Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-10-2009, 15:00   #241
frey66
ford::beginner

Model: Mondeo MK III kombi
Silnik: 2.0 TDCi 115 KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Strzeszku !!
Z tego co wyczytałem masz juz wszystko pomontowane tylko potrzebne ci wgranie oprogramowania zegarów i silnika .
Z oprog. silnika nie wiem. Ale do aktywacji zegarów kontrolki to mam moze trop który ci pomoze otóż jak uaktywniłem komputer pokładowy -wgrywałem nowy soft do zegarów to teraz przed uruchomieniem pokazuje sie kontrolka tempomatu. Moze to jest juz jedna z mozliwosci aktywacji tema u ciebie .

frey66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2009, 14:24   #242
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał brystol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cholera kupiłeś MOJĄ kierownicę...
Ooops, myślałem brać - nie brać... nic nie mówiłeś to wziąłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze jej nie widziałem ale dzisiaj przyszła i podobno wygląda tak jak na zdjęciu, które zostawiłem na wzór (ma klawisze tempomatu) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Uzgodniłem z gościem, że nada paczkę z usługą 'Sprawdzenie przesyłki' - kosztuje to 5zł a możesz otworzyć paczkę przed zapłaceniem i odmówić przyjęcia jeżeli coś Ci nie pasuje, nawet nie wiedziałem, że Poczta ma taką usługę...

Cytat:
Napisał Strzeszku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za ile poszła?...
Z przesyłką i możliwością sprawdzenia zawartości równe 140zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Strzeszku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapomniałem o fotkach czujników, ale jutro zrobię jak trzeba...
Strzeszku - zrobisz te foty czujników?? Pleeeease Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-10-2009, 21:50   #243
PabloWPR
ford::average

Model: MK4 2.0 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013

no, a ja dziś się wziąłem za montowanie BT/VC. Na razie założyłem manetkę, jutro reszta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiązkę zdobyłem oryginalną do mondeo więc mam nadzieję, że komplikacji nie będzie...
Stary 03-10-2009, 14:47   #244
PabloWPR

No i się myliłem. Są komplikacje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Rozbebeszyłem auto i:
- mikrofon okazało się mam fabrycznie (czyli mam jeden zbędny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ):

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - rozumiem, że nic więcej nie muszę tu kombinować

- kabel idzie do szarego gniazdka (pod wykładziną, prawa strona nóg pasażera) z czerwonym środkiem:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - kable od mikrofonu to 2 po prawej stronie na górze (czerw-nieb i brąz-czerw)

- do tego gniazdka wchodzi szara wtyczka, ale w niej nie ma tych 2 kabelków do mikrofonu:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- dostałem wiązkę od auta, które fabrycznie miało BT/VC, z tym że chyba wszelkie kable jakie gość wyszarpał hehe:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - zielonym kółkiem oznaczyłem szarą wtyczkę (tu są kable od mikrofonu, których w aucie nie ma), czerwone kółko zaznacza przecięcie (przecięli w trakcie demontażu)

- miejsce za schowkiem u mnie wygląda tak:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- miejsce za radiem:

Radio to SONY 6cd

No i pytanie:
czy da się coś zrobić z tej całej wiązki dawcy bez niszczenia (cięcie itd wiązki w aucie - gwarancja :/ ). Czy lepiej dać sobie spokój z tym i zamówić wiązkę dodatkową tylko pod moduł i mikrofon w ASO?

Jeszcze jedno - mam zrobione niewielkie car-audio, czy to nie przeszkodzi w połączeniu wtyczek przy radiu?
Stary 03-10-2009, 15:13   #245
PabloWPR

Cytat:
Co to znaczy, że pajączki są 3? U mnie w tej szarej wtyczce połączone są tylko piny 1 z 5 i 2 z 6. Wtyczka tak samo jak i moduł pochodzą z mondeo anglika z czerwca 2008 r.

no i pytanko jeszcze jedno - gdzie są te pajączki? bo nie wiem o co kaman z tym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-10-2009, 16:31   #246
Strzeszku
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75

Szara wtyczka na schowkiem, do której wpina się pajączka jest zaznaczona na zdjęciu. W czasie robienie zdjęcia był tam wpięty mikrofon, ale to inna bajka.
Sprawdź czy masz wtyczkę do podłączenia modułu na górnej krawędzi na schowkiem. Powinna być zawinięta w szarą gąbkę.
Co do szarej wtyczki pod nogami pasażera, to u mnie tak samo jak u Ciebie nie było pinów do strony mikrofonu. Kable od strony modułu z tymi od mikrofonu połączyłem za pomocą taśmy klejącej. Jakbyś potrzebował pomocy to pisz na priv.

Na fotce z okablowaniem z innego auta zaznaczyłem szare gniazdo na pajączka i wtyczkę do modułu BT/VC. Szukaj ich u siebie w okolicach schowka. Jeśli nie ma to trzeba będzie przyżeźbić co nieco z tych części które masz. Na 99% jestem pewien, że obejdzie się bez cięcia istniejących w aucie kabli. Do pełni szczęścia przydałoby się*gniazdo takie jak to w radio, ale i bez tego się obejdzie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg zdjęcie3a.jpg (61.6 KB, 492 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg btvc1-1.jpg (96.2 KB, 464 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Strzeszku ; 03-10-2009 o 20:51
Strzeszku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2009, 22:30   #247
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

do PabloWPR
Najważniejszą część jak dla mnie masz tzn gniazdo modułu.
Wg mnie można by było z tego coś zrobić. Tylko to trochę kombinacji i nie wiem czy nie lepiej kupić wiązkę od focusa?
W tej wtyczce od modułu którą fachowcy i tak odcięli wychodzą: 4 kable zasilania, 2 kable mikrofonu, 6 kabli audio in/out i 2 kable CAN L i H i to wszystko. Wystarczy podpiąć can (równolegle do kabli do radia), zasilanie byle gdzie, mikrofon podłączyć i podłączyć wyjście audio z modułu do małej kostki w quadlocku z tyłu radia(te 3 piny powinny być wolne więc wystarczy zacisnąć końcówki i włożyć do małej kostki) i powinno chodzić.
Jeśli jesteś zainteresowany mogę podesłać ci zdjęcia quadlocka mojego bo też mam sony tyle ze bez zmieniarki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS Sam chciałem zrobić taki kabel jak z serwisu ale mam dostępne wszystko oprócz tego gniazda modułu. Pozostałe są ogólnie dostępne....

PROŚBA. Czy ktoś kto ma wiązkę oryginalną z serwisu do BT mógłby dokładnie ją obfotografować i/lub opisać poszczególne połączenia........

Ostatnio edytowane przez glucosum ; 03-10-2009 o 22:33
glucosum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2009, 22:34   #248
Strzeszku

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS Sam chciałem zrobić taki kabel jak z serwisu ale mam dostępne wszystko oprócz tego gniazda modułu.
Ja mam niepotrzebną wtyczkę modułu. Jeśli jesteś zainteresowany to pisz na priv.
Stary 03-10-2009, 22:50   #249
aprzemek
ford::beginner

Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009

Panowie, ja mam inne pytanie. A mianowicie - skąd bierzecie te częśći? Ja szukałem, szukałem i wyszło, że tylko w ASO mogę to dostać. Macie jakieś inne, tańsze i sprawdzone źródła?
aprzemek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2009, 22:53   #250
Strzeszku

Cytat:
Napisał aprzemek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, ja mam inne pytanie. A mianowicie - skąd bierzecie te częśći? Ja szukałem, szukałem i wyszło, że tylko w ASO mogę to dostać. Macie jakieś inne, tańsze i sprawdzone źródła?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ja tam znalazłem wszystko co trzeba. Z pomocą kolegów Zdzislaw22, Glucosum i kilku informacji z forum UK zainstalowałem moduł.
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania