Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2013, 11:25   #21
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Odp: Czy przysłaniacie chłodnicę na zimę?

Są dwa termostaty mały i duży.
Tak pierwsza jest chłodnica od klimy.
Chłodnica od klimy to nie jest metalowy blok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 11:28   #22
rustin

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007

Ja zasłaniam, ale tylko z jednego powodu. Robię teraz odcinki po 6-8km do pracy więc u mnie jest zauważalna różnica z czy bez. Gdy np jadę gdzieś dalej to wyciągam.
Stary 30-11-2013, 11:48   #23
kael82
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010

Ale cyrkujecie z tym zasłanianiem chłodnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak jak napisał kolega poniżej:
Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po to jest termostat a w dieslu dodatkowo mały termostat i podgrzewacz płynu żeby nie robić cyrków z nowoczesnego auta.
Z drugiej strony
Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)każdy robi ze swoim autkiem to co uważa.
Tak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet stara Corsa 1.2 z 1999 roku, którą ostatnio jeżdżę w koło komina nagrzewa się momentalnie, ciepłe powietrze leci z nawiewu już po dwóch-trzech kilometrach, a wskaźnik temperatury pokazuje około 80 stopni. Poza tym w każdym Dieslu, którego miałem do tej pory były różnego rodzaju dogrzewacze/podgrzewacze/grzałki które ogrzewały powietrze trafiające do kabiny zaraz po odpaleniu auta.
Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli tylko Ty wiesz o co w tym zasłanianiu chodzi. Reszta wypisuje jakieś bzdury - "Ford to nie Star"
Heheheh... Według mnie to nie są bzdury.
Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zasłonięcie chłodnicy zasłania przelot powietrza (zimnego) przez chłodnicę do komory silnika. Czyli nie jest schładzana chłodnica i co ważne, nie wieje/dmucha/owiewa silnika który, nieschładzany szybciej się nagrzewa. Oczywiście mówię o sytuacji gdy samochód jedzie i nie ważne czy to diesel czy benzyniak.
No poniekąd tak jest, ale czas nagrzewania nie jest liczony w godzinach - raczej w minutach. Wsadzisz karton, silnik osiągnie temperaturę roboczą i wtedy należałoby najlepiej wyjąć karton, bo nagrzany już silnik przy sprawnym układzie chłodzenia będzie tę temperaturę trzymał i tego kartonu już nie potrzebuje. Jeśli go nie wyjmiesz to zaburza się wtedy naturalny obieg chłodzenia.
Zasłanianie chłodnicy we współczesnym aucie to dla mnie po prostu typowa rzeźba i nie powinno się tego praktykować. No ale każdy ma w tej sprawie swoje zdanie - jak zresztą widać.
Cytat:
Osobiście nigdy nie zasłaniałem niczym chłodnic. A miałem też diesla. I nie było problemów nigdy.
U mnie jest dokładnie tak samo.
Cytat:
Dbałem tylko o to żeby zawsze termostat był sprawny.
I to wszystko na temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnio edytowane przez kael82 ; 30-11-2013 o 11:58
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 12:00   #24
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Mylisz się w kilku sprawach.
Po pierwsze nie można porównywać diesla i benzyny bo wytracanie energii jest zupełnie na innym poziomie.
Nie będzie trzymał temperatury bo nagrzewnica przez którą przelatuje zimne powietrze będzie go schładzać. Oczywiście nie da się w 100% uszczelnić silnika także i tak będzie się tam dostawać zimno, dwa zasłonięcie chłodnicy chroni przed wiatrem ale temperatura nadal oddziałuje na całą jednostkę łącznie z silnikiem.

Termostaty ok spełniają swoje zadanie ale na krótkich odcinkach właśnie koło 10-15km jazdy(nie stania w korku) przy mrozach to jest za mało aby mieć ciepło w aucie i w tym wypadku zasłonięcie chłodnicy bardzo pomaga.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 12:15   #25
jacekn8
ford::average

Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał kael82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...bo nagrzany już silnik przy sprawnym układzie chłodzenia będzie tę temperaturę trzymał i tego kartonu już nie potrzebuje
Mylisz się, a SrebrnaStrzała ma rację. Niejednokrotnie jak jechałem autostradą podczas mrozów z większą prędkością to temperatura była na poziomie 90 stopni. Ale jak zjechałem na parking do kibelka, zatrzymałem auto i nie gasiłem silnika, który pracował na wolnych obrotach to po wskazówka temperatury można powiedzieć spadała w oczach, może nie od razu do 60 stopni, ale po dłuższym postoju na wolnych obrotach spadła by nawet do 60 stopni. Dotyczy kilku samochodów z silnikami diesla które miałem. Benzyniak radzi sobie lepiej oczywiście.
I mówię tu o temperaturach rzędu -15 stopni
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 12:28   #26
kael82

Imię: Kamil
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze nie można porównywać diesla i benzyny bo wytracanie energii jest zupełnie na innym poziomie.
Wiem o tym, dlatego napisałem, że wszelkie Diesle, którymi jeździłem do tej pory miały różnego rodzaju dogrzewacze dmuchawy i dzięki temu zaraz po starcie silnika leciało ciepłe powietrze z nawiewu mimo zimnego motoru. Benzyna z racji mniejszej sprawności zamienia więcej energii na ciepło, które oddaje do otoczenia (stąd też szybciej się nagrzewa). Diesel zamienia mniej energii na ciepło i w związku z tym stąd właśnie wynikają te wszystkie dywagacje odnośnie różnic w nagrzewaniu silnika między Pb i ON.
Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Termostaty ok spełniają swoje zadanie ale na krótkich odcinkach właśnie koło 10-15km jazdy(nie stania w korku) przy mrozach to jest za mało aby mieć ciepło w aucie i w tym wypadku zasłonięcie chłodnicy bardzo pomaga.
Dmuchanie ciepłego powietrza z nawiewu krótko po uruchomieniu auta, a nagrzanie wnętrza do odpowiedniej dla nas temperatury to dwie inne rzeczy. W obecnym moim aucie po około 10 km jazdy robi się w środku całkiem przyjemnie, a do pracy mam 35. Tak było mniej więcej w każdym Dieslu, którego do tej pory miałem.
Poniekąd mogę się zgodzić z tym, że na krótkich odcinkach zasłonięcie chłodnicy pomoże - to jest dla mnie logiczne i zrozumiałe, jednak po rozgrzaniu do temperatury roboczej należałoby ją bezwzględnie odsłonić. Tak uważam.
Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niejednokrotnie jak jechałem autostradą podczas mrozów z większą prędkością to temperatura była na poziomie 90 stopni. Ale jak zjechałem na parking do kibelka, zatrzymałem auto i nie gasiłem silnika, który pracował na wolnych obrotach to po wskazówka temperatury można powiedzieć spadała w oczach, może nie od razu do 60 stopni, ale po dłuższym postoju na wolnych obrotach spadła by nawet do 60 stopni.
No to jest akurat charakterystyczne dla silnika Diesla i w większości przypadków tak właśnie będzie. Jak wystartowałeś z powrotem na autostradę to temperatura powinna wskoczyć po jakimś czasie na 90 stopni. W niskiej temperaturze podczas postoju temperatura pracującego silnika będzie się obniżać, ale nie podczas jazdy.

Ostatnio edytowane przez kael82 ; 30-11-2013 o 13:09
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 12:31   #27
grodek75

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

Z zaslanianiem chłodnicy szczególnie ostrożni powinni być właściciele aut z automatyczną skrzynią biegów. Chłodnica silnika jest równocześnie chlodnicą skrzyni i jej zasłonięcie może doprowadzić do przegrzania i awarii skrzyni (nawet zimą).
Podobnie w autach z automatem nie należy dokładać dodatkowych osłon dolnych silnika jeśli fabrycznie ich nie było.
Odpowiedz

Zasady postowania