![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#201 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Cytat:
Sent from my E6853 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Co do szarpania, od dłużeszego czasu odczuwałęm szarpanie przy okolo 2000 rmp najgozej było na 4 biegu w okolicach 80km/h. Miałem awiarę koła pasowego od alternatora, okazało się że to ono było odpowiedzialne za szarpanie. Po wymianie cale szarpanie ustało i do tej pory nie ma żadnego problemu.
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
|
Cytat:
Sent from my E6853 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#204 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
ford::beginner
![]() Imię: ROBERT
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2007
|
Witam Szanowne grono na forum. Być może nie jest to ten dział ale Posiadam forda s-maxa 2007 2.0 TDCI 140km. Posiadam również problem z szarpaniem chociaż, aż tak bardzo tym się nie martwię w tej chwili bo póki co da się wytrzymać. Obecnie nurtuje mnie inny problem bo auto ciężko pali przy drugim - trzecim i kolejnym razie tzn. pierwsze odpalenie z rana od razu łapie a wystarczy zgasić i już musi trochę pokręcić. Czasami się zdarza, że zgaśnie przy ruszaniu raz czy dwa. Co do tych objawów to przeskanuję zaraz forum może znajdę rozwiązanie. Wiadomo w pierwszej koljności szukaj a jak nie znajdziesz to pytaj. Teraz to mam pytanie takie pod szyną CR przykręcony do bloku silnika jest czujnik na dwa piny (tuż pod czujnikiem ciśnienia w szynie CR)? U mnie NIE jest on podłączony i nie widzę luźnej wtyczki w okolicy, czy to normalne? Czy to jest za czujnik: położenia wałka rozrządu lub wału korbowego a może jeszcze inny? Dzięki z góry.
|
|
|
|
|
|
#206 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
sadze ze w twoim przypadku bedzie problem z wypalonym pinem pompy paliwowej
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
ford::beginner
![]() Imię: ROBERT
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2007
|
Jesli chodzi o to szarpanie to prawdopodobnie sprawcą takiego stanu rzeczy jest wadliwie pracujący regulator ciśnienia POMPY CR. Czytałem o trym na forum mondeo. Potrafi zacinać się i mimo to działać przez co ciężko go zdiagnozować - chyba że padnie całkiem.
Regulator można wymienić samemu po zdemontowaniu całkowicie obudowy filtra powietrza. Znajduje się on wkręcony od dołu pompy CR w kierunku "grodzi" (na godzinie 17) potrzebny klucz 36, francuzki albo mors. Cena czujnika nowego 200 - 300 zł. Używka ok 150 zł. Jak wymienię to dam znać jaki efekt. U mnie dodatkowo wyskakuje błąd P0089: - Wydajność regulatora ciśnienia paliwa - i to chyba właśnie ten regulator. Mam wątpliwości bo na szynie CR jest też czujnik ciśnienia paliwa ale on chyba nie pełni roli regulatora? A tak na marginesie od góry na pompie CR jest jeszcze jeden ?czujnik? ale nie ustaliłem jeszcze co to za jeden. Bump: Gregi86 a jak mogę to sprawdzić? Da się to wizualnie sprawdzić i usprawnić? A może wiesz co co za czujnik może być - ten nie podłączony na bloku silnika? Ostatnio edytowane przez rfly ; 08-01-2018 o 22:37 |
|
|
|
|
|
#208 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
niestety az tak dokladnie nie wiem poniewaz caly czas jezdzilem benzyniakami a mam diesla z tym samym silnikiem dopiero od kilku tygodni
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
|
Sprawdźcie jakie jest ciśnienie na listwie w czasie szarpania bo widziałem już sporo osób które wymieniły zawór i dalej szarpie.
Zaslep EGR i zobacz, bo często on jest powodem, choć nie zawsze się zacina, bo potrafi się otwierać po niewłaściwych wskazaniach przepływomierza. Sent from my XT1650 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#210 | |
|