musi to być ta tylko gdzieś dalej, akurat u mnie pęknięcie jestr odrazu widoczne. Na biegu jałowym u mnie równo chodzi gdyby były wtryski padnięte to wydaje mi się że ta praca była by nierówna (chyba że się mylę to prosze o poprawienie mnie)
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-06-2009
Model: Mondeo MK III kombi
Silnik: 2.0 TDCi 115 KM
Rocznik: 2002
|
Witam !
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyna braku mocy - Turbo dziura. Po wejściu na 2 tys -ciągnie ale wydaje mi się że nawet tu nie ma takiego ciągu do przodu, ale przed 2 tys to masakra, włączając klimę stoi stoi stoi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ruszyło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mój problem powstał po wymianie końcówek wtrysków (sprężynka przy dodaniu gazu itd.... w końcu nie odpalał) błędy P1631,P1211,P0251 . Po odebraniu auta zauważyłem że auto nie zbiera się juz jak wcześniej. Wróciłem do warsztatu zero błędów, auto pali, po katowaniu autka wywala w końcu błąd recyrkulacji spalin P0404. Sprawdzony i wyczyszczony zawór EGR, wymiana węza przy zaworze EGR, wyjęty wyczyszczony kolektor dolotowy, czujnik przepływu powietrza przy intercoolerze - hym czy to jest przepływomierza? a może czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym ? , Turbo obraca sie ładnie bez zgrzytów i wibracji, na przewodach od podciśnienia i nadciśnienia czuć przepływ . Obroty delikatnie unoszą się i spadają ! Jestem już u kresu zdrowia i nerw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Może ktos jeszcze cos doradzi co dalej sprawdzać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez frey66 ; 21-09-2009 o 14:41 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Mondeo
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
|
Witam wszystkich jako nowy użytkownik tego forum
Przyłączam się do tematu. Mam także, spadek mocy a objawia się to następująco. 1. Autko zapala normalnie 2. Nie zapala się sprężynka, zarówno od razu po zapaleniu jak i w trakcie jazdy. 3. Autko wydaje mi się że weszło w tryb awaryjny, max 110 km/h 4. Po otworzeniu klapy silnika i przy gazowaniu zauważyłem iż gumowa rura wchodząca od prawej strony do turbo przy zwiększaniu obrotów skórcza się (zasysa) Czy ktoś miał taki objaw i co może być przyczyną takiej usterki? W środę jadę na warsztat, ale wolałbym wiedzieć coś więcej, żeby mechanik mi kitu nie wcisnął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez banita ; 21-09-2009 o 14:16 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Sprawdź na razie czy nie są zatkane :
1. rury dolotu do obudowy filtra powietrza 2.komora filtra i sam filtr ( kiedy wymieniany, ) 3.przewód gumowy od obudowy do turba tzn ten co ci sie ,,kurczy" czy nie ma czasem uszkodzony szczególnie przy cybantach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy trybie awaryjnym powinna ci sie zaświecic lampka - ,,snieżynki lub pompy" w zaleznosci od wersji. Ostatnio edytowane przez frey66 ; 21-09-2009 o 14:38 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Mondeo
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
|
Ad 1 Sprawdziłem jest ok
Ad 2 Sprawdzone ok filtr wymieniłem z 3tyg temu czysty Ad 3 Od góry wygląda na cały, z dołu nie mam na ta chwile możliwosc zobaczenia, ale wygląda na suchy ( w środku tej rury jak wyciągałem od strony turbiny troszke jak by takiego proszku zmieszanego z olejem) Mi nie zaświeca się żadna lampa. W trakcie sprawdzania zauważyłem natomiast uszkodzenie rury gumowej wychodzącej z filtru powietrza na samym końcu (nie tak mała tylko ta duża, sorry ze tak pisze ale nie mechanik ze mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) (na ta chwile zabezpieczyłem to taśmą izolacyjną) Jak będę wracał sprawdzę czy to może to , dzieki Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie które mogą pomóc w usunięciu usterki ? niestety dalej autko zachowuje się tak samo Wstępna diagnoza Turbospreżarka, Ktoś się orintuje gdzie we Wrocku robią dobrze regeneracje, i jakie to będą koszty ?? Acha, czy jak padła sprężarka nie powinnno to być jakoś sygnalizowane?? Ostatnio edytowane przez banita ; 23-09-2009 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
cze.
I co banita poradziłeś sobie z --moca --? NIECH MOC BEDZIE Z TOBĄ/ Z WAMI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja niestety nie i już nie wiem co to może być, a sugestii z waszej strony brak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wszystko opisane poniżej . Dodam tylko jeszcze ze po wymianie końcówek po 2 tygodniach jeden z wtrysków ( 3) na niskich obrotach stał dopiero ok 2tys jak turbo zabrało to i on się ruszał. Sam juz nie grzebałem ruszyłem do mechanika . Stwierdzono opiółki metalu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nastąpiło wyjecie wtrysków i pompy do kontroli . Pompa 1 sekcja do wymiany. Po założeniu dalej to samo BRAK MOCY -turbo dziura do 2 tys jak była tak jest dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i co teraz skoczyć z mostu ??/ Jeszcze jedno gdzie w w takim silniku TDCi 2.0 115km 2002 r znajduje się przepływomierz powietrza - normalnie jest zamontowany przy filtrze powietrza u mnie nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. WIĘC moje pytanie : Czy u mnie nie ma go wogóle ? Czy znajduje się w innym miejscu ? w jakim ? Jeśli nie ma to z ,,czego ,, komputer odcytuje przepływ powietrza ? W Microcat for Ford Europe - pokazuje ze powinien mieć , więc dlaczego nie ma chociażby wiązki elektrycznej? Auto stoi u Mech już drugi tydzień - masakra Bardzo proszę o odpowiedzi na te pytania bardziej wtajemniczonych ! Ostatnio edytowane przez frey66 ; 07-10-2009 o 19:33 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-12-2010
Model: Focus
Silnik: 2500
Rocznik: 2008