![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: PAweł
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.2 200KM / 500Nm
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Wiem, że już dawno, ale co pomogło? |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-09-2012
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-01-2016
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TdCi
|
Witam,
dzisiaj miałem przypadek, już nie pierwszy raz w tym roku, że po powrocie z pracy nie mogłem wyjść z samochodu xD. Z pracy mam niewielki kawałek ze 2 km. Samochód nie zdążył sie rozgrzać. Ciągnąłem za rygiel a drzwi nie reagowały u pasażera tak samo dopiero tylne drzwi jakoś otworzyłem i wyszedłem. Dodam że od zewnątrz normalnie się otwierają. Samochód cały czas stoi na zewnątrz możliwe że wilgoć jakaś w środku przymarzła i zamek nie odbija czy co? Jak to naprawić, bo teraz jeszcze niewielkie mrozy to co będzie później... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
Ciągnąłeś za rygiel czy za klamkę? Nadal się nie otwierają? I co to znaczy "tylne jakoś otworzyłem"? No bo drzwi mozna otworzyć albo nie otworzyć.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2010
|
Podejrzewam że gdzieś się dostała woda i coś przymarzło.
Ja przy pierwszych mrozach myślałem że połamałem klamkę pasażera. Nie wróciła na miejsce i nie mogłem zamknąć drzwi. Centralny zamek też nie łapał. Myślałem że coś pozrywałem. Przywiązałem drzwi do siedzenia i jakoś dotoczyłem się do mechanika. W drodze na warsztat wszystko odmarzło i jest ok. Profilaktycznie nasmarowałem dobrze wszystkie zamki i na razie jest spokój. Przy mrozach staram się też jak najmniej korzystać z myjni. Takie uroki Forda. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-01-2016
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TdCi
|
ciągnąłem za klamkę i w ogóle nie reagowała tak samo jak od pasażera (analogicznie jak by to było w przypadku blokady dziecięcej). Z tyłu klamka zadziałała, otworzyłem drzwi i otworzyłem drzwi kierowcy klamką od zewnątrz (zrobiłbym to szybciej otwierając okno ale nie dało rady bo zamarzła szyba i nie ruszyła elektrycznie)
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Trochę dziwne. Jakby zawiesiła się funkcja podwójnego ryglowania (o ile masz) to nie powinno otworzyć żadnych drzwi. Obstawiam więc to co kolega wyżej pisał- problem wody. Jestem świeżo po rozbiórce moich drzwi i wymianie zamka. I rzeczywiście można było się tam doszukać odrobiny wilgoci. U mnie to naprawdę było symbolicznie, pewnie gdzieś skapnęło po szybie. Ale skoro było odrobinę to pewnie może zdarzyć się więcej. Linki, mocowania i dźwigienki są na wierzchu. Teoretycznie istnieje możliwość ich "chwycenia" na mrozie. W wolnej chwili mógłbyś rozebrać boczki drzwi, odkręcić zamek tylko z tych trzech śrub przy ryglu, odrobinę go wyciągnąć i rzucić okiem co tam w drzwiach piszczy.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-12-2010
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007
|
też mam ten problem, trochę przymrozi i zaraz nie mogę wyjść z auta dopóki się w środku nie nagrzeje. w których miejscach zbiera się ta wilgoć? chciałbym psiknąć tam wd, coś podczyścić, tylko kwestia w co celować;P
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Najlepiej wyciągnij zamek, pociągaj za klamkę i zobaczysz które części pracują. Też nie możesz go bez opamiętania zlać wd40 bo to zacznie przecież ściekać po nim. Później przyniosę z auta zamek, który wymieniłem to na spokojnie spróbuję rozkminić które części mogą być wrażliwe na mrozy i jak to ugryźć.
Ostatnio edytowane przez Paramedyk ; 13-12-2016 o 08:59 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-12-2010
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007
|
oki, czekam na jakaś relacjęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzisiaj rano to samo. na zegarach -1, zamknąłem drzwi żeby odpalić auto przed skrobaniem i wysiadałem przez drzwi pasażera;/
|
|
|
|