Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-10-2017, 17:48   #201
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

Cytat:
Napisał stelmacher Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok
czekam
Nie wiem czy ktoś usunął mój post, ale nie da się wyjąć czujnika bez zdjęcia koła

Sent from my E6853 using Tapatalk

mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2017, 15:30   #202
danio446
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010

Co do szarpania, od dłużeszego czasu odczuwałęm szarpanie przy okolo 2000 rmp najgozej było na 4 biegu w okolicach 80km/h. Miałem awiarę koła pasowego od alternatora, okazało się że to ono było odpowiedzialne za szarpanie. Po wymianie cale szarpanie ustało i do tej pory nie ma żadnego problemu.
danio446 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2017, 15:48   #203
mkaminski100

Cytat:
Napisał danio446 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do szarpania, od dłużeszego czasu odczuwałęm szarpanie przy okolo 2000 rmp najgozej było na 4 biegu w okolicach 80km/h. Miałem awiarę koła pasowego od alternatora, okazało się że to ono było odpowiedzialne za szarpanie. Po wymianie cale szarpanie ustało i do tej pory nie ma żadnego problemu.
Mówisz o sprzegielku? Było zatarte czy się rozpadało?

Stary 09-12-2017, 16:00   #204
danio446
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mówisz o sprzegielku? Było zatarte czy się rozpadało?

Tak o sprzegiełku wiesz co nie robiło, wyglądało raczej na zatarte. Zauważyłem też skakanie rolki napinacza paska klinowego na luzie tuż przed samą wymianą. Dopiero po wymianie poskładałem wszystko w jedną loginczą całość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
danio446 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2018, 22:07   #205
rfly
ford::beginner

Imię: ROBERT
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2007

Witam Szanowne grono na forum. Być może nie jest to ten dział ale Posiadam forda s-maxa 2007 2.0 TDCI 140km. Posiadam również problem z szarpaniem chociaż, aż tak bardzo tym się nie martwię w tej chwili bo póki co da się wytrzymać. Obecnie nurtuje mnie inny problem bo auto ciężko pali przy drugim - trzecim i kolejnym razie tzn. pierwsze odpalenie z rana od razu łapie a wystarczy zgasić i już musi trochę pokręcić. Czasami się zdarza, że zgaśnie przy ruszaniu raz czy dwa. Co do tych objawów to przeskanuję zaraz forum może znajdę rozwiązanie. Wiadomo w pierwszej koljności szukaj a jak nie znajdziesz to pytaj. Teraz to mam pytanie takie pod szyną CR przykręcony do bloku silnika jest czujnik na dwa piny (tuż pod czujnikiem ciśnienia w szynie CR)? U mnie NIE jest on podłączony i nie widzę luźnej wtyczki w okolicy, czy to normalne? Czy to jest za czujnik: położenia wałka rozrządu lub wału korbowego a może jeszcze inny? Dzięki z góry.
rfly jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2018, 22:30   #206
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

sadze ze w twoim przypadku bedzie problem z wypalonym pinem pompy paliwowej
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2018, 22:31   #207
rfly
ford::beginner

Imię: ROBERT
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2007

Jesli chodzi o to szarpanie to prawdopodobnie sprawcą takiego stanu rzeczy jest wadliwie pracujący regulator ciśnienia POMPY CR. Czytałem o trym na forum mondeo. Potrafi zacinać się i mimo to działać przez co ciężko go zdiagnozować - chyba że padnie całkiem.
Regulator można wymienić samemu po zdemontowaniu całkowicie obudowy filtra powietrza. Znajduje się on wkręcony od dołu pompy CR w kierunku "grodzi" (na godzinie 17) potrzebny klucz 36, francuzki albo mors. Cena czujnika nowego 200 - 300 zł. Używka ok 150 zł. Jak wymienię to dam znać jaki efekt. U mnie dodatkowo wyskakuje błąd P0089: - Wydajność regulatora ciśnienia paliwa - i to chyba właśnie ten regulator. Mam wątpliwości bo na szynie CR jest też czujnik ciśnienia paliwa ale on chyba nie pełni roli regulatora? A tak na marginesie od góry na pompie CR jest jeszcze jeden ?czujnik? ale nie ustaliłem jeszcze co to za jeden.

Bump: Gregi86 a jak mogę to sprawdzić? Da się to wizualnie sprawdzić i usprawnić? A może wiesz co co za czujnik może być - ten nie podłączony na bloku silnika?

Ostatnio edytowane przez rfly ; 08-01-2018 o 22:37
rfly jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2018, 22:50   #208
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

niestety az tak dokladnie nie wiem poniewaz caly czas jezdzilem benzyniakami a mam diesla z tym samym silnikiem dopiero od kilku tygodni
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2018, 22:58   #209
mkaminski100

Sprawdźcie jakie jest ciśnienie na listwie w czasie szarpania bo widziałem już sporo osób które wymieniły zawór i dalej szarpie.
Zaslep EGR i zobacz, bo często on jest powodem, choć nie zawsze się zacina, bo potrafi się otwierać po niewłaściwych wskazaniach przepływomierza.

Sent from my XT1650 using Tapatalk
Stary 08-01-2018, 23:00   #210
mkaminski100

Cytat:
Napisał Gregi86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niestety az tak dokladnie nie wiem poniewaz caly czas jezdzilem benzyniakami a mam diesla z tym samym silnikiem dopiero od kilku tygodni
Wydaje mi się że pisałeś i nastawniku. Tutaj tego nie ma. Jest zawór niskiego i wysokiego ciśnienia.

Sent from my XT1650 using Tapatalk
Odpowiedz

Tagi
mk4 , przepustnica , szarpanie silnika

Zasady postowania