![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#2211 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2212 | ||
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Wydaje mi się że działało na sofcie 3.4.23088 i mapy F12 (korek na czerwono) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
Cytat:
W podmenu nawigacji mamy przycisk "Lista informacjo o ruchu drogowym" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dawniej - w poprzednich wersjach oprogramowania można było wejść do tego podmenu. a) gdy były informacje drogowe to można było wyświetlić - albo w pobliżu - albo na trasie b) w sytuacji gdy system nie odczytał wiadomości, to podmenu było po prostu puste Teraz nie ma możliwości wejść do tego podmenu (przez chwilę kręci się kółko i "wywala" ) Wcześniej była inna ikona przycisku informacji drogowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 2) Kwestia licencji TMC Spotkałem się z informacją, że w Niemczech jest 2 rodzaje TMC a) TMC "zwykłe" - bezpłatne (mniej informacji) b) TMC Pro - płatne - potrzebna licencja W zeszłym roku byłem w Niemczech i Sync w wersji 3.4.23188 nie odbierał komunikatów drogowych (nie pamiętam jaka była wersja mapy - czy już F13) a) najpierw jechałem bocznymi drogami na Google Maps i dojechałem bez problemu W drugą stronę postanowiłem sprawdzić Sync i trafiłem na zamkniętą drogę ze względu na roboty drogowe Pomyślałem - boczna droga, TMC może tego nie znać b) w drodze z Hanoveru do Krakowa jechałem na mapach Sync i "wtopa" => w pewnym miejscu zamknięta główna autostrada i ruch pokierowany przez miasto, a fordowska nawigacja usilnie chciała mnie zawrócić na zamkniętą autostradę bo nie miała informacji o zamkniętej drodze Tak więc zastanawiam się czy problem z TMC, to nie kwestia tego, że Ford wycina / ogranicza pewne funkcje oprogramowania Najlepszym przykładem na to jest Ford Pass - mam auto bez modemu Na starym sofcie 3.4.21020 Sync 3 obsługiwał Ford Pass i w telefonie mogłem sprawdzić wiele funkcji - teraz to wszystko jest wyłączone A kiedyś było tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 01-09-2025 o 22:40 |
||
|
|
|
|
|
#2213 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mirosław
Model: S-Max mk2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2017
|
Dzień dobry, jeżdże fordem smax 2017 rok. Sync 3.0, kompilacja 19205, wersja map F7?
Czy mogę wgrać nowsze mapy? ewentualnie jak to zrobić? może wersja 3.4 sync? Pzdr. Odpowiem sobie sam, da się i właśnie to zrobilem Ostatnio edytowane przez Mirrr ; 19-09-2025 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#2214 |
|
![]() Imię: Patryk
Model: Mondeo mk5/C-Max mk1 FL
Silnik: 2.0 TDCI 180 KM/1.6 Pb 100 KM
Rocznik: 2018/2009
|
Witam
Przymierzam się do aktualizacji SYNC 3 w moim Mondeo Mk5 z 2018 roku. Aktualnie posiadam wersję SYNC3 3.0 kompilacja 20204_PRODUCT i mapy F7. Aktualizacje chcę przeprowadzić do wersji wyższej niż proponują mi na stronie Forda więc używam do tego SYNC3 Updater od Cyan Labs. Chcę wgrać do swojego SYNC'a wersję 3.4 23188 z mapami F13. Moje pytania brzmią: 1. Czy nie musze przeprowadzać downgrade aby zrobić upgrade w mojej wersji oprogramowania ? 2. Czy oprogramowanie które chce wgrać jest najnowsze, w sensie czy mogę wgrać je w ogóle w mój sprzęt, jeśli nie to jaką wersję mogę do siebie wgrać? 3. Dlaczego na stronie Forda proponują mi maksymalnie wersję 3.0 tylko z trochę inną kompilacją ? Przepraszam jeśli powieliłem post z innym, ale szukam rozwiązań na moje odpowiedzi od paru dni i nic nie umiem znaleźć dlatego napisałem. Bardzo proszę o pomoc bo nie chce uwalić Sync. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2215 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
- do KAŻDEGO SYNC3 można wgrać KAZDE oprogramowanie systemowe dedykowane do Sync3. Trzeba tylko dobrać "właściwą metodę wgrywania"...; - są DWIE oddzielne rodziny oprogramowania Sync3 - wersje 1.x,2.x i 3.0 to jedna rodzina a 3.2 i 3.4 do DRUGA rodzina; - nie istnieje (ze względów technicznych) możliwość AKTUALIZACJI z rodziny pierwszej do DRUGIEJ. Czyli nie da się ZAKTUALIZOWAĆ z systemu 3.0 do 3.4. Wynika to z tego, że partycje systemowe w "pierwszej rodzinie" mają rozmiar 1GB a w drugiej rodzinie te partycje mają rozmiar 1,5GB. Czyli aby można było "zmienić rodzinę" niezbędne jest wykonanie REFORMATU partycji wewnętrznej pamięci flash Syync3. Ford nie udostępnia publicznie reformatera, w związku z tym "oficjalnie wg Forda" zmiana systemu z 3.0 na 3.4 "jest niemożliwa". A więc na serwerach Forda, jak urządzenie ma system 3.0 to NIGDY nie będzie miało propozycji aktualizacji do 3.2 czy 3.4. Najnowsza wersja systemu dla 3.4 to 3.4.23188.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-09-2025 o 11:18 |
|
|
|
|
|
|
#2216 |
|
|
Okej, to dzięki za obszerna informacje. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zaktualizuje sobie tylko to co oferują mi na stronie Forda. Pozdrawiam 😁
|
|
|
|
|
|
#2217 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
3.4 działa dużo płynniej, można wgrać swoje mody, wygląda lepiej. Skoro odkryłeś już SyncUpdatera, to moim zdaniem grzechem jest nie wrzucić 3.4
|
|
|
|
|
|
#2218 | |
|
|
Cytat:
To chciałem tylko wszyscy odradzają bo mój Sync3 ma oznaczenie MY20 i sync updater może go uwalić więc się wstrzymuje z zabawą samemu. Niedługo będę jechał do kogoś kto się na tym zna i to ogarnie za mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#2219 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Nie widzę problemu, żeby zrobić zgodnie z opisami MY20.
|
|
|
|
|
|
#2220 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Już dawno w S3 nie grzebałem, ale z tego co pamiętam to już trochę czasu wstecz Sync3 Updater miał opcję MY20 protect
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| ford , mondeo mk5 , navigacja |
|
|