![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#2181 | |
ford::expert
![]() Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
|
![]() Cytat:
Już z 10 x było to opisane w tym temacie! Odpowiedzi masz na poprzednich stronach, tylko poczytać. Dlaczego zaśmiecasz forum? O możliwych przyczynach zresztą napisałem ci na PW! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2182 | |
ford::advanced
![]() Imię: piotr
Model: Vw T4,Vw Sharan 2006
Silnik: 2,5tdi 1,9tdi
Rocznik: 01
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2183 |
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
![]()
Ale taki był montowany fabrycznie w Focusie i taki też zamontuje.
Zresztą to chyba nie chodzi nawet o sam model pieca, tylko czy jest różnica w trybie pracy jako webasto czyli na postoju a praca jako podgrzewacz w czasie pracy silnika. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#2184 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-02-2010
Model: Galaxy MK3 przed liftem
Silnik: 2.0 140 koni , jakiś diesel
Rocznik: 2010
|
![]()
Po przeczytaniu całego wątku, kilku innych na innych forach odpaliłem coś takiego
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dioda zielona zależnie od położenia wskazuje że idzie sygnał z podszybia lub z przełącznika. Dioda czerwona miga w rytm pracy pompki paliwa. Przyciśnięcie czerwonego przycisku odpala piec na ustawiony czas ( na razie 10 min) plus pompka wody 2 minuty dłużej. Zamiast przycisku może być dowolny sterownik (wtedy inne przekaźniki- pierwszy nie musi być czasowy), a drugi tańszy( od razu mógł być taki) , pilot czy co tam. Moje oczekiwania nie były duże. Układ z przekaźnikami w mojej konfiguracji ma wadę - nie można go na razie wyłączyć szybciej - no grzanie tak ale czas pracy pompki wody będzie cały czas liczony od pierwszego włączenia. Jak kabel od + z zapłonu ( alternatora) nie miał diody i ten z podszybia też, to prąd poszedł "do tyłu" i zapaliły się kontrolki - diody lutowałem obie na raz więc nie wiem gdzie była cofka. Wiązka ma cała 3,5 m przy czym licząc od przycisku zielony do pompki wody puszcza ją po 1 m i idzie do 430 - 15 cm Całość polutowana w domu, odpalona na aku 11,4 od zabawki. Wielkie dzięki za wiedzę Stefano - strona 196 z jedną uwagą - nie trzeba wyrywać uszczelki drzwi - w moim MKII osłony dały się wyciągnąć i założyć bez tego. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez wysokist ; 18-12-2011 o 16:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2185 | |
|
![]() Cytat:
Jesli dołożysz mu troche elektroniki i pompe wody to masz świetne ogrzewanie postojowe. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2186 |
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
![]()
Czyli że nie ma różnicy w sofcie zaszytym w piecyku jeśli jest uruchomiony przez sygnał z czujnika temperatury czy też przez normalny sygnał z zegara?
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#2187 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-12-2011
Model: ford galaxy
Silnik: 1,9 tdi
Rocznik: 2002
|
![]()
Panowie ,wymieniłem dogrzewacz na inny (wcześniejszy strasznie dymił wiem ,że chodziło o świece i sitko lecz nie było możliwości się tam dostać bez uszkodzeń) przed wymianą wszystko chodziło O.K oprucz wspomnianego dymu. Teraz na innym piecu w ogóle się nie załącza. Gdzie szukać błędu? Czy potrzeba podłączyć pod kompa, czy odpowietrzyć układ...?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2188 |
![]() Zarejestrowany: 19-12-2011
Model: FORD GALAXY
Silnik: 1,9 TDI 130KM
Rocznik: 2004
|
![]()
Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno dowiedziałem się, że i u mnie występuje dogrzewacz. Niestety nie działa. Znaleźć fachowca od dogrzewaczy w mojej okolicy graniczy z cudem. Miałem zrobioną diagnozę przez faceta, który pracuje w fordzie. On niestety nie naprawia dogrzewaczy. Wystąpiły trzy błędy:
1. Brak zasilania zacisk 30 2. Brak zasilania zacisk 15 3. Podgrzewacz elektryczny-uszkodzenie, usterka statyczna. Czy mógłbym liczyć na pomoc w objaśnieniu tych błędów? Dodam, że błędy zapisałem w takiej formie jakie mi podał ten diagnosta. Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2189 | |||
|
![]() Cytat:
Odnosnie sygnalu z alternatora to podobnie mam mostek,jesli chodzi o prace pieca bez zapalonego auta. Cytat:
Jesli piec nie zrobil nawet startu wiec zapewne cos z polaczeniem obwodu elektrycznego cos nie tak.Lub uszkodzony sterownik. Start pieca i pompka powinna zagadac.Sprawdz czy z polaczeniem elektrycznym wszysko ok,bo to podpadajace ze zero odzewu. Cytat:
odp.p.1) to brak głównego zasilania piecyka co zapewne idzie przez bezpiecznik odp.p.2) to brak plusa po włączonym zapłonie (przekręcony kluczyk) bynajmniej tak sie na schematach oznacza '+15' Lecz nie mam pewnosci czy o to chodzi w twoim przypadku. Moze chodzi o sterowanie zegara gdyz tam tez jest potrzebny 'plus po stacyjce'. odp.p3) nie podpowiem ,nie znam sie.Ale napraw te dwa pierwsze i zobaczymy. Wklejam podlacznie pieca abys mial wszystko razem: styk 1 zasilanie (+) zawsze musi być podłączone symbol 30 styk 2 zasilanie (-) jak wyżej symbol 31 styk 3 do pompy paliwa (-), tylko D3W, dla D4WZ i D5WZ nie podłączone, pompkę paliwa podłączamy do (-) auta styk 4 pompka paliwa we wszystkich dogrzewaczach styk 5 diagnoza styk 6 do wyłącznika temperatury styk 7 do D+ alternatora, jest tam +12, jeśli silnik pracuje (ładuje alternator) stk 8 nie podłączony warunkiem odpalenia pieca jest zasilanie, czyli (+) na 1, (-) na 2 podłączona pompka paliwa, oraz (+) na 6 i na (7) i powinno hulać... Ostatnio edytowane przez peters ; 19-12-2011 o 20:48 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#2190 |
![]() Zarejestrowany: 19-12-2011
Model: FORD GALAXY
Silnik: 1,9 TDI 130KM
Rocznik: 2004
|
![]()
Wielkie dzięki peters. Znając swoje umiejętności to pewnie zdołałbym sprawdzić pierwszy błąd, czyli bezpiecznik. A może mógłby ktoś polecić dobrego fachowca z okolic Łodzi.
Boję się cokolwiek ruszać, żeby nie pogorszyć sytuacji. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto |
|
|