Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-06-2015, 20:22   #21
ARF
ford::average

Imię: Artur
Model: FOCUS
Silnik: 1.5 Eco Blue 120 km
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: duże spalanie

Siemka,
Się dziwię...
Mój ma 333000 i filtra paliwa nie wymieniałem od uwaga 233000km(nie wiem kiedy był wymieniany wcześniaj). Nigdy nie wlałem więcej niż 51 litrów( od 60 kilometrów na kompie wskazywalo 0 km do jazdy). Na kompie pali przy mojej codziennnej jeździe 3.7 (80 km dziennie). Po wyliczeniu z tankowań wychodzi 4.1l/100km.
Czyli coś nie tak z twoim albo z moim autkiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Arf

ARF jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2015, 23:55   #22
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
magneto2000 tak tak...wymien se sonde lambda w swoim dieslu-bedziesz mogł wtedy na wodzie jezdzić.

magneto2000-pytanie specjalne dla ciebie-a po co w dieslu sonda lambda-skoro diesel zawsze ma pracowac na jak najwiekszym nadmiarze powietrza? to wlasnie dzieki temu ten silnik ma wiekszą sprawnosc bo mniej energi cieplnej traci przez cylindry.
Przeproś kolegę i poczytaj o silnikach diesla, no popatrz a u mnie jest.

Ostatnio edytowane przez Matych ; 20-06-2015 o 00:07
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2015, 00:22   #23
janek001
Zablokowany

Imię: janek
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km

Marek w twoim nie ma sondy
janek001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2015, 08:34   #24
Matych

W moim chyba nie były 1,6 tdci gdzie zespół kat-dpf wyglàdał właśnie tak jak na zdjęciu , pozatym prawie wszystkie diesle dzisiejsze mają
Stary 20-06-2015, 15:50   #25
mjprzem

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeproś kolegę i poczytaj o silnikach diesla, no popatrz a u mnie jest.
to radze dobrze poczytak o dpfach jakie czujniki maja w sobie i do czego one sluza.
2 czujniki cisnienia + temp
a jesli jest lambda to tylko do kontroli dpfa a nie silnika i nie spalania-bo to nie sluzy w nicztym dieslowi-bo diesel niema potrzeby miec lambdy.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 20-06-2015 o 15:52
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2015, 21:19   #26
Matych

Usuwałm filt cząstek w kilku samochodach,usuwałem też czujniki różnicowe bo były już nie potrzebne.Sam i znam to z autopsji.

no poczytałem to jedna z wielu publikacji

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Matych ; 20-06-2015 o 21:22
Stary 21-06-2015, 14:13   #27
mjprzem

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Usuwałm filt cząstek w kilku samochodach,usuwałem też czujniki różnicowe bo były już nie potrzebne.Sam i znam to z autopsji.

no poczytałem to jedna z wielu publikacji

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
no auto swiat...faktycznie...tam sam sami tacy fachowcy ze nawet pisza ze silnikiem powinno sie nie jezdzic na niskich obrotach bo to zabija silnika a biegi zmieniac przy 2500rpm -a najlepsze ze to jeszcze dwumase zabija-jak sie tak nie jezdzi.

Tak samo jak piszą ze klimatyzacjie potrzeba co 2-3 serwisowac i czynnik wymieniac z olejem w ukladzie.

Sory ale z takich "miesiecznikow" gdzie o technice piszą osoby które sami na niej sie nie znają-az mi sie komentowac nie chce.

Poczytaj szkolenia serwisowe producentów-tam czesto masz naprawdde bogate informacje w wiedze z których naprawde mozna sie czegoś nauczyc.

widzisz silnik diesla tak został zaprojektowany aby mial jak najwiecej powietrza i jak najmniej paliwa-bo wowczas jego sprawnosc rosnie-bo energia ciepla z silnika nie przenosi sie wowczas na blok silnika tylko powietrze ktore sie nie spala stanowi cieplną barierę do pracy silnika-i dzieki temu diesel mniej pali od benzyny.
A sonda lambda moze byc jedynie uzyta do kontroli maksymalnej mocy-kiedy faktycznie lambda robi sie na tyle mala ze moze miec to wplyw na zadymienie z silnika-i ilosc sadzy produkowanej przez silnik. Wowczas mozna stosowac takie zabezpieczenia aby silnik pracowal bardziej ekologicznie i choć był słabszy.

Dlatego wlasnie nowe silniki benzynowe tak sie robi-ecoboosty aby potrafily pracowac jak diesel. czyli z nadmiarem powietrza.

wiec podchodząc do problemu duzego spalania w dieslu sonda lambda jak kolwiek by nie patrzyl nie moze miec z tym zwiazku normalniechyba ze mowimy o przykładzie butowania silnika.
Oczywiscie - w normalnym benzyniaku lambda ma bardzo duze znaczenie-ale tam powietrza ma byc tyle aby calkowicie sie spalalo z paliwem.
Jednak my rozmawiamy o dieslu.

Dlatego kolega andrzejob
najpierw powinien zrobic przykladowy test z jazdy-bo z jego opisu nic konkretnego nie wynika- i nie wiadomo jaką trasę robił-a ja osobiscie na trasie sam mam wieksze spalanie niz przy jezdzie na miejscu.

A jak jakis mechanik chce wymieniac sonde lambda w dieslu bo silnik za duzo pali-to radzilbym sie lepiej doszkolic.

Co innego jezeli mowa o egr-bo ten moze robic problemy ze spalaniem-i aby go wykluczyc to -zaslepic-odlaczyc by go pasowalo-aby sprawdzic ze to nie wina zbyt duzej ilosci spalin pompowanych przez silnik.
Stary 24-06-2015, 14:07   #28
magneto2000
ford::amateur

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
magneto2000 tak tak...wymien se sonde lambda w swoim dieslu-bedziesz mogł wtedy na wodzie jezdzić.

magneto2000-pytanie specjalne dla ciebie-a po co w dieslu sonda lambda-skoro diesel zawsze ma pracowac na jak najwiekszym nadmiarze powietrza? to wlasnie dzieki temu ten silnik ma wiekszą sprawnosc bo mniej energi cieplnej traci przez cylindry.
Niepotrzebnie się mój drogi tak spinasz. Po pierwsze nigdzie nie napisałem, że chcę jeździć na wodzie. Po drugie od tego jest forum, aby wymieniać ze sobą opinię, nawet jak ktoś zbłądzi w swoich teoriach. Po trzecie nie przejmowałbym się tym spalaniem, gdyby miał takie od samego początku, a niestety zwiększyło się ono nagle bez zmiany w pokonywanej trasie i bez zmiany w sposobie jazdy.

Tyle w temacie i więcej luzu.
magneto2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2015, 14:13   #29
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
no auto swiat...faktycznie...tam sam sami tacy fachowcy ze nawet pisza ze silnikiem powinno sie nie jezdzic na niskich obrotach bo to zabija silnika a biegi zmieniac przy 2500rpm -a najlepsze ze to jeszcze dwumase zabija-jak sie tak nie jezdzi.
O tym to nie trzeba nigdzie czytać, bo to wyraźnie czuć i słychać jak się silnik męczy na zbyt niskich obrotach. I buda od tłumienia drgań rezonuje i buczy. No i za grosz przyspieszenia nie ma. U mnie ta granica to 1500 rpm. Juz same te objawy powinny dać znać kierowcy żeby tak nie jeździć. Nie potrzeba tu mądrali co zjedli niejedno szkolenie serwisowe. :-)

Ostatnio edytowane przez weuek ; 24-06-2015 o 14:16
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2015, 15:10   #30
mjprzem

No wlasnie weuek-a widzisz a ja ci to moge wszystko wytlumaczyc ale do ciebie to i tak nie dotrze. Szkoda ze niewiesz ze ten sam twoj silnik zamontowany w automacie -
KONSTRUKTOR przewidzial ze pracuje na obrotach przy spokojnej jezdzie 1100-1300rpm. o ile przekładnia na to pozwala i predkosc pojazdu.

A to ze twoj silnik drzy przy 1500rpm to juz inna bajka.

No niestety ja mam tylko najechane 350kkm swoim bez zadnego remontu silnika a olej zmienialem srednio co 40kkm. i nie licz ze jezdze na jakims cudownym paliwie czy oleju.

Niestetu moj silnik nie drzy przy 1500rpm, niema tez zadnych wyciekow na nim, a oleju zuzywa...hmmm... okolo 0,3L /40kkm. tak mi sie wydaje ze tyle teraz przy tym przebiegu. Nie mam tez problemow z odpalaniem w zimie.

Widzisz weuek- to ze ty uwarzasz ze twoj silnik meczy sie na niskich obrotach-to wcale nie znaczy ze ludzie ktorzy mają wiedzę-którzy tak projektują silniki i wymyslają koła dwu masowe aby silnik rowniej pracował na wolnych obrotach-i którzy tak kalibrują napedowe w autoatach -ze oni uwazają ze silnik powinien pracowac na 110-1300rpm jezeli tylko moze na tych obrotach pracowac i nie przenosic drgan na układ napedowy.

PS. wymien sobie poduszki silnika-albo kolo 2 masowe bo moze sie łozysko w nim rozleciało od tego ze jezdziłes na zbyt wysokich obrotach -bo im wieksze obroty silnika tym bardziej i czesciej to łozysko pracuje i sie rozlatuje od tego wlasnie.

Co jak Co ale niestety Takie lekcje nauki jazdy w tak zacofanym kraju są bardzo czesto potrzebne.

Wuek-coś ci powiem-nie obrażaj sie-jak byłem młody i głupi to też myślałem ze dobre obroty dla silnika to 2000rpm-albo w takim przedziale kiedy silnik ma moc.
Niestety nic bardziej głupszego nikt ngdy niemógł wymyślić.

Ale warto pisać te rzeczy bo warto by ludzie w koncu nauczyli sie Silniki i paliwo oszczedzać. Wtedy zrozumiecie ze silnik nawet w samochodzie osobowym moze spokojnie robić 500kkm i byc w dobrym stanie. To tylko trochę wiedzy i nauki potrzeba mieć w głowie.

Cytat:
Napisał magneto2000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niepotrzebnie się mój drogi tak spinasz...
Tyle w temacie i więcej luzu.
Z natury jestem bardzo spokojny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jezeli kolega nie zrobi takiej jazdy próbnej-to niema szans tego do niczego odnieść- i gadamy o rzeczach bez żadnego punktu odniesienia.

Wiec bardzo chętnie zarówno ja jak i napewno inni Cos ci doradzimy -ale aby wiedzieć czy silnik duzo pali to zawsze nalezy wykonać taki standardowy test z jazdy.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 25-06-2015 o 15:14
Odpowiedz

Zasady postowania