Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-06-2017, 09:57   #21
malatxxx
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: sprzęgło kompresora

Cytat:
Napisał funny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wychodzi na to że to jednak cewka jest uszkodzona.
Wymień tylko cewkę procedurę masz napisaną wyżej a sprzęgiełko załóż stare chyba że masz za dużo pieniążkówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do pełni szczęścia sprawdź jeszcze czy po wciśnięciu przycisku klimy na wtyczce pojawia się napięcie.
jakieś podpowiedzi jak ożywić przekażnik R3 od klimy ?

malatxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 18:59   #22
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

Polecam poczytać moje perypetie ze sprężarką . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 09-06-2017, 23:55   #23
malatxxx

Cytat:
Napisał eclipse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecam poczytać moje perypetie ze sprężarką . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
dzięki ,poczytałem,pamiętasz jakie są gwinty w kompresorze (lewe czy prawe)?
Stary 10-06-2017, 07:50   #24
eclipse

Normalny prawy .
Stary 19-07-2017, 19:22   #25
malatxxx

Cytat:
Napisał eclipse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Normalny prawy .
zrezygnowałem z samodzielnej wymiany cewki , i jak się okazało do wymiany było całe sprzęgło ( było przegrzane ,spalone ,cewka spalona i nie nadawało się do naprawy)koszt całego sprzęgła 300 zł naprawa 250 (z ponownym nabiciem klimatyzacji )bo mechanik wyciągał kompresor z auta i robił to w imadle,razem 550 zł ,klimatyzacja ożyła .
Stary 19-07-2017, 19:38   #26
eclipse

To standardowa procedura u mechanika który chce zarobić . Jak byś się do tego sam zabrał to spro byś zaoszczędził i dowiedział byś się że wcale nie trzeba odłączać sprężarki od przewodów tylko wystarczyło zdjąć koło , ale cóż na błędach się uczymy wszyscy . Dla pewności dowiedz się dokładnie ile ci nabił tego czynnika bo różne słyszy się dane , aż włosy się jeżą na głowie .W necie znajdziesz dokładne tabele ile do jakiego samochodu .
Stary 19-07-2017, 21:26   #27
mkaminski100

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Jesteś mechanikiem, masz maszynę która ściągasz czynnik, zeby spokojnie wymienic sprzeglo na stole, I nabijasz go ponownie po, ale nie, bo wolisz pierdzielic się I odkrecac sprzeglo na aucie?
Uprzedze pytanie, tak wymienialem sprzeglo I tak I tak, ale jak mam maszynę to robię na stole.

Sent from my E6853 using Tapatalk
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2017, 22:55   #28
malatxxx

Cytat:
To standardowa procedura u mechanika który chce zarobić . Jak byś się do tego sam zabrał to spro byś zaoszczędził i dowiedział byś się że wcale nie trzeba odłączać sprężarki od przewodów tylko wystarczyło zdjąć koło , ale cóż na błędach się uczymy wszyscy . Dla pewności dowiedz się dokładnie ile ci nabił tego czynnika bo różne słyszy się dane , aż włosy się jeżą na głowie .W necie znajdziesz dokładne tabele ile do jakiego samochodu .
kompletne sprzęgło na internecie około 280 zł z wysyłką,nabicie klimatyzacji 120 zł=400 zł ,niestety nie miałem kompletnego sprzęgła w kieszeni ,bo byłem przygotowany na wymianę samej cewki ,a nie mogę sobie pozwolić na to żeby nie mieć auta kilka dni,mechanik mi pokazał moje sprzęgło i wierz mi nie było co naprawiać .
ale wcześniej byłem umówiony na wymianę samej cewki za te same pieniądze,od razu powiedział że nie będzie robił tego na aucie bo to G... a nie robota

Ostatnio edytowane przez malatxxx ; 20-07-2017 o 08:05
Stary 20-07-2017, 08:25   #29
eclipse

Moim zdaniem przełożenie koła ze sprzęgłem i cewką to góra 1 godz . roboty dla kogoś kto to robi 1 raz . Podejrzewam że dla mechanika to 10 minut .
Sprężarka jest pod samochodem w najniższym punkcie pod silnikiem więc jest najłatwiejszy do niej dostęp , kol. mkaminski100 każdy ma jakieś swoje metody żeby więcej zarobić przy naprawie samochodu klienta . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więcej roboty = więcej kasy . Choć klient nie każdy wie że można by to było bez zbędnych dodatkowych czynności .
Dla przykładu ..... tuleje tylnych wahaczy wleczonych również niektórzy fachowcy wymieniają rozbierając zawieszenie tylne - przykład to ASO ford . Ale cóż są i tacy którzy bez problemu radzą sobie z tym wyciskając na samochodzie bez demontażu przykładem jest ASO Volvo. Niektórzy mech. pewnie by powiedzieli ....panie to się nie da inaczej zrobić . W/g mnie to napukiwanie klienta .
Stary 20-07-2017, 09:29   #30
mkaminski100

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Nie musisz mi tłumaczyć gdzie jest bo robiłem i sam jako mechanik bym zrobił tak samo. Dlatego że na stole widzę stan uszczelnien, gniazda i widzę jak składa się sprzęgło. Do tego nie wiem jakie są przepisy w Polsce, ale w większości krajów są kary za pracę przy klimatyzacji i niesprawdzenie szczelności przy takiej pracy.
Nie brałbym natomiast pełnej kwoty za nabicie, bo to jest tylko ściągnięcie i ewentualnie uzupełnienie brakujacego czynnika.
Odnosnie tulei to jak odkręcisz wahacz zeby go opuścić to moge Ci powiedzieć że jest z 20 minut dodatkowej pracy żeby wahacz zdjąć bo zostaje dolne lub górne mocowanie (zalezy jak robisz), łącznik, jarzmo z przewodem I i kabel czujnika ABS.
Na pewno zauważyłeś jak mocno napręża się tuleja wahacza poprzecznego przy wymianie na aucie i wiesz jakie to ma dla niej konsekwencje. Wiesz też pewnie ze tuleje wahacza wzdłużnego są od 2007 roku wciskane pod lekkim kątem zeby skompensowac pochylenie wahacza wzgledem podwozia. Dlatego Ford długi czas nie przewidywal wymiany tej gumy. Tylko jeden przyrząd jaki widziałem pozwala to zrobić bez kombinowania a pewnie wiesz jak "łatwo" się ten kąt ustawia na aucie.
Polskie "rzemiosło" czyli chałupnicze podrobki narzędzi są tragiczne w praktyce, ciężkie i trzeba ściągać wahacz jeszcze niżej niż robiąc to Pikavantem czy Sealey Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sent from my E6853 using Tapatalk
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania