Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-09-2009, 09:13   #261
Szczesliwy
ford::beginner

Domyślnie Odp: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

co do tego szarpania, to mam to i ja, ale nie podejrzewam o to skrzyni. Jadę w weekend do mechanika sprawdzić zawieszenie, bo podejrzewam że jest powybijane i "pływa", co powoduje, że są szarpnięcia przy zmianach biegów. Jeżeli to nie pomoże, to chyba też się zdecyduję na wymianę oleju.

Szczesliwy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2009, 21:18   #262
jozekst
ford::amateur

Model: mondeo 131 KM tiptronic
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał jozekst Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam ,może nie do tematu ale to pierwszy post, a w wyszukiwarce nic nie znalazłem, Samochod to F Mondeo MK3 kombi 2002r tiptronic 180000 tys przebiegu- samochodem 99% jezdzi żona , problem wygląda tak skrzynia na "D" : przy 80km/h na 5 biegu-gaz wcisniety tylko ciezarem nogi (spokojne obroty,zmiana biegów przy 2 tys.obr.)gdy dochodzi do 90km/h samochod zaczyna szarpac tzn. (jak w samochodzie LPG konczy sie gaz, lup np. jadac na w manualu z 1-nki wzucic 3 -ke z małymi obrotami ),( nie mylcie z szarpaniem podczas zmiany biegów bo biegi zmieniaja sie od 1-5 bez szarpan) sytuacji niema gdy gaz wcisniety mocniej i zmiany biegow odbywaja sie powyzej 2,5 tys. lub na tiptroniku. dodam ze wyjeżdzilem do konca paliwo tankowane na shellu V-pałer D, tylko takie tankuje zatankowalem na innej stacji tez lepsza rope i problem jest cały czasm,
PS, czy jak wam sie włancza turbinka tzn. jak robicie kick downa slyszycie w kratkach wlotu powietrza ja do kabiny wiecej powietrza wlatuje, nie pamietam zeby takie cos bylo wczesniej bo zadko wsiadam w mondka ,
witam , jednak to byla peknieta rura intercoolera do turbo, za malo powietrza szlo do turbiny i dlatego szarpal , samochod nabral mocy , nie szarpie i jest ok pojezdze i pobserwuje dalej
pozdrawiam
jozekst jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2009, 11:51   #263
krzy.pla

Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003

Chciałem się zapytać kolegów jak wam działa klimatronic. U mnie jak włączę Auto to po wybraniu temperatury np. 22C słyszę jedynie że wentylator zmienił obroty (im mniejsza temperatura tym szybciej kręci) i poza tym nic się nie dzieje . Myślałem że w automacie w momencie dochodzenia do zadanej temp. coś się będzie zmieniać a tu nic ciągle to samo.
Jak to jest z tym u Was.Poza tym czy potraficie wyłączyć wentylator całkowicie ?U mnie na jednej kresce dalej się kręci.
krzy.pla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2009, 14:38   #264
Szczesliwy

pod linkiem na stronie jednego z kolegów znalazłem coś co wygląda na TIS'a do naszego samochodu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
I teraz idziemy do:
3 zespół napędowy
07 przekładnia automatyczna
01b 5-biegowa
-opis i działanie
Opis przekładni

i tutaj widnieje zapis:

"Olej przekładniowy jest przystosowany do pracy długotrwałej i nie podlega wymianie."

Generalnie jest to bardzo fajna stronka. Dużo tu fajnych informacji. Polecam!

I jeszcze na stronie jatco znalazlem cos takiego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

"Q. How often should the oil be changed in automatic transmissions?
A. Our products basically do not require oil changes.
There are CVTs, however, that signal the need for an oil change and you should therefore check the handling manual of your vehicle for details. "

Cały czas się zastanawiam nad wymianą. Jak znajdę dokładnie w jakich jeszcze samochodach jest ta skrzynia montowana (jaguar i mazda) to zadzwonie do tych serwisów z pytaniem o wymianę.

Ostatnio edytowane przez Szczesliwy ; 04-10-2009 o 20:59
Szczesliwy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2009, 20:11   #265
Bizonek
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 12 Grudnia 2004

Mam od niedawna Mondeo w automacie i tez mam dylemat co robic. Z jednej strony Wszystkie autoryzowane serwisy mówią że producent nie przewidział wymiany oleju w tej skrzyni. To samo jest potwierdzone na stronie w poprzedniej wypowiedzi.
Z drugiej strony wszystkie firmy od automatów zalecaja jego okresową wymiane.
Auto świat w swoim poradniku (było umieszczone w tym wątku) zamieścił infromacje jakoby olej wymieniało się co 60 000.
Napisałem do nich maila aby podali mi skąd tą informacje posiadaja. Jak narazie zero odzewu.
Jak coś napiszą to dam znać.
Bizonek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2009, 09:32   #266
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

ja w swoim nie wymieniałem właśnie z tego powodu:
Cytat:
Napisał Bizonek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
producent nie przewidział wymiany oleju w tej skrzyni.
potwierdzone w PL i w Niemczech
Stary 30-10-2009, 10:15   #267
marctwain
ford::advanced

Model: MONDEO KOMBI AUT. ghia
Silnik: 2.0 TDCI 130@152/302@341Nm
Rocznik: 2005

Ja tez nie wymieniałem. 110kkm. I nie zbieram się do wymiany.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marctwain jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2009, 10:18   #268
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

dodam, że mój miał (w moich rękach) od 157 do 277kkm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-12-2009, 12:02   #269
krzy.pla

Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003

Witam
Po naprawie wstecznego i wymianie oleju wystąpiły u mnie dalsze problemy z skrzynią.Objawy to szarpanie całym samochodem przy lekkim przyspieszaniu na biegach 3,4,5.Tak jakby się jechało na wysokim biegu przy za niskich obrotach. Najgorzej przy małych obrotach np. 1700 wysokim biegu 4,5 . Obrotomierz wtedy trochę szaleje np. nagle skacze z obrotów 1800 na 2000 i z powrotem. Na wyższych obrotach 3000 i wyżej i gwałtownym przyspieszeniu szarpania też występują ale są mniej intensywne i podobne do jazdy po tarce. Na 1,2 biegu gdy "power samochodu" jest największy szarpań raczej nie ma albo są mało odczuwalne. Im się dłużej jeździ tym jest gorzej. Po wizycie w ASO diagnoza : problem z skrzynią.Po wizycie u szpeców od automatów "jak Pan chce to możemy Panu skrzynię wyremontować" ale w 9 na 10 takich przypadków to problem od strony silnika.I teraz nie wiem co robić. Mam pewne wątpliwości co do tej oceny bo na zimnym wszystko hula , na 1,2 biegu ciągnie bez problemu , może to wina za ubogiej mieszanki, albo turba chociaż spadku mocy nie zauważyłem i żadnych świstów nie słyszę. Jeżeli ktoś potrafi coś podpowiedzieć lub wskazać jakiegoś szpeca z okolic Katowic byłbym bardzo wdzięczny. Nie chcę naprawiać skrzyni a to np wina pompy paliwa.Mam jeszcze podejrzenie że "chłopcy" przy naprawie wstecznego wlali mi zly olej wedlug nich zgodny z specyfikacją ATF+4 Chryslera. Chce trochę podmienić olej tyle ile się da na oryginalny fordowski WSS - M2C922A1 i zobaczyć co to da. Tylko mam pytanie czy ten olej to syntetyk lub minerał.Przydałby się też link jak to zrobić.

Pozdrawiam
krzy.pla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2009, 13:11   #270
TTT
ford::average

Model: Mondeo Ghia MKIII Kombi Automat, Transit Jumbo
Silnik: 2.0 TDci / 2.2 TDci 125 KM
Rocznik: 2004 / 2012

Czy przed naprawą miałeś tylko problemy ze wstecznym, czy również z jazdą do przodu (szarpanie) ?
Bo trochę dziwne jest, że po naprawie skrzyni zaczęło się coś dziać z biegami do przodu. Przecież jak mieli skrzynię rozebraną to chyba powinni zwrócić uwagę na stan pozostałych części w skrzyni. Chyba ze coś jst nie tak z tym olejem - ale chyba tak od razu nie miałoby to wpływu na działanie skrzyni.
A może coś ze sterowaniem jest nie tak - jakieś zaśniedziałe styki lub może coś Ci źle podłączyli.
Wybitnym ekspertem w tym nie jestem , ale może coś w tym być.
A co do wymiany oleju - stoję po stronie tych, co olej wymieniają - wymieniłem jak auto kupiłem (119 000) - niedługo też będę wymieniał - przy 154 000 (założyłem sobie, że olej w skrzyni będe wymieniał co 45 000 km - takie moje "widzi mi się")
TTT jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
automat , mondeo mk3

Zasady postowania