Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-12-2011, 00:39   #2181
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał agapat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dogrzewacz działa, pompka na poszybiu też.Tylko po uruchomieniu silnika [niby wszystko ok] obroty dogrzewacza zaczynają przyspieszać a wraz z tym pojawia się coraz więcej siwego[?]dymu.Przy osiągnięciu największych obrotów [jak w odrzutowcu] zaczyna coś się skraplać [wygląda mi to na ON] Powtarza się to nawet po wcześniejszym zgaszeniu samochodu...[?]
Po co ty piszesz takie bzdety????? Znowu te same pytania.
Już z 10 x było to opisane w tym temacie! Odpowiedzi masz na poprzednich stronach, tylko poczytać. Dlaczego zaśmiecasz forum?
O możliwych przyczynach zresztą napisałem ci na PW!

Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2011, 10:34   #2182
peters
ford::advanced

Imię: piotr
Model: Vw T4,Vw Sharan 2006
Silnik: 2,5tdi 1,9tdi
Rocznik: 01

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie może głupie ale taki problem mnie nurtuje.
Montuje sobie podgrzewacz i chcę żeby działał jako podgrzewacz i ogrzewanie postojowe. Ogólne zasady podłączenia znam i wiem o co cho. Podgrzewacz D5WS, wszystko będzie w Focusie. Czy sterownik takich pieców rozróżnia czy pracuje jako podgrzewacz to znaczy jest załączony przez czujnik temperatury czy też jest załączony przez sterownik. Chodzi o to czy kiedy silnik pracuje i jest temp poniżej 5 stopni to sterownik też włącza pompkę wody? Jeśli tak, to czy to nic nie szkodzi dla całego układu chłodzenia, nie wytwarzają się jakieś podciśnienia czy temu podobne.
No w trybie webasto wiadomo że pompka wody powinna chodzić żeby lepiej rozprowadzić nagrzany w piecyku płyn a przy podgrzewaniu płynu w czasie kiedy silnik pracuje to przecież pompa wody z silnia już gania wodę.
Pozdrawiam
Powiem tak,wiadomo masz ten piec D5WS ale z tego co tu czytam na forum to z nim sa wieksze problemy jak np.z D3WZ czy z D5WZ.
peters jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2011, 12:01   #2183
moons

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Ale taki był montowany fabrycznie w Focusie i taki też zamontuje.
Zresztą to chyba nie chodzi nawet o sam model pieca, tylko czy jest różnica w trybie pracy jako webasto czyli na postoju a praca jako podgrzewacz w czasie pracy silnika.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2011, 16:15   #2184
wysokist
ford::average

Model: Galaxy MK3 przed liftem
Silnik: 2.0 140 koni , jakiś diesel
Rocznik: 2010

Po przeczytaniu całego wątku, kilku innych na innych forach odpaliłem coś takiego
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dioda zielona zależnie od położenia wskazuje że idzie sygnał z podszybia lub z przełącznika.
Dioda czerwona miga w rytm pracy pompki paliwa.
Przyciśnięcie czerwonego przycisku odpala piec na ustawiony czas ( na razie 10 min) plus pompka wody 2 minuty dłużej.
Zamiast przycisku może być dowolny sterownik (wtedy inne przekaźniki- pierwszy nie musi być czasowy), a drugi tańszy( od razu mógł być taki) , pilot czy co tam. Moje oczekiwania nie były duże.
Układ z przekaźnikami w mojej konfiguracji ma wadę - nie można go na razie wyłączyć szybciej - no grzanie tak ale czas pracy pompki wody będzie cały czas liczony od pierwszego włączenia.

Jak kabel od + z zapłonu ( alternatora) nie miał diody i ten z podszybia też, to prąd poszedł "do tyłu" i zapaliły się kontrolki - diody lutowałem obie na raz więc nie wiem gdzie była cofka.

Wiązka ma
cała 3,5 m przy czym licząc od przycisku zielony do pompki wody puszcza ją po 1 m i idzie do 430 - 15 cm

Całość polutowana w domu, odpalona na aku 11,4 od zabawki.

Wielkie dzięki za wiedzę Stefano - strona 196 z jedną uwagą - nie trzeba wyrywać uszczelki drzwi - w moim MKII osłony dały się wyciągnąć i założyć bez tego.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wysokist ; 18-12-2011 o 16:27
wysokist jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2011, 23:07   #2185
peters

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale taki był montowany fabrycznie w Focusie i taki też zamontuje.
Zresztą to chyba nie chodzi nawet o sam model pieca, tylko czy jest różnica w trybie pracy jako webasto czyli na postoju a praca jako podgrzewacz w czasie pracy silnika.
Pozdrawiam
Powiem tak różnicy nie ma w pracy pieca gdyz on robi to samo cały czas.
Jesli dołożysz mu troche elektroniki i pompe wody to masz świetne ogrzewanie postojowe.
Stary 18-12-2011, 23:47   #2186
moons

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Czyli że nie ma różnicy w sofcie zaszytym w piecyku jeśli jest uruchomiony przez sygnał z czujnika temperatury czy też przez normalny sygnał z zegara?

Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2011, 19:22   #2187
agapat
ford::amateur

Model: ford galaxy
Silnik: 1,9 tdi
Rocznik: 2002

Panowie ,wymieniłem dogrzewacz na inny (wcześniejszy strasznie dymił wiem ,że chodziło o świece i sitko lecz nie było możliwości się tam dostać bez uszkodzeń) przed wymianą wszystko chodziło O.K oprucz wspomnianego dymu. Teraz na innym piecu w ogóle się nie załącza. Gdzie szukać błędu? Czy potrzeba podłączyć pod kompa, czy odpowietrzyć układ...?
agapat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2011, 20:11   #2188
GARNET

Model: FORD GALAXY
Silnik: 1,9 TDI 130KM
Rocznik: 2004

Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno dowiedziałem się, że i u mnie występuje dogrzewacz. Niestety nie działa. Znaleźć fachowca od dogrzewaczy w mojej okolicy graniczy z cudem. Miałem zrobioną diagnozę przez faceta, który pracuje w fordzie. On niestety nie naprawia dogrzewaczy. Wystąpiły trzy błędy:
1. Brak zasilania zacisk 30
2. Brak zasilania zacisk 15
3. Podgrzewacz elektryczny-uszkodzenie, usterka statyczna.

Czy mógłbym liczyć na pomoc w objaśnieniu tych błędów?
Dodam, że błędy zapisałem w takiej formie jakie mi podał ten diagnosta.
Z góry dziękuję za pomoc.
GARNET jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2011, 20:25   #2189
peters

Cytat:
Czyli że nie ma różnicy w sofcie zaszytym w piecyku jeśli jest uruchomiony przez sygnał z czujnika temperatury czy też przez normalny sygnał z zegara?

Pozdrawiam
Ja mam swoj uruchamiany przez mostek zwarcia czujnika temperatury(-/+5'C).
Odnosnie sygnalu z alternatora to podobnie mam mostek,jesli chodzi o prace pieca bez zapalonego auta.

Cytat:
Napisał agapat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie ,wymieniłem dogrzewacz na inny (wcześniejszy strasznie dymił wiem ,że chodziło o świece i sitko lecz nie było możliwości się tam dostać bez uszkodzeń) przed wymianą wszystko chodziło O.K oprucz wspomnianego dymu. Teraz na innym piecu w ogóle się nie załącza. Gdzie szukać błędu? Czy potrzeba podłączyć pod kompa, czy odpowietrzyć układ...?

Jesli piec nie zrobil nawet startu wiec zapewne cos z polaczeniem obwodu elektrycznego cos nie tak.Lub uszkodzony sterownik.
Start pieca i pompka powinna zagadac.Sprawdz czy z polaczeniem elektrycznym wszysko ok,bo to podpadajace ze zero odzewu.

Cytat:
Napisał GARNET Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno dowiedziałem się, że i u mnie występuje dogrzewacz. Niestety nie działa. Znaleźć fachowca od dogrzewaczy w mojej okolicy graniczy z cudem. Miałem zrobioną diagnozę przez faceta, który pracuje w fordzie. On niestety nie naprawia dogrzewaczy. Wystąpiły trzy błędy:
1. Brak zasilania zacisk 30
2. Brak zasilania zacisk 15
3. Podgrzewacz elektryczny-uszkodzenie, usterka statyczna.

Czy mógłbym liczyć na pomoc w objaśnieniu tych błędów?
Dodam, że błędy zapisałem w takiej formie jakie mi podał ten diagnosta.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wiem czy o to ci chodzi ale jesli chodzi o :

odp.p.1) to brak głównego zasilania piecyka co zapewne idzie przez bezpiecznik
odp.p.2) to brak plusa po włączonym zapłonie (przekręcony kluczyk) bynajmniej tak sie na schematach oznacza '+15' Lecz nie mam pewnosci czy o to chodzi w twoim przypadku. Moze chodzi o sterowanie zegara gdyz tam tez jest potrzebny 'plus po stacyjce'.
odp.p3) nie podpowiem ,nie znam sie.Ale napraw te dwa pierwsze i zobaczymy.

Wklejam podlacznie pieca abys mial wszystko razem:

styk 1 zasilanie (+) zawsze musi być podłączone symbol 30
styk 2 zasilanie (-) jak wyżej symbol 31
styk 3 do pompy paliwa (-), tylko D3W, dla D4WZ i D5WZ nie podłączone,
pompkę paliwa podłączamy do (-) auta
styk 4 pompka paliwa we wszystkich dogrzewaczach
styk 5 diagnoza
styk 6 do wyłącznika temperatury
styk 7 do D+ alternatora, jest tam +12, jeśli silnik pracuje (ładuje alternator)
stk 8 nie podłączony
warunkiem odpalenia pieca jest zasilanie, czyli (+) na 1, (-) na 2
podłączona pompka paliwa, oraz (+) na 6 i na (7)
i powinno hulać...

Ostatnio edytowane przez peters ; 19-12-2011 o 20:48
Stary 19-12-2011, 20:47   #2190
GARNET

Model: FORD GALAXY
Silnik: 1,9 TDI 130KM
Rocznik: 2004

Wielkie dzięki peters. Znając swoje umiejętności to pewnie zdołałbym sprawdzić pierwszy błąd, czyli bezpiecznik. A może mógłby ktoś polecić dobrego fachowca z okolic Łodzi.
Boję się cokolwiek ruszać, żeby nie pogorszyć sytuacji.
GARNET jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto

Zasady postowania