![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Wiesiek
Model: GALAXY GHIA
Silnik: 2,3 KAT DOHC 16V
Rocznik: 1999
|
Witam, ja też przymierzam się do wymiany tego presostatu, tylko nie bardzo wiem od której strony sie do niego dostać, może już ktoś wymieniał i podpowie z której strony najwygodniej? Z góry dzięki.
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001
|
Od strony prawego przedniego koła. Ja skręciłem koła w lewo, odkręciłem plastikowe nadkole i dostęp do presostatu jest całkiem OK.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Wiesiek
Model: GALAXY GHIA
Silnik: 2,3 KAT DOHC 16V
|
Dzięki, próbowałem od spodu, ale nie mogłem dobrze ręki tam włożyć, a co dopiero pokręcić, a jednak trzeba nadkole odkręcić. Jeszcze raz dzięki.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Czeeekaj - Ty masz w profilu wpisany rocznik auta '99, to jeszcze MKI - tam presostat jest chyba w innym miejscu. Z tego co wiem, to chyba przy skraplaczu na zaworze rozprężnym - nakręcany na zawór.
W MKII jest pod nadkolem. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2009
Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
|
Czujnik oszronienia to kolejny element w układzie klimatyzacji który wyłącza sprężarkę. Jednak za cykliczną pracę sprężarki odpowiada presostat. Czujnika oszronienia nie ma np. w Mondeo mk1 i mk2 a w Galaxy jest on chyba tylko w 2,3.
|
|
|
|
#26 |
|
|
Czy ten czujnik oszronienia to taki niezbyt długi, jakby aluminiowy pręt, lekko zaostrzony, wetknięty w obudowę plastikową urządzenia pod schowkiem po stronie pasażera?
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28
|
Tak to jest ten czujnik. Czujniki te montowane są tylko gdy sprężarki mają stałą pojemność skokową. Tak jest w 2.0 i 2.3B. Według mojej wiedzy to on steruje wydajnością sprężarki a presostat odpowiada za włączanie i wyłącznie przy określonych ciśnieniach i steruje również pracą wentylatorów na skraplaczu.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Wydajnością sprężarki nic nie steruje bo jest ona stała. Czujnik oszronienia wyłącza sprężarkę kiedy parownik jest oszroniony i to tyle.
|
|
|
|
#29 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28
|
Tak wydajnością nie steruje tylko odpowiada za cykliczną pracę sprężarki. A spróbuj wyjąć sondę od czujnika przyłóż do sondy lód a za sekundę ogrzej w palcach.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Nie odpowiada za cykliczną pracę bo nie ma on pojęcia jakie ciśnienie panuje w układzie, zabezpiecza jedynie parownik przed oblodzeniem. Czy teraz jest to zrozumiałe?
|
|
![]() |
| Tagi |
| presostat , zmostkować prestotat , zmostkowanie |
|
|