![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#191 |
ford::advanced
![]() Imię: Arkadiusz
Model: S-Max
Silnik: 2.2 Tdci 200ps
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie wymiany filtra który znajduje się w skrzyni. Czy ktoś w ogóle go wymieniał? Ma jakieś z tym doświadczenia?. Od 4 lat moja skrzynia robi kangura z 1-2 i 2-3 przy powolnej jeździe. Ostatnio zauważyłem że potrafi szarpnąć na rozgrzanym z 5-4..... Olej zmieniałem już z 4 razy, ale filtra nie. Koszt filtra z uszczelka to nie całe 100 zł. Pozdrawiam
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
ford::amateur
![]() Imię: Szymon
Model: Fiesta
Silnik: 1.3
Rocznik: 2002
|
![]()
Cześć, czy jest ktoś z okolic nowego Sącza kto byłby w stanę wgrać nowy soft do skrzyni aisina z 2.0 tdci 140km?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
ford::beginner
![]() Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
|
![]()
Cześć!
Kupiłem miesiąc temu Forda Mondeo 2008 z silnikiem 2.3 benzyna, automatem Aisin Awf21 i przebiegiem 235k. Wracając autem ponad 200km od sprzedającego biegi zmieniały się raczej płynnie w górę jak i w dół. Czasem z 2 na 1 było czuć delikatnie, ale nie zawsze. Sprzedający miał auto z 3 lata, zrobił 30-40k km i mówił, że za swojej kadencji wymienił olej w skrzyni i zrobił update softu u kogoś z Łodzi polecanego na forum Forda. Od czasu powrotu na kołach auto praktycznie stało, bo czekałem na termin w warsztacie LPG. Odbierając auto z warsztatu, zauważyłem, że akumulator był odpinany, bo musiałem rozkodować radio. Od tego czasu praca skrzyni znacznie się pogorszyła. Czuć zmianę biegów w górę praktycznie zawsze, aż do 5tego biegu. Zmiany z 4 na 5 i 5 na 6 nie czuć. Zmiana 1 na 2, 2 na 3, 3 na 4 jest praktycznie za każdym razem wyraźnie wyczuwalna tak jakby auto na chwile zwalniało i wyrywało potem do przodu. Do tego zmiany biegów w dół z 3 na 2 i 2 na 1 są wyraźnie odczuwalne podczas hamowania do zera. Skrzynia działa tak samo na benzynie i LPG, przy czym dodam, że na LPG samo auto chodzi bardzo dobrze. Nie ma też żadnych błędów silnika ani skrzyni. Teraz zastanawiam się czy rozpięcie akumulatora mogło spowodować taka zmianę pracy skrzyni? Co z tym zrobić dalej? Wymienić olej? Poszukać kogoś od softu z okolic Katowic? Podrzucicie sprawdzony kontakt? Może trzeba wykonać procedurę strojenia po odpięciu akumulatora? Miał tak ktoś ? Ostatnio edytowane przez micubussi ; 28-07-2024 o 12:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
ford::beginner
![]() Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
|
![]()
Dzwoniłem wczoraj do Tadeusza w sprawie upgrade softu. Dowiedziałem się, że najnowszy jest z 2008 roku. Czy ja dobrze go zrozumiałem? Auto mam z 2008 roku, a po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie mam wrażenie, że istnieją softy dużo świeższe.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
FCP member
![]() Imię: Oleksii
Model: S-Max
Silnik: 2,0 D 140 KM
Rocznik: 2012
|
![]()
Witam,
Próbowałem Forscanem sprawdzić aktualizację i Forscan nie ogarnia softu TCM. Aisin awf21 w połączeniu z dw12c 2012 r. Najpierw nie może zdecydować jaki modul TCM założony, a potem nie daje nic wyszukać. Sterownik AG91-14C336-AC. Pomimo tego forscan normalnie diagnozuje i robie serwisne procedury. Może jest ktoś w okolicach Szczecina, kto ogarnie aktualizację skrzyni i nowy bcm zaprogramuje? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sent from my SM-G990B using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010
|
![]() Cytat:
|