![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2005
|
Sugerujecie, że powinno się stosować specyfiki do diesla? Kurcze nigdy za tym nie byłem.
Bump: Sugerujecie, że powinno się stosować specyfiki do diesla? Kurcze nigdy za tym nie byłem. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mario
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Witam wszystkich,
Podzielę się z wami mam nadzieję ciekawą historią. Przy 217tys km byłem zmuszony wymienić DPF w moim mondeo 2.0 TDCi. Byłem świeżo po przeglądzie a auto do feralnego dnia nie dawało żadnych objawów jakichkolwiek mankamentów. Toczyłem się z górki gdy w lusterku bocznym potem tylnym zauważyłem kłęby dymu za sobą a za chwilę poczułem smród nie to plastiku nie przewodów w aucie. Nie pojawiły się żadne kontrolki awarii a silnik chodził płynnie jak zawsze bez spadku mocy. Po zjechaniu na pobocze wciąż na włączonym silniku auto już nie dymiło. Po wstępnych oględzinach podejrzewałem jakąś nieszczelność na elastycznym łączniku silnika z wydechem na co wskazywały powstałe wibracje w aucie i podwyższony poziom głośności. Następnego dnia w warsztacie okazało się że DPF się dosłownie przepalił i była w nim 4cm dziura. Auto wciąż nie pokazywało żadnej usterki na zegarach. Zdecydowałem się na wymianę DPF. Po wymianie DPFu na nowy, komputer po przejechaniu kilkudziesięciu km pokazał awarie silnika - błąd - wydajność DPF poniżej progu, co jest totalną bzdurą gdyż DPF jest nowy. Błąd został wykastrowany ale po kolejnych kilkudziesięciu km powrócił. Aktualnie będę wymieniał wężyki idące do czujnika różnicowego a jeśli to nie pomoże to sam czujnik w nadziei na pozbycie się błędu. Zastanawia mnie co w pierwszej kolejności przyczyniło się do uszkodzenia DPFu jak i to czemu komputer nie informował o jakichkolwiek usterkach a auto nie dawało żadnych objawów uszkodzeń czy zapchania DPF. Powiem więcej gdy auto było na kompie dane wskazywały że DPF się pięknie wypala i jest w świetnej kondycji. |
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Cytat:
Wygląda na to że w jakiś niekontrolowany sposób wzrosła temperatura (czy to przez fałszywe odczyty temperatury czy zacięcie się wtryskiwacza) |
||
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Mario
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Słowem podsumowania, wymiana dpfu w mk4 powinna być bezproblemowa jedyne co trzeba zrobić w kompie to prosta adaptacja dpf czyli wykasowanie zegarów. Jeśli ktoś kiedyś miałby podobne objawy co ja to niech ratuje swój nowy dpf i kładzie się pod auto i zamienia te przewody. Pozdrawiam |
||
|
|
|