![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-11-2014
Model: focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci 90hp
Rocznik: 2010
|
Chcialbym zapytać czy jest to normalny objaw i czy nalezy się tym przejmować, otóż jak zmieniam biegi tak przy 2000 obr i wiecej po wciśnieciu sprzęgła w podłogę czuję na nim b.delikatne tak jakby drganie (opór) żadnych stuków dzwiekow nie zaobserwowałem. Na biegu jałowym sprzęgło wchodzi jak w masło. Zauważyłem, że jak byly mrozy zjawisko to nie wysteppwało. Autko z jedynki rusza poprawnie biegi też wchodzą ok. Proszę o jakieś info. Autko ma przebieg 109 000km
Ostatnio edytowane przez krzysHO ; 22-02-2015 o 20:30 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
|
Tragedi nie ma, jeżeli wcześniej tego nie było, to znaczy że tam już coś sie zaczyna dziać, pewnie łożysko oporowe nierówno dotyka do łapek sprężyny centralnej docisku, i takie zjawisko czasami występuje.
Ważne aby się nie ślizgała tarcza, i biegi lekko wchodziły, i nie szarpało przy ruszaniu, a reszta to samo życie.To tylkomechanizm. |
|
|
|
#23 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-11-2014
Model: focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci 90hp
Rocznik: 2010
|
A jeśli się na tyle wyrobia te lozyska to jaki objaw bedzie ? Cale sprzeglo do wymiany?
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Gdyby moje podejrzenie było by trafne, to w skrajnym przypadku kiedy już każde nacisniecie pedału sprzęgła powoduje głosne piski ,to niestety jazda tylko do warsztatu, skrzynie zdjąć, i wymienić kompletne sprzęgło, bo nie praktykuje sie wymiany samego łożyska, bo nie wiadomo ile jeszcze pozostałe elementy wytrzymaja, a kolejna naprawa znów kosztuje.Aledopóki nic więcej nie będzie sie działo i pogarszało, to można jeżdzić .
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-08-2006
Model: Focus MK2 / Fiesta MK6
Silnik: 1.6 100KM / 1.25 75KM
Rocznik: 2006 / 2007
|
Cześć,
tematów o sprzęgle jest kilkanaście ... i dlatego piszę bo zgłupiałem. Sprzęgło w moim Focusie od kilku tygodni bierze bardzo wysoko a od dwóch tygodni ślizga mi się przy dynamicznym przyśpieszaniu po zmianie z 2. na 3. bieg. Na 90% się kończy (150 tys.km w większości po mieście) ale gdzieniegdzie piszą ludzie że może być zapowietrzone, uszkodzony wysprzęglik itd... Żebym miał100% jasność, sprzęgło jest hydrauliczne, żadnej regulacji nie ma? Jak się ślizga to znaczy że się kończy i do wymiany? Czy tez można spróbować odpowietrzyć (jak?)? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Niema regulacji , jak by bylo zapowietrzone to problem z wrzuceniem biegow by byl . Wymiana kompetu sie klania
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nie ma regulacji
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Ford Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
|
Witam wszystkich. Wczoraj wymieniłem sprzęgło, tarczę i docisk w moim fordzie. Jedyny problem który teraz mam jest taki że nie mogę odpowietrzyć sprzęgła. kupiłem pompkę która automatycznie powinna odpowietrzyć układ za pomocą ciśnienia z koła zapasowego (eazibleed czy jakoś tak) ale niestety nic się nie dzieje. czy ktoś miał taki problem? sprzęgło kupiłem takie: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
dodam jeszcze że samo połączenie przewodu z dociskiem trzeba było dość mocno wcisnąć. Focus 2007 benzyna 2.0 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dominik
Model: Focus mk2
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007
|
Witam.
Podłącze się pod wątek. Od jakiegoś tygodnia mam problem ze sprzęgłem. Podczas jazdy zauważyłem, że sprzęgło zaczyna lekko chodzić, po przejechaniu paru kilometrów zaczął się problem z wrzucaniem biegów. Podpompowanie pedałem sprzęgła pomagało. Sprzęgło robiło się twardsze i można było swobodnie zmieniać biegi. Gdy samochód postał dzień, wszystko było w porządku. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów problem powraca. Niekiedy problem z wrzuceniem wstecznego. Zauważyłem też, że sprzęgło zaczęło wyżej brać. Nigdzie nie ma wycieku, sprawdzone, profilaktycznie odpowietrzony układ (nic nie pomogło). Dodam że dwa lata temu wymienione sprzęgło (w trasie przez poprzedniego właściciela - znajomy) Na fakturze z wymiany wynika że wsadzone nowe sprzęgło kompletne, brak wzmianki o wysprzęgliku. Koszt kpl sprzęgła na fakturze 300zł !!!! Pojechałem do mojego mechanika, sugerował wysprzęglik. Po wyjęciu skrzyni, mówi że sprzęgło wsadzono jakieś chińskie i nie widzi innego wyjścia jak wymiana całego kompletu. Cena za całość (1000zł sprzęgło klp. łącznie z łożyskiem, wymiana oleju + 300zl robocizna) Czy faktycznie sprzęgło mogło paść po dwóch latach? Czy muszę wymieniać na nowe, czy może szukać przyczyny gdzie indziej? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
jak wsadził chińskie badziewie to tak
jak jest stary wysprzęglik to też generalnie, sprzęgło to się robi na sachsie, luku i wszystko od a do z |
|
|
|