![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Wczoraj w końcu udało mi się połączyć z moim ODB2 BT (coś nie chciał się sparować) więc wracając do domu wrzuciłem ponownie odczyt ciśnienia dolotowego (w kPa)
Dolotówka na autostradę (z górki), na trzecim biegu gdzieś od 1700 obrotów. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Zaczynam od trzeciego biegu, potem czwarty, piąty itd. Wykres jest "dziwny". Dziwi mnie głównie trzeci bieg, gdzie ciśnienie nie tylko nie rośnie równo (moim zdaniem wykres jest delikatnie poszarpany), ale również zamiast utrzymać się na w miarę równym poziomie, to gdzieś w okolicach 4000 obrotów nawet spada. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niestety części dopiero dzisiaj opuszczają Berliński magazyn więc przewidywana dostawa to zapewne Wtorek. Trochę jestem zły, bo w weekend planowo wyjeżdżam na krótki urlop a tym powolnym rzęchem tak się tragicznie jeździ, że czuję się jakbym się przesiadł do jakiegoś Juke'a czy starego Tipo. Jakby co, to będę dawał znać. Ostatnio edytowane przez edmun ; 19-05-2021 o 09:34 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
To że spada to wcale nie musi być dziwne - choć tutaj leci na szyję dość szybko - chyba za szybko.
Trzeba by porównać ze wzorcowym 1.6 EB żeby wiedzieć co i jak, ale jak patrzę na wykres mocy 1.6 eb w serii to powyżej 4k rpm faktycznie moment zaczyna dość mocno opadać co by się zgadzało z powyższym. Fabryczne mapy zwykle są dość "oszczędne" i w związku z tym tną dawkę w górnej partii obrotomierza - żeby trochę zmniejszyć spalanie. Mniejsza dawka to automatycznie niższe doładowanie. Inna sprawa to ten poszarpany wykres - no tak to to raczej być nie powinno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Namów jakiegoś kolegę na PW na wzorcowy wykres Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pewnie z 1.5 EB też mógłby w miarę być. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
To szarpanie to właśnie wzór którego się doszukuję (czy na siłę czy nie to zobaczymy).
Jedyny filmik jaki mnie naprowadza na ten zawór bocznikowy to ten: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I tam właśnie autor filmu zwraca uwagę na poszarpany wykres, tyle że jak widać, po ściągnięciu uszkodzonego zaworu, nie ma zbytnio na nim śladu żeby jednoznacznie stwierdzić, że to była przyczyna usterki. A niestety na tym filmie, oprócz zaworu, wymienił również turbo solenoid. Gdybać na podstawie tego wszystkiego pewnie można w nieskończoność, więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać na dostawę, wymienić i sprawdzić czy Focus wróci do żywych. Osobna sprawa. Obstawiam, że cyjankowy wykres na filmiku powyżej to wykres pożądany. Są też wartości i wg wartości jest tam 32.5psi co na kPa wychodzi 220. Pytanie czemu mój idzie tylko do 200 kPa. Oj będzie "szukania". Kto wie, może gdzieś obejma puściła albo jakiś wąż ma już pęknięcia? Ostatnio edytowane przez edmun ; 19-05-2021 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
24-ego Maja wymieniłem zawór.
Na starym nie znalazłem żadnego śladu świadczącego o tym, że byłby uszkodzony (ale nie spodziewałem się też nic znaleźć). Po wymianie jest bez zmian. Przejechałem się na trasę, sprawdziłem 3-4x przyśpieszenie. Za każdym razem wynik oscylował pomiędzy 9.3 - 10.6 sekundy do setki. Wygląda że niepotrzebnie wydałem pieniądze, no ale zdarza się, czasami diagnoza jest błędna i trzeba szukać dalej co nie ? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] A tu nagranie jak go ciągnąłem tyle ile mogłem (przy 180-190km/h zaczął się jeden wielki muł i dalej nie chciał zbytnio iść). [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przy okazji mały bonus (akcja w 39-tej sekundzie): Myszołów mnie chciał nieźle wystraszyć (przy tej prędkości to nie było przyjemne doznanie). Podejrzewam że on też nie był szczęśliwy widząc mnie w polu widzenia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dawniej pamiętam, że takie starty na pierwszym biegu to było jedno wielkie szuranie oponami i załączała się kontrola trakcji. Teraz ledwo zaszura, robi muła i dopiero jedzie. Na następny dzień pojechałem w trasę (do Walii) trochę odpocząć. I auto zachowuje się "dziwnie". Żona twierdzi że jest wszystko w porządku, ja cały czas odnoszę wrażenie, że turbo załącza się poprawnie (przy około 2000 obrotów) ale faktyczny moment obrotowy dopiero czuć przy 3000. W szczególności odczuwam to przy startach, jakbym miał auto włączone w tryb eko (MK3 1.6EB nie posiada trybów jazdy) i dopiero po chwili komputer "rozumie" że chcę przyśpieszać. Więc teraz pytanie, czy czeka mnie teraz podniesienie auta, odpięcie wszystkich rurek dolotowych które idą do turbo i złożenie tego z powrotem ? Może któraś ma jakieś luzy na którymś zacisku? W komputerze nie znalazłem nawet jednego błędu który by wskazywał że jest coś nie tak. Zdjęcia z wymiany: 13:00 - odpiąłem wtyczkę od starego zaworu i zabieram się za wykręcanie trzech śrubek (hex 5): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nowy zawór: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nowy i stary zawór (13:36): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nowy zawór zamontowany (13:50): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wymiana nie należy do najtrudniejszych prac jednakże brak dostępu wymaga wielu różnych przedłużek, przejściówek itp. Na upartego, może zrobisz to jednym kluczem imbusowym, jednakże ja korzystałem z różnych wraz z przedłużkami bo miejsca na ręce jest naprawdę mało. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015
|
I jak tam? udało się rozwiązać problem?
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
tak. przyczyną był filtr powietrza (wymieniony tylko kilka tysięcy km wcześniej).
Nie polecam więc filtrów powietrza firmy Blue Print. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015
|
Ale co z filtrem było nie tak? widać było jakieś uszkodzenia? rozkleił się, czy po prostu się zatkał? rozcinałeś go?
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Po prostu trafiłem gdzieś w UK na jakimś forum na wątek gdzie ktoś był zaskoczony że mu auto zaczęło mulić 2 miesiące po wymianie filtrów i też miał filtr BluePrint.
Jako że to grosze, to zamówiłem ten sam filtr co zazwyczaj czyli Bosch S4092. (ten wypadek z BluePrint to jednorazowo, zazwyczaj zakładałem te Boschowskie ale akurat nie było żadnego na stanie z szybką dostawą więc wleciał BluePrint, jakaś angielska marka). Filtr nie miał żadnych niepokojących śladów. Nie był ani za brudny, ani za czysty, ani np. gdzieś przytkany czy przerwany. Ot używany filtr powietrza jak zawsze. Po założeniu świeżego filtra auto bezproblemowo wykręca czas do setki jak obiecuje producent bez żadnych dziwnych zmułów i kombinowania czy startować z 3000 obrotów czy z pedałem gazu od razu wciśniętym do końca czy też nie. Ot normalne auto. A to tylko głupi filtr powietrza i jak wspomniałem, zero błędów na komp np. że jest za mało powietrza czy coś. Musi być, że jakoś dziwnie zaciągał powietrze na tym BluePrint. |
|
|
|