![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Dodatkowo niedawno w trasie miałem zapalenie się kontrolki awarii układu wspomagania kierownicy - po ponownym uruchomieniu znikneła i wiecej się nie pojawiła. Pompa wspomagania jako pierwsza będzie "marudziła" gdy z ładowaniem będzie coś nie tak. Tylko jest pewien problem... za każdym razem jak mierzę napięcie ładowania to jest w porzadku. Jak zdiagnozować alternator aby go wykluczyć? |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
![]() Imię: Marian
Model: Ford Mondeo SCI
Silnik: 1.8
|
Cytat:
Kolego najprościej sprawdzić czy to wina alternatora, to zrób jak napisałem kilka dni temu. Odłącz tylko alternator od akumulatora (dwa kable) i wtedy po kilku dniach zobaczysz czy przyczyną jest alternator czy np. radio albo akumulator. Ja miałem alternator badany, mechanik mówił że w 100% jest sprawny (bo był testowany godzinę pod obciążeniem). Sam kilka razy mierzyłem napięcie ładowania i było OK. Kupiłem nowy akumulator, szukałem przyczyny w elektronice bo na diagnostyce wyskoczyło mi kilka błędów. W końcu zmieniłem alternator na nowy po próbie z odłączonym alternatorem, akumulator przestał się w końcu rozładowywać (to było z około rok temu). Daj znać jak poszło Bump: Bump: Bump: Ostatnio edytowane przez Marian sci ; 21-09-2016 o 10:30 |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1,6 benzyna LPG
Rocznik: 2009
|
W kwestii radia to miałem cd6000.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Cytat:
Dwa lata wcześniej łapałem błędy U (świrująca szyna CAN przy spadkach napięcia) i awaria wspomagania EHPAS w focusie i zimą problem z odpaleniem. W zeszłym roku w grudniu aku (2009) ponownie padł i został wymieniony. Od tego czasu brak błędów U i problemów z EHPAS, który potrzebuje trochę prądu... Napięć nie mierzyłem, nie miałem efektu migania. Altek dalej ten sam, 120A i 198kkm przebiegu. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Jeżdże Toyotą :-)
![]() Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
|
efekt migania na wolnych obrotach?
diody do obwodu wzbudzania alternatora padły lub ten obwód szwankuje
|
|
|
#26 | |
|
![]() Imię: Marian
Model: Ford Mondeo SCI
Silnik: 1.8
|
Cytat:
Tak jest. Stąd przy rozładowywaniu akumulatora prąd płynie również przez inne obwody samochodu podłączone bezpośrednio do akumulatora np. moduł komfortu, a potem można dziwne błędy odczytać na komputerze . Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Teraz mam zagwozdkę, otóż wyjeżdżam w poniedziałek i wracam w piątek. Daje mi to idealną okazje do sprawdzenia samochodu. Problem jest taki, że mam do sprawdzenia dwie rzeczy czyli 1.wsadzenie innego akumulatora 2. odpięcie alternatora.
Chyba, że istnieje trzecia opcja czyli mogę odłączyć alternator i podpiąć inny akumulator, a ten który obecnie jest zainstalowany zostawić odłaczony poza samochodem i po tygodniu sprawdzić czy padł. Może Wy macie inną koncepcje? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Weż ze sobą drugi akumulator sprawny, podłącz miernik do gniazda zapalniczki, i obserwuj a czsie jazdy jak się zachowuje na jednym akumulatorze, a jak na drugim.
Śmiało objedziesz trasę,i nie odłączaj alternatora, bo to nic nie daje, gdyby się coś działo, to możesz na pracującym silniku wypiąć tylko wtyczkę z 3 przewodami, wtedy alternator ładuje, ale tylko do zgaszenia silnika. Po zgaszeniu trzeba wpiąć wtyczkę, uruchomić silnik, i wypiąć, ale to tylko w sytuacji awaryjnej. |
|
|
|
#29 |
|
|
Samochód zostawiam pod domem i nie będę nim jeździł więc sprawdzę po powrocie czy padł.
Jezeli chodzi o miernik, do gniazda zapalniczki podłączyć miernik w funkcji pomiaru napięcia i sprawdzać czy napięcie będzie wariowało podczas jazdy? Pomiar na postoju napięcia ładowania, gdy samochód nie jest w ruchu jest w książkowym zakresie. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Wracam do tematu. Zainstalowany drugi akumulator nie rozładował się tym razem, gdy samochód zostawiłem na tydzień.
Jednakże rozładował się po kilku dniach użytkowania w mieście. Powód? Nieregularne - bliżej nieokreślone wybudzanie się komputera - objawia się to świecącym wyświetlaczem. Działanie takie jest nieregularne i nie potrafię znaleźć przyczyny, czasami komputer uśpi się po 15 minutach, czasami po 45, a czasami świeci się non stop i rozładowuje mi akumulator. Za każdym razem jak badałem pobór prądu na postoju to komputer się wygaszał po około 45 minutach, obecnie nie udało mi się sprawdzić poboru gdy jest wybudzony. Usterka pojawia się okresowo więc pytanie dodatkowe - jak wyeliminować winny obwód, nie mogę zwyczajnie odryglować centralnego zamka i otworzyć drzwi bo to normalnie wybudza komputer. Prosiłbym o porady. Dokonałem kolejnych odkryć. |
|
|
|