Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-09-2024, 11:36   #21
Prezeslion
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: C-Max mk2
Silnik: 1.6 cdti 115km
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Aktywacja hill assist za pomocą ids-a

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po tym wpisie bije, że jesteś zielony w tym temacie, więc sugeruję za dobrą flaszkę zrobić to u doświadczonego forumowicza, bo sobie uwalisz auto.

Chciał bym sobie sam coś podłubać ale nie znam nomenklatury fordowskiej. Do tej pory miałem same ople więc chciał bym się czegoś dowiedzieć iIterface idzie już z chin ten który forscan proponuje (vlinker). Dlatego prosił bym jeżeli to nie kłopot o jakieś wskazówki. Z tego co wyczytałem trzeba aktywować dana opcję ale nie mówią wprost w jakich modułach tylko potem wspominają że jeszcze zrobić reset ABS i też jak zrobić reset ABS nikt nie podaje:/

Prezeslion jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2024, 11:48   #22
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Można zacząć od lektury:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2024, 13:07   #23
Prezeslion
ford::beginner

Model: C-Max mk2
Silnik: 1.6 cdti 115km
Rocznik: 2012

Rozumiem że żeby aktywować to ruszanie pod górę muszę zmienić to w ipc(zegary) ,BMI tylko nikt nie pisze jak zrobić adaptacje abs-u Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dodatkowo pytanie mam co w ogóle można jeszcze aktywowac? Bo bym chciał tego asystenta ruszania pod górę i że po ABS widzi różnice ciśnienia w kołach a w przyszłości tempomat. Czy prócz tego można jeszcze coś aktywować?
Prezeslion jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2024, 13:34   #24
tomao

Cytat:
Napisał Prezeslion Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeszcze coś aktywować
Cytat:
Napisał Prezeslion Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem
No to czytać jeszcze raz, IPC nie ma nic do tego.
Stary 12-09-2024, 17:32   #25
Flisator
ford::advanced

Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Aktywacja Hill assist

Cześć.
Mam pytanie czy forscan da się aktywować hill assist w moim samochodzie focus MK3 1.6 TDCi 2013r. Widzę w poradniach że na jakiś bitach się to zmienia. Jest gdzieś instrukcja żebym tego nie schrzanił? Czy tylko ustawić te jak na tym filmie.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2024, 17:52   #26
tomao

Domyślnie Odp: Aktywacja Hulk asist

Zmienia się jeden parametr w centralnej konfiguracji (opisowo forscan to potrafi), potem inicjalizacja abs.
Stary 12-09-2024, 18:07   #27
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Aktywacja Hulk asist

Zapewne ktoś już pewnie chce także ci odpisać po pytaniu z tym linkiem. Zapomnij o jednym z programów tam prezentowanych, czyli Focccus oraz o takich zabawach przez fejs z BT.
Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest gdzieś instrukcja żebym tego nie schrzanił?
Tak. Zapoznaj się bliżej z programem Forscam, poczytaj co jest na stronie twórców tego programu, poczytaj o grzebaniu w centralnej konfiguracji na forum, bo w zasadzie cokolwiek byś nie zmieniał zasady są takie same. Na koniec jest jeszcze jedna procedura do wykonania po zmianie, którą chcesz zrobić i także jest o tym na forum. Pisze, abyś poczytał/poszukał, bo wielokrotnie było to rozbijane na atomy i po takiej lekturze ograniczysz możliwość, że coś pójdzie nie tak do akceptowalnego minimum lub zrezygnujesz i udasz się do kogoś kto temat ma ogarnięty.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2024, 19:28   #28
Flisator

Domyślnie Odp: Aktywacja Hill assist

Dzięki za podanie wędki. Nie miałem nigdy forda. Do tej pory jeździłem innymi markami. Udzielałem się na forach, czy to Subaru, Volvo. Ciągle tam zaglądam i staram się pomagać.

Ale wiesz co, jak ktoś zadawał takie pytanie to owszem odpisywałem że było, żeby użył "szukajki" ale też podawałem z 2-3 linki żeby nie wyjść na ignoranta rodem z forum elektrody. Szukałem nie znalazłem. Pierwsza odpowiedź na forum jest dla mnie bardziej wartościowa niż Twój elaborat.
Stary 13-09-2024, 11:21   #29
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Aktywacja Hill assist

Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wiesz co, jak ktoś zadawał takie pytanie to owszem odpisywałem że było, żeby użył "szukajki" ale też podawałem z 2-3 linki żeby nie wyjść na ignoranta rodem z forum elektrody. Szukałem nie znalazłem. Pierwsza odpowiedź na forum jest dla mnie bardziej wartościowa niż Twój elaborat.
OK. Mogę także podać sieć zamiast wędki, tylko teraz to będzie naprawdę elaborat. Kiedyś także nie używałem Fordów i chciałem robić to samo, co ty ,a nawet więcej i także trafiłem na filmy na YT. Na tych filmach najczęściej było pokazane co kliknąć i po sprawie, a najgorsze było to, że to był czas kiedy program Focccus uceglał wiele pojazdów, a autorzy tych dzieł na ekranach nie klikali, aby zapisać zmiany w BCM, tylko mówili ze tak trzeba zrobić. Czyżby mieli jakieś obawy? Na forum jest wiele, tematów o szkodliwości Focccusa, który jest jednym z bohaterów podlinkowanego filmu.

Idziemy dalej. Program Forscan, którego używam także ja. O tym, że do zmian , które chcesz zrobić potrzebna jest licencja "extended" zapewne wiesz, oraz to jak ją uzyskać, choćby na próbę. Kolejny temat to poprawne ustawienie parametrów połączenia i dobór interfejsu. BT nie jest zalecane, a o USB trzeba poczytać. Albo wybrać polecany, prze twórców Forscana, albo to, co czasem polecane na forum. Ja posiadam chyba pierwszą wersję STN 1170 od Viakena z dosyć starym firmware (na szczęście).

Dalej kolej na pliki SBL, które musi mieć Forscan abyś dokonał zmian. Można je wrzucić sobie wcześniej do odpowiednie go folderu lub Forscan sam to zrobi, jak jest połączenia z Internetem. Dobrze jest co nieco wiedzieć w temacie as-built, bo może być ta wiedza użyteczna na wypadek wypadku przy pracy.
Znajomość zasad o kopiach, w tym o wykonaniu kopii konfiguracji w IPC nie zaszkodzi, podobnie jak o stabilności zasilania zarówno pojazdu jak i np. laptopa, a takze samego połączenia pojazd - komputer . To, aby nie było niespodzianek, lub gdyby się pojawiły by było jakieś rozwiązania problemu.

Jak poczytasz tematy o aktywacji DDS, HLA, tempomatu, zmianie radia z bieda wersji, na coś lepszego, dokładaniu PDC, BT/VC i innych wyjdzie na to że robi się to w zasadzie tak samo. Rożnicę robi jedynie inicjacja ABS, po operacji, którą planujesz.

Jest trochę lektury i nie przez złośliwość nie podałem linków, tylko przez ich ilość i podejście w nich do tematu. Wybór musisz dokonać samemu. Opisałem Ci, jak ja podchodziłem do tematu grzebania w konfiguracji, a takie podejście
Cytat:
Jest gdzieś instrukcja żebym tego nie schrzanił? Czy tylko ustawić te jak na tym filmie.
w moim odczuciu jest nieco niebezpieczne dla twojego pojazdu. Chyba lepiej coś robić świadomie niż posługiwać się oprogramowaniem, jak za przeproszeniem małpa brzytwą. Wystarczy poświęcić kilka godzin w weekend.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2024, 12:36   #30
Flisator

Domyślnie Odp: Aktywacja hill assist

Ja Cię rozumiem. Moderator wskazał właściwy temat. Jednak dalej nie wiem jak w Forscan wykonać tą akcję z ABS. Do tej pory tylko z kolegą jego interfacem przez Forscan wyłączyliśmy u mnie światła skandynawskie. Wiem że licencja jest płatna, jest także trial. Kabel też w zasadzie jaki kupić. Wiem że całe grzebanie jest ryzykowne. Domyślam się że wypada zrobić sobie backup zanik coś będę grzebać (z zawodu jestem autonatykiem przemysłowym) wiem że backup jest bardzo istotny.
Odpowiedz

Zasady postowania