![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-04-2010
Model: Ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 1997
|
Mam ten sam problem z ogrzewaniem a raczej z jego brakiem. Na zewnątrz -15 a w aucie kostnica, szyby zaszronione od środka i zero ciepłego powietrza. Nie nagrzewa się nawet po przejechaniu 15 km. Czy główny problem to nagrzewnica czy może zacząć od wymiany termostatu? A jeśli już, to czy wystarczy zamiennik z allegro?
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-11-2010
Silnik: 1.3 Endura
Rocznik: 1996
|
Ja myślę tak - termostat zamyka lub otwiera tzw. duży obieg wody, czyli płyn płynie przez chłodnicę i podczas jazdy jest chłodzony. Jak zostanie za bardzo ochłodzony, to termostat zamyka duży obieg i płyn śmiga bez udziału chłodnicy aż osiągnie pewną temp. i termostat znów otworzy duży obieg.
Jeśli chcesz sprawdzić czy to termostat, to po prostu zapal auto i zostaw na chodzie na 10 minut. Jeśli to termostat, to po 10 minutach będzie lecieć ciepłe powietrze w aucie, bo auto nie jedzie i chłodnica nie chłodzi (chyba że się włączy wentylator). Jeśli nadal nie, to co innego. Jeśli po otwarciu maski przewód wodny do termostatu jest ciepły a dmuchawa daje zimno, to czas sprawdzić nagrzewnicę i jej wszystkie systemy. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-04-2010
Silnik: 1.3
Rocznik: 1997
|
Jednak termostat był do wymiany. Ciepełko znowu zawitało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za poradę :*
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Aveo
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2009
|
Dobrze że tylko termostat, bo w sumie niedrogi i łatwy w wymianie.
|