![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Są dwa termostaty mały i duży.
Tak pierwsza jest chłodnica od klimy. Chłodnica od klimy to nie jest metalowy blok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Ja zasłaniam, ale tylko z jednego powodu. Robię teraz odcinki po 6-8km do pracy więc u mnie jest zauważalna różnica z czy bez. Gdy np jadę gdzieś dalej to wyciągam.
|
|
|
#23 | ||||||
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
|
Ale cyrkujecie z tym zasłanianiem chłodnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak jak napisał kolega poniżej:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zasłanianie chłodnicy we współczesnym aucie to dla mnie po prostu typowa rzeźba i nie powinno się tego praktykować. No ale każdy ma w tej sprawie swoje zdanie - jak zresztą widać. Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez kael82 ; 30-11-2013 o 11:58 |
||||||
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Mylisz się w kilku sprawach.
Po pierwsze nie można porównywać diesla i benzyny bo wytracanie energii jest zupełnie na innym poziomie. Nie będzie trzymał temperatury bo nagrzewnica przez którą przelatuje zimne powietrze będzie go schładzać. Oczywiście nie da się w 100% uszczelnić silnika także i tak będzie się tam dostawać zimno, dwa zasłonięcie chłodnicy chroni przed wiatrem ale temperatura nadal oddziałuje na całą jednostkę łącznie z silnikiem. Termostaty ok spełniają swoje zadanie ale na krótkich odcinkach właśnie koło 10-15km jazdy(nie stania w korku) przy mrozach to jest za mało aby mieć ciepło w aucie i w tym wypadku zasłonięcie chłodnicy bardzo pomaga. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-11-2009
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
|
Cytat:
I mówię tu o temperaturach rzędu -15 stopni |
|
|
|
|
|
|
#26 | |||
|
![]() Imię: Kamil
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Cytat:
Poniekąd mogę się zgodzić z tym, że na krótkich odcinkach zasłonięcie chłodnicy pomoże - to jest dla mnie logiczne i zrozumiałe, jednak po rozgrzaniu do temperatury roboczej należałoby ją bezwzględnie odsłonić. Tak uważam. Cytat:
Ostatnio edytowane przez kael82 ; 30-11-2013 o 13:09 |
|||
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-08-2011
Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
|
Z zaslanianiem chłodnicy szczególnie ostrożni powinni być właściciele aut z automatyczną skrzynią biegów. Chłodnica silnika jest równocześnie chlodnicą skrzyni i jej zasłonięcie może doprowadzić do przegrzania i awarii skrzyni (nawet zimą).
Podobnie w autach z automatem nie należy dokładać dodatkowych osłon dolnych silnika jeśli fabrycznie ich nie było.
|