Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-08-2017, 18:37   #21
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nieregularna praca klimatyzacji

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tez w obecne upały ( w zasadzie od 25st w górę) mam odczucie ze klima jest zbyt slaba.
Sprzegielko cyka, wiatrak startuje.
Chlodnica oczyszczona.
To pojechałem na serwis klimy, 80zl w plecy żeby dowiedzieć się ze po dwóch latach mam w układzie 640g przy nominalnej (650g+/-13g).
Fakt ze na obiegu zamkniętym jest teraz bardziej wydajna, ale dziś jest okolo 25st.
Czytam, że jest u Was słaba i się dziwię. Fusion i Fiesta mają ten sam układ, ja mam co prawda climatronic u siebie, ale to też różni się przecież sterowaniem i dodatkowymi czujnikami dla tego sterowania, mechanicznie układy są takie same.
Powinno działać więc tak samo wydajnie. I nawet to jest prościej wymusić ciągły chłód - wiatrak na 3,4 bieg, ustawienie zimna i gotowe. Powinno być zimno.

Zupełnie już dziwią mnie rozbieżności co do ilości czynnika. W specyfikacji Fiesty i Fusiona jest że ma być 650. Ale u mnie na naklejce układu jest, że max to 470. I tyle mam w układzie czynnika. I to wystarcza to wydajnej pracy.

slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2017, 13:22   #22
koczko
ford::beginner

Model: fusion
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004

Antej, i dlatego ja pytałem na forum o polecane serwisy w Warszawie. Bo jechać do ludzi co sprawdzą ile masz czynnika i powiedzą, że jest ok. to nie ma sensu. Nic to nie wnosi do sprawy, a 80 pln poszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
koczko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2017, 14:07   #23
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Masz inny sensowny pomysl na sprawdzenie ile jest plynu w zamknietym układzie, pod cisnieniem, jak nie oproznienie ukladu i nabicie na nowo?
70zl jest za prace maszyny, 10zl za kazde 100g czynnika.
Usluga ma swoja cenę, odpowiedź, uklad jest szczelny w 100%.
Ja nie jeżdżę do magikow, co kasuja mnie za calosciowa usługę gruba kasę,a przy tym karmią mnie bajkami.
Tutaj bylo podejrzenie o ubytek (w koncu dwa lata minęły), zadalem pytanie, odpowiedź kosztowala 80zl.
Szkoda że nie trafiłem z podejrzeniami, ale trzeba cieszyć się ze uklad szczelny.

Na SK co roku podbijasz przegląd, placisz 98zl nawet jak nic nie wykryją i nie narzekasz.
Jedyna roznica taka, ze przegląd konczy się pieczatką wymaganą przez Urzędy.

Mój przypadek może np. Tobie oszczędzić zbędnego wydatku na sprawdzenie czynnika w klimie, bo pokazuje że to nie jest przyczyna.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 11-08-2017 o 14:18
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania