![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-12-2011
Model: ford transit 2.0 td
Silnik: 2.0 turbo diesel
Rocznik: 2001
|
ok, dzisiaj sprawdzilem to turbo ,tzn odpiolem to ciegno z gruchy , no i ta prowadnica obraca sie bardzo lekko w jedna strone ,patrzac od przodu idzie w lewo ,tylko ze nie ma najmniejszego oporu ,tak jakby tam nic nie bylo totalny luz, doslownie mozna ja obrucic piorkiem, czy tak ma byc, zaden opor ,przepraszam za zawracanie glowy , ale nie mialem nigdy z tym stycznosci z tad moje pytania , a jak skoncze z transitem to zaczne was nekac o focusa bo tez posiadam takie auto, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
#23 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-12-2011
Model: ford transit 2.0 td
Silnik: 2.0 turbo diesel
|
ok , czyli turbo jest dobre ,i musze z tym zyc ,jeszcz raz dzieki
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-06-2012
Model: 90T330
Silnik: 2,4 TDDI
|
Witam, jaki skok powinna mieć ta sztanga 2mm czy 15mm w moim silniku jest grucha zamontowana od dołu i jest bardzo kiepski dostęp aby ją odpiąć, ale po zanurkowaniu dostałem sie do tej sztangi i i po dodaniu gazu się przesuwa, tylko nie wiem jak daleko powinna iść.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Jeżeli masz silnik tddi, to sztanga przy przegazowaniu ledwo co się ruszy - energia spalin jest za mała na luzie, aby sprężarka dobrze "wstała" i zapewniła odpowiednie ciśnienie dla pełnego wysterowania gruchy. Dopiero przy dużym obciążeniu podczas jazdy następuje pełne przesunięcie sztangi.
W tdci można sprawdzić ruch sztangi na biegu jałowym zdejmując wężyk podciśnieniowy z gruchy. Trudno powiedzieć jakie jest całkowite przesunięcie sztangi - ale sądzę, że ok 15 - 20 mm. Ale po co chcesz to wiedzieć? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#26 |
|
|
Nabyłem transitka i coś tak jak by słaby był ,ciężko go rozbujać powyżej 3000obr. na 3,4,5 biegu. Nim rozbiorę go na części pierwsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to robię "diagnostykę".Może się dlatego trochę muli bo moc nie najwyższa i ma na tył napęd, nie wiem...
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Turbina jest - wbrew powszechnym opiniom - bardzo wytrzymałym elementem silnika, pod warunkiem prawidłowej eksploatacji na dobrym oleju. W silniku tddi pracuje na krótkim, niezależnym od sterownika sprzężeniu zwrotnym i nie ma najczęściej czego tam szukać - zaciera się czasem zawór upustowy i tylko to właściwie warto sprawdzać. Tak więc dopiero jak pojawia się jasny dym z silnika lub dziwny odgłos z dolotu - trzeba pomyśleć o turbinie...
|
|
|
|
#28 |
|
|
pierwszy raz mam diesla i nie bardzo sie orientuję co i jak , dzieki za odpowiedzi .
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
![]() Imię: stanisław
Model: ford transit
Silnik: 2,0 tdi
|
czy gwizdanie turbiny oznacza jej koniec
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Dostęp do wirnika jest w miarę prosty po zdjęciu węża, niewielki luz osiowy jest dopuszczalny, wyczuwalny luz promieniowy nie może występować. Doświadczony mechanik powie od razu czy turbina jest ok.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-07-2012 o 19:14 |
|
|
|
|