Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-12-2013, 12:46   #21
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: zmieniła się data produkcji samochodu???

Zawsze wygląda to tak, że po złożeniu zamówienia odpowiednia osoba u dealera zamienia wersję wyposażenia oraz nazwy handlowe poszczególnych pakietów wyposażenia na odpowiednią wersję oraz zestaw elementów wyposażenia w systemie składania zamówień do produkcji o nazwie Vista.

Przykładowo, dla FF3 Edition 1.6 EB kombi z roku modelowego 2014 wygląda to tak:
FOCUS C346, 2014 MY, WAGON BS FF, EDITION START, 1.6 GTDI 150 PS
oraz
MKTG PACK 54 (SAPP, ACS, podgrzewana przednia szyba, przednie światła przeciwmgielne, tempomat).

Pakiet GoldX dla wersji Trend i Edition jest od razu dekomponowany na listę wyposażenia:
ICE PACK 3 (radio z Bluetooth i wyświetlaczem graficznym 3,5'')
CONS-WITH CLOSED BIN (konsola centralna z zamykanym schowkiem)
DOOR EDGE GUARD (ochrona krawędzi drzwi)
TIRE PRESS MNTR (monitorowanie ciśnienia opon)
PWR FR WIN ITCH UP/D (elektryczne szyby z przodu i z tyłu)
FRONT FOG LAMPS (przednie światła przeciwmgielne)
DUAL ZONE AUTO TEMP (klimatyzacja automatyczna dwustrefowa)

Do tego dochodzą inne opcje, np:
PRMT/VOL THF SYS (alarm)

oraz wielofunkcyjne pakiety wyposażenia, np.
MFP 1 68BA (Pakiet Seat)

Po wygenerowaniu takiej listy pole manewru jest już mocno ograniczone, ponieważ część opcji jest jawnie wymienionych.

W moim przypadku od początku został zamówiony samochód z rocznika modelowego 2014. Aktualny cennik wersji Edition nie wprowadził żadnych zmian w liście wyposażenia, co najwyżej drobne korekty cen. Zabezpieczyłem się też w ten sposób, że cennik stanowi załącznik do umowy z obowiązującą listą wyposażenia.

To co mnie martwi to nie ewentualne braki w wyposażeniu, ale jak długo jeszcze będę czekał i czy się w ogóle doczekam :-(

aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 00:30   #22
danioarci
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 125 KM
Rocznik: 2013

Moja historia z fordem zaczęła się pod koniec września 2012. Zamówiłem FF trend sport kombi. Odbiór miał być w I połowie listopada. Oczywiście samochodu nie było. Tłumaczenie było, że kombi, że dodatkowy hak, że czujniki parkowania przód, że srebrne relingi dachowe itp.. Ogólnie zdenerwowanie moje sięgnęło zenitu i po wymianie zdań od połowy listopada jeździłem samochodami zastępczymi (nawet było mi to na rękę bo mogłem porównać różne samochody). Obiecali odbiór przed świętami itd-nie dotrzymali słowa.
W końcu samochód odebrałem w lutym 2013. Oczywiście z datą produkcji 2013.
danioarci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 09:27   #23
fanatyk81
ford::average

Model: focus kombi
Silnik: ST hybrid 313KM/486Nm

Cytat:
Napisał danioarci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moja historia z fordem zaczęła się pod koniec września 2012. Zamówiłem FF trend sport kombi. Odbiór miał być w I połowie listopada. Oczywiście samochodu nie było. Tłumaczenie było, że kombi, że dodatkowy hak, że czujniki parkowania przód, że srebrne relingi dachowe itp.. Ogólnie zdenerwowanie moje sięgnęło zenitu i po wymianie zdań od połowy listopada jeździłem samochodami zastępczymi (nawet było mi to na rękę bo mogłem porównać różne samochody). Obiecali odbiór przed świętami itd-nie dotrzymali słowa.
W końcu samochód odebrałem w lutym 2013. Oczywiście z datą produkcji 2013.
No to termin produkcji podali Ci strasznie krotki.... Miesiac czasu w zasadzie na oczekiwanie, transoort.... Malo realne, ale skoro tak autoryzowany sprzedawca podal i pewnie wpisal w umowe taka date odbioru auta to miales prawo byc zdegustowany.
fanatyk81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 11:09   #24
princeas

Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM
Domyślnie

No wiec ta praktyka wydaje sie byc powszechna.... Pewnie wiaze sie to ze staraniem osiagniecia targetow,czy to kwartalnuch czy rocznych salonu. Odnosze wrazenie,ze oni sa juz tego swiadomi,ze ten proceder uskuteczniaja co roku,ale skrzetnie ten prpblem ukrywaja na czym my,klienci,niestety cierpimy. Tez mam obiecane auto zastepcze,choc tylko na okres swiat... Zobaczymy co z tego wyjdzie
princeas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 11:43   #25
fanatyk81

Model: focus kombi
Silnik: ST hybrid 313KM/486Nm

Cytat:
Napisał princeas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No wiec ta praktyka wydaje sie byc powszechna.... Pewnie wiaze sie to ze staraniem osiagniecia targetow,czy to kwartalnuch czy rocznych salonu. Odnosze wrazenie,ze oni sa juz tego swiadomi,ze ten proceder uskuteczniaja co roku,ale skrzetnie ten prpblem ukrywaja na czym my,klienci,niestety cierpimy. Tez mam obiecane auto zastepcze,choc tylko na okres swiat... Zobaczymy co z tego wyjdzie
W moim przypadku Ford Carrara Lublin wywiazal sie z obietnicy wg umowy.
fanatyk81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 14:02   #26
xywameg

Imię: Darek
Model: fokus III
Silnik: 1,6 125KM
Rocznik: 2012

Nie przesadzajcie i nie generalizujcie, że wszyscy tylko chcą was w konia zrobić tylko dokładnie czytajcie umowy które podpisujecie. Nie wierzę ,że kolega miał w umowie zapisane odbiór po półtora miesiącu od złożenia zamówienia. Ja składając zamówienie we wrześniu miałem zapisany odbiór w styczniu roku następnego z ustnym zapewnieniem , że postarają się wprowadzić wcześniej do produkcji. Suma sumarum samochód odebrałem 8 listopada. A jeżeli chodzi o umowę to tam jeszcze jest kilka innych warunków i właściwie na samochód można czekać i pół roku zgodnie z tym na co się zgodziliśmy.
xywameg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 16:38   #27
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

jak czytam to wszystko to zaczyna mnie głowa boleć , nikt nie bierze pod uwagę że montaż samochodu nie trwa 5 minut a istotny jest efekt końcowy czyli data zakończenia produkcji.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 18:44   #28
princeas

Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM

Cytat:
jak czytam to wszystko to zaczyna mnie głowa boleć , nikt nie bierze pod uwagę że montaż samochodu nie trwa 5 minut a istotny jest efekt końcowy czyli data zakończenia produkcji.
przez wyborem zjeździłem kilka salonów, w Maździe powiedzieli - 6 miesięcy, ze względu na to, że jest robiona jedynie w Japonii i poza czasem oczekiwania na wjazd na taśmę produkcyjną trzeba doliczyć transport statkiem do Antwerpii a z stamtąd dopiero do Polski.
Hyundai - produkowany na Słowacji, czas oczekiwania do 3 miesięcy
Ford - produkcja w Niemczech; do którego salonu nie zadzwoniłem przed zamówieniem (w połowie września) to mówili - będzie na połowę grudnia, na pewno nie później.

Nikt mi nie wmówi, że produkcja sama w sobie trwa dłużej niż miesiąc. Chociaż zdaję sobie sprawę, że wszystko zależy od stopnie skomplikowania wyposażenia. Ale bez przesady, ja nie wydziwiałem aż nadto.
Z tego co wiem, to są dwie linie produkcyjne - jedna na hatchbacki, na które jest zdecydowanie więcej zamówień, druga na kombi i sedany. Ja zamawiałem sedana, więc dziwi mnie ta zwłoka...

a co do umowy - wyraźnie jest napisana data na kiedy ma być. Oczywiście, jest zapis, że okres oczekiwania może się wydłużyć, ale jeśli będzie to więcej niż 2 tyg to możemy rezygnować z umowy i dostaniemy zwrot zaliczki...
princeas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 18:45   #29
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

Produkcja trwa kilka minut. Kolejka jest długa kilka tygodni albo miesięcy...
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2013, 22:10   #30
danioarci
ford::amateur

Imię: Daniel
Silnik: 1.6 125 KM

Cytat:
Napisał fanatyk81 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to termin produkcji podali Ci strasznie krotki.... Miesiac czasu w zasadzie na oczekiwanie, transoort.... Malo realne, ale skoro tak autoryzowany sprzedawca podal i pewnie wpisal w umowe taka date odbioru auta to miales prawo byc zdegustowany.
Tak podali. Ich błąd. Może to sprzedawca zrobił błąd w umowie ale to jego problem. Dzięki temu wg umowy dostałem auto zastępcze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
danioarci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania