Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-09-2016, 20:07   #1
normek
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Rozładowuje akumulator po postoju... poboru brak.

Cześć borykam się z następującym problemem.

Po dłuższym nieużywaniu samochodu (powyżej trzech dni) akumulator w moim samochodzie jest kompletnie rozładowany - dzisiejszy rekord to 7V.
Sytuacja przydarzyła mi się już trzeci raz.

Akumulator: Hertz 78Ah
Samochód: Focus mk2 2.0 TDCi 136 KM (jednostka koncernu PSA).
Alternator ładowania w normie - pełne obciążenie 14,2 V, przy podniesionych obrotach także.
Zużycie prądu na postoju w normie po 40 minutach gdy wszystkie systemu się wygaszają wynosi od 0,01 do 0,02 A

Jeżeli auta codziennie używam nie mam problemów z akumulatorem gdy zostawię samochód na dłuższy czas to zawsze jest rozładowany.
Czy jest fizycznie możliwe aby przy pomiarach nie było dużego poboru (0,01 - 0,02 A, a w czasie zaczął zżerać?).

Usterka jest uniezależniona od warunków na zewnątrz (zżera czy pada deszcz czy nie - potencjalne zwarcie).

Odpinałem akumulator, ładowałem prostownikiem, zostawiłem go i napięcie na zaciskach spadło z 12,95 na 12,8.
Spadek napięcia podczas rozruchu także sprawdzałem i wynosił 10,8 V.

Pomysłów mi już brak, może Wy jakimś dysponujecie?

normek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2016, 20:12   #2
salom

Domyślnie Odp: Rozładowuje akumulator po postoju... poboru brak.

200zł, stary do zwrotu, kupisz nowy aku, założysz i problem zniknie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2016, 20:54   #3
ford_user
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005

Odepnij klemę plusową na kilka dni gdy samochód stoi i po tym czasie podłącz ponownie i sprawdź czy odpali. Jeśli odpali to będziesz miał odpowiedź.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2016, 08:13   #4
LukaszSzym

Imię: Łukasz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2013

free key mi po 3 dniach kompletnie rozładowywal , podobno tak jest jak sie tego uzywa
LukaszSzym jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2016, 09:07   #5
normek

To jak uruchamiasz samochód?
Otwierasz drzwi z pilota i ciągle wkładasz wkładkę do stacyjki?
Stary 17-09-2016, 10:27   #6
budzio18

Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI
Rocznik: 2008

u mnie jest podobny problem , nie dość ze altek słąbo ładuje to jak autko postoi to aku sie rozładowywuje... jak sprawdzam to prad po 40min jest ok 0,01-0,02A ale po paru dniach aku jest w znacznym stopniu rozładowany... jak ktos powie ze to aku to sie nie zgodze bo włozylem nowy aku i sytuacja jest podobna a starszy aku jest sprawny bo słuzy w innym autko bez problemu , narazie auto w ciagłej eksploatacji ale problem powroci jak autko stanie na dluzsza chwile...
budzio18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2016, 11:49   #7
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

spróbujcie odpiąć zasilanie radio i zobaczyć czy dalej jest pobór prądu , teoretycznie radio wyłączone , ale dalej pobierają prąd
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2016, 12:22   #8
normek

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sprawdzałem pobór prądu na samym akumulatorze i jest brak poboru... dwie godziny miałem wpięty miernik w szeregu i wzrostu poboru nie było 0,02A to normalny pobór samochodów.
Pobór 0,02A jest satysfakconujący, problem w tym że akumulator dalej się rozładowuje.

Istnieją dwie możliwości 1. Akumulator padaka 2. Podczas postoju samochodu jakaś funkcja okresowo się włącza w samochodzie i powoduje zwarcie/pobór prądu.

Czy są jakieś urządzenia w Focusie, które okresowo się włączają przy zamkniętym aucie i tym samym mogą zwiększać pobór?

Gdy codziennie używam samochodu nic się nie dzieje, problem gdy wyjeżdżam na dłużej.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] co do tej pory sprawdziłeś? Czy namierzyłeś pobór? Czy za każdym razem gdy zostawisz auto na dłużej to jesteś pewny, że akumulator CI padnie??
Jeżeli tak jest to coś musi się okresowo włączać w naszych samochodach i powoduje pobór prądu. Czy masz system keyless?
Stary 17-09-2016, 17:21   #9
budzio18

Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI
Rocznik: 2008

narazie sprawdzałem pobor pradu podobnie jak Ty czyli amperomierz i zegarek w dłon, jak dla mnie sprawa wyglada ok bo niby 0.02A to spoczko no ale... faktycznie mam podobne odczucia jak Ty i zastanawiam sie czy cos co jakis czas nie aktywuje jakies funkcji i aku nie pada coprawda u mnie to nie jest drastyczne rozładowanie do zera ale z dnia na dzien coraz gorzej... jak odlaczałem kleme i codziennie podłaczałem to bylo spoko a aku z odłaczona klema zawsze miał napiecie w normie
kiedys wyczytałem bo temat był poruszany ze cos nie tak moze byc z alternatorem ze dioda prostownicza uszkodzona czy cos ale jeszce do tego nie doszedłem fakt jest taki ze napewno aku mam sprawny i wsumie kiedys musze pomyslec o tym radiu zeby rozłaczyc i sprawdzic
budzio18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2016, 20:08   #10
salom

To nie ważne, że akumulator padaka, w innym samochodzie zachowuje się normalnie, a w Fordzie nie, rozładowuje się po 3 dniach postoju, nie odpala.
Bo ten inny samochód nie ma takiej potrzeby Voltów, jak Ford.

Niedawno miałem podobny przypadek.Ponieważ mam parę akumulatorów, i jeden taki, że po nocy, za nic nie odpalał Focusa, napięcie przy rozruchu spadało do 6,5 Volta. Przypadek, że mojej córce w Skodzie Felicji kompletnie, z dnia na dzień siadł akumulator.
Więc podładowałem ten swój, założyłem do Skody, i jeżdziła na nim 2 miesiące, i nigdy nie odmówił posłuszeństwa.
Gdy kupiła nowy, ten ze Skody założyłem do siebie do Focusa, i rano nie odpalił.
Cały dzień można jeżdzić, pobór mierzony 0,03 i co Forum na to ??? Są na tym świecie rzeczy o ..............
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania