Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ka
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2010, 18:11   #11
sokan
ford::amateur

Model: Ford KA
Silnik: 1.3
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: gasnie przy zatrzymywaniu

Szanowni klubowicze!
Bardzo podobny objaw jak tu opisany. Auto to KA z 1998r - silnik 1,3. Przy schodzeniu na wolne obroty dołowało i czasami podnosiło się, a czasami gasło.
Poczytałem na forum i zastosowałem metodę mycia silniczka krokowego. Pomogło na tyle ze auto nie gaśnie. Sądzę jenak, że auto ma za małe obroty bo na biegu jałowym trzęsie, a poza tym słabo wchodzi na obroty po naciśnieciu gazu (jest taki efekt zatrzęsienia) potem wszystko jest OK.
Kiedy w serwisie sprawdzałem ile kosztuje nowy silniczek krokowy, a takze chciałem zamówić jego podstawę (ta część łącząca silniczek z kolektorem) to facet który mi to spawdzał stwierdził, że w moim modelu nie występuje ta plastikowa podstawa. Usunąłem więc ją i zamontowałem silniczek bezpośrednio do kolektora - wszystko pasuje. czy ktoś moze to skomentować - czy auto moze tak pracować, do czego jest ta podstawa?
Tym autem jeździ moja najmłodsza córka, która dopiero co zrobiła prawo jazdy więc brak jej jeszcze doświadczenia i obawiam się, że może sobie nie poradzić z tym słabym wchodzeniem na obroty. Moze ktoś spotkał się z takim objawem? Z góry dziękuję za pomoc.

sokan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2012, 19:10   #12
dawidowskistw

Model: Ka
Silnik: 1300
Rocznik: 1996

witam, powiem ze u mnie w fordzie, podobne objawy, przy hamowaniu obrotu spadaja, i tak dziwnie telepie silnikiem, zdazylo sie juz kilka razy gasnac. i czasem przy dodawaniu gazu, odczuwa sie taka dziwna prace silnika, zamierzam wziac sie za silniczek krokowy, zwany zaworem wolnych obrotow, i przepustnice, napisze jakie beda efekty.
dawidowskistw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2012, 13:45   #13
kacperix

Model: Ford Ka
Silnik: 1,3 Endura
Rocznik: 1997

witam u mojej dziewczyny jest to samo,
gaśnie przy dojeżdżaniu do świateł i wysprzeglaniu, szczególnie z większych prędkości i np z 4 jak się wysprzegli to mur beton zgaśnie, przy redukowaniu 432 i delikatnym obchodzeniu się auto gaśnie rzadko ale mimo wszystko gaśnie,
przemyłem już krokowca, nawet podmieniałem z kumplem, nie pomogło, ustawiłem zawory , sprawdziłem czujnik przy skrzyni sprawdziłem wtyczkę od czujniki id od lampdy... brak więcej pomysłów, wychodzi na to że gdzieś lewe powietrze łapie, ale wszystkie łączenia uszczelniłem dodatkowo sylikonem wysokotemperaturowym i nadal nie mam pomysłu :/
ktoś się orientuje jak diagnozować lewe powietrze?
kacperix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2012, 22:25   #14
yaro666
ford::advanced

Imię: J
Model: KA
Silnik: 1.3i 60KM
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał kacperix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam u mojej dziewczyny jest to samo,
gaśnie przy dojeżdżaniu do świateł i wysprzeglaniu, szczególnie z większych prędkości i np z 4 jak się wysprzegli to mur beton zgaśnie, przy redukowaniu 432 i delikatnym obchodzeniu się auto gaśnie rzadko ale mimo wszystko gaśnie,
przemyłem już krokowca, nawet podmieniałem z kumplem, nie pomogło, ustawiłem zawory , sprawdziłem czujnik przy skrzyni sprawdziłem wtyczkę od czujniki id od lampdy... brak więcej pomysłów, wychodzi na to że gdzieś lewe powietrze łapie, ale wszystkie łączenia uszczelniłem dodatkowo sylikonem wysokotemperaturowym i nadal nie mam pomysłu :/
ktoś się orientuje jak diagnozować lewe powietrze?
najprościej podpiąć pod kompa i może coś wtedy podpowiedzą błędy.
może być też filtr paliwa, pompa paliwa, stary olej w silniku, kable WN, świece. czujnik VSS sprawdzony? wiązka też?
yaro666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania