Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-07-2021, 10:59   #2541
Cinqpoint
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Focus Sedan
Silnik: 1.0 125 KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Może trochę nie w temacie ale przeczytałem kilkadziesiąt stron tego forum i jestem przerażony. Chcę zamówić Focusa 1.0 125km w sedanie i pytanie czy to dobry pomysł. Myślałem o Kia xCeed jednak jest zbyt mała, Ceed kombi brzydkie a proceed przegrywa cenowo.

Cinqpoint jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2021, 12:36   #2542
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Cinqpoint Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chcę zamówić Focusa 1.0 125km w sedanie i pytanie czy to dobry pomysł.
jak chcesz koniecznie Focusa, to ja bym poczekał na duży lift, który ma się pojawić jakoś w okolicach przełomu 2021/2022, bo aktualnie to jest kompletna loteria jeśli chodzi o jakość.

Ostatnio edytowane przez bidżej ; 26-07-2021 o 12:39
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2021, 12:42   #2543
Cinqpoint
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Focus Sedan
Silnik: 1.0 125 KM
Rocznik: 2021

Nie jestem uparty na focusa jednak nie widzę żadnej sensownej alternatywy z większym bagażnikiem niż hatchback i w okolicach cenowych max do 90 tys
Cinqpoint jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2021, 16:00   #2544
Matn90
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Focus Mk4/Mondeo Mk3(ojca)
Silnik: 1.5 ecoboost (150)/1.8 Duratec (125 hp)
Rocznik: 2019/2006

Cytat:
Napisał Cinqpoint Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem uparty na focusa jednak nie widzę żadnej sensownej alternatywy z większym bagażnikiem niż hatchback i w okolicach cenowych max do 90 tys
Wg mnie w tej cenie to ja bym brał ceeda hatchbacka 1.5 T-GDI 160 KM w manualu z pakietem Led w wersji M... Mocnijeszy silnik, wielowahacz z tyłu, jeździ tak dobrze jak focus, jedynie ma wiecej tego okropieństwa zwanego piano black i nie ma podgrzewanej przedniej szyby ... Ja jeatem z focusa zadowolony, ale taki jak mój, jest obecnie niemożliwy do kupienia (1.5 150 KM, manual i wielowahacz)
Matn90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2021, 17:22   #2545
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB

I ceed jest gorzej wyciszony, to wielokrotnie podkreślano.
Co do focusa, to wiesz większość z nas nie narzeka, narzeka (często słusznie) garstka, choć wiadomo, że ta garstka najwięcej tu pisze. I nie jest to napisane złośliwie.
Sam kilku krotnie się zastanawiałem, czy dziś bym jeszcze raz kupił focusa? Nie wiem. Osobiście na pewno nie kupiłbym Corolli, ceeda (czy Xceeda) i i30. Corollę XI ma teściu, dla mnie nie ergonomiczna, głośna, teściu dalej wspomina astrę G z 1,7dti (ma 1,6/132KM wolnossący). Kia/hundai nie podobają mi się w kabinie, kolega ma służbowego i30 i skrzypi masakrycznie.
Nie wiem czy bym dziś kupił jednak w ogóle kompakta. W tym roku zacząłem mieć problemy z kolanami, lewe mi coś nawala i wsiadając do niskich aut, mam czasami problem, plus jednak brak mi trochę miejsca w bagażniku i jednak brak mi wyciszenia z mondeo mkIV.
Może c4 nowe (np Marek Wieruszewski bardzo zachwala to auto od strony praktyczności), może focusa sedana? Może Kugę nową? Choć w jej cenie jednak wolałbym mondeo mkV...
Na pewno nie zazdroszczę myślenia o zakupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2021, 17:39   #2546
Matn90

Cytat:
Napisał potraff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I ceed jest gorzej wyciszony, to wielokrotnie podkreślano.
Co do focusa, to wiesz większość z nas nie narzeka, narzeka (często słusznie) garstka, choć wiadomo, że ta garstka najwięcej tu pisze. I nie jest to napisane złośliwie.
Sam kilku krotnie się zastanawiałem, czy dziś bym jeszcze raz kupił focusa? Nie wiem. Osobiście na pewno nie kupiłbym Corolli, ceeda (czy Xceeda) i i30. Corollę XI ma teściu, dla mnie nie ergonomiczna, głośna, teściu dalej wspomina astrę G z 1,7dti (ma 1,6/132KM wolnossący). Kia/hundai nie podobają mi się w kabinie, kolega ma służbowego i30 i skrzypi masakrycznie.
Nie wiem czy bym dziś kupił jednak w ogóle kompakta. W tym roku zacząłem mieć problemy z kolanami, lewe mi coś nawala i wsiadając do niskich aut, mam czasami problem, plus jednak brak mi trochę miejsca w bagażniku i jednak brak mi wyciszenia z mondeo mkIV.
Może c4 nowe (np Marek Wieruszewski bardzo zachwala to auto od strony praktyczności), może focusa sedana? Może Kugę nową? Choć w jej cenie jednak wolałbym mondeo mkV...
Na pewno nie zazdroszczę myślenia o zakupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ceed jest głośniejszy z dwóch powodów, pierwszy to brak laminowanej szyby, drugi nie wytłumione nadkola, z tego co wiem, to ten drugi problem jest już wyeliminowany... Kia to jedyna marka obecnie gdzie kupisz normalnego kompakta, bez tych badziewnych wirtualnych zegarów i sterowania wszystkim z tableta, z w miarę normalnym silnikim i manualem,Dla mnie obecnie to najlepszy kompakt teraz wpadłby u mnie na pewno zamiast Focusa, bo focus bez wielowahacza to dla mnie nie focus, w dodatku nie ma nawet dobrej mocnej benzyny z manualem tylko jakiś badziewny 1.0 155 HP PHEV... U mnie silnik działa bez zarzuty, za to kuzyna żony siostra ma ten wynalazek i już parę razy agregacik wymagał napraw...

Corolla obecnie to jedyne auto, w którym źle się czułem, jak z niego wysiadłem to byłem szczęśliwy tak mi się nim źle jeździł, a poprzednią jeździło mi się dobrze...

C4 nowym nie jeździłem to się nie wypowiem...

Swoją drogą to u Was w syncu też tak jest, że jak macie ekran nawigacji i chcecie zadzwonić to musicie kliknąć na ekran startowy bądź telefonu, bo tak to nie ma polecenia głosowego do dzwonienia? Dla mnie to chore, tak samo, że z kierownicy nie mogę zmienić źródła muzyki...
Stary 26-07-2021, 17:55   #2547
bidżej

Otóż to, w ceedzie wyeliminowali głośne tylne nadkola. Co do wnętrza - no nie mogę się zgodzić, że coś tam nie gra jeśli chodzi o jakość, nawet cee'd II zjadał Focusa MK4 na śniadanie pod względem spasowania i jakości montażu.

Cytat:
Napisał Matn90 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą to u Was w syncu też tak jest, że jak macie ekran nawigacji i chcecie zadzwonić to musicie kliknąć na ekran startowy bądź telefonu, bo tak to nie ma polecenia głosowego do dzwonienia? Dla mnie to chore, tak samo, że z kierownicy nie mogę zmienić źródła muzyki...
i kolejny argument przeciwko Focusowi to właśnie infotainment. SYNC nadal jest prymitywny, siermiężny i stosunkowo zawodny. Koreańczycy i pod tym względem wycierają Fordem podłogę. A co do obsługi głosowej - nie patrzyłem po apdejcie na 21020, ale w 20136 (czy jak tam się nazywał poprzedni) brakowało nawet najbardziej podstawowych komend głosowych - więc od jakiegoś czasu nawet nie próbuję obsługiwać niczego głosem.
Stary 26-07-2021, 18:17   #2548
AdoKrycha007

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Ja bym teraz nie kupił już Focusa MK4, ALE tylko dlatego, że nie ma już w ofercie dobrej benzyny z manualem - bo silnik 1,0 to do kosiarki co najwyżej może być, a 1,5 można kupić tylko z automatem (którego nie lubię, a poza tym automat w MK4 nie jest zbyt dobry).

Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu - minie we wrześniu 2 lata i zero problemów, poza wymianą wysuwanej osłony drzwi na gwarancji - kombi w praktycznie max wersji, no i 1,5 w manualu. Generalnie z jakością MK4 jest loteria, ale najwięcej problemów chyba jest w automatach, przynajmniej na tym forum. no i produkcja od wiosny 2019 jest lepsza, bo poprawili parę rzeczy, wtedy były zmiany konfigów.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2021, 18:43   #2549
Matn90

Zapomniałem napisać najważniejszej wady samochodów Kia, nie mają ocynkowanego nadwozia, chyba, że masz wersję na rynek rosyjski, na forum Kii widziałem, że gościa przegonili, że wydziwia, bo mu się nie podoba auto bez ocynku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I napsali mu, że jak woli mieć brzydkie auto ale z ocynkiem to niehc idzie do konkurencji albo fiata sobie kupi. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobrze, że u Nas nie ma takich fan boyów...
A ford ma. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-07-2021, 18:56   #2550
bidżej

Cytat:
Napisał Matn90 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie mają ocynkowanego nadwozia
to jest nie do końca prawda, powłoka cynkowa jest, ale nanoszona inną metodą i na innym etapie produkcji niż w przypadku samochodów europejskich.

No i jak w rodzinie mam kilka Kii i Hyundaiów już od lat, tak żaden nie ma najmniejszego problemu z korozją...
Odpowiedz

Zasady postowania