![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
oczywiście, zgadzam się
natomiast posmarowanie tamtego miejsca nie ma nic co do bicia, zatarcia zacisku czy piszczenia. ale zgoda, że trzeba robić wszystko tak, jak ma być. najważniejsze przy wymianie to czyszczenie. to jest podstawa. bo klocki to małpa nawet wymieni ale trzeba zrobić to dobrze. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-03-2019
Model: Focus mk3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 ecobieda
Rocznik: 2016
|
Kusi mnie mocno, żeby zrobić tak jak Ty robisz. Głównie dlatego, że smar silikonowy ma to do siebie że nawet jak złapie trochę brudu to dalej zmniejsza tarcie między gumą a metalem. (poza tym oczywiście wypiera też wodę)
Z drugiej strony ryflowania w gumie mogą pełnić podobną funkcję jak osadzenie i kształt uszczelki tłoczka który po odjęciu pedału hamulca nie zostaje gdzie był w momencie hamowania a delikatnie się cofa. Z czystej ciekawości, równo ścierają Ci się klocki? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
oczywiście że równo, równiutko
dziś byłem na 9 przeglądzie mojego auta tył chwyta do 7% różnicy ( dozwolone 30% ) oczywiście przegląd przeszedł bez zająknięcia. tylko zacisk musi być sprawny. |
|
|
|