![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
|
Cześć, po wymianie świec samochód odpalał normalnie, a że zrobiło się ciepło to nie miałem już jak sprawdzić mocy na zimnym silniku. Przyszły dni w okolicach zera i niestety samochód znowu się dusi na zimnym silniku, ale odpala normalnie. Czy zaślepiony i zepsuty EGR może być przyczyną? Czy same zaślepienie już wyklucza taką opcję?
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010
|
Mondeo MK4 - 2010 przedift - 1.8 TDCI 305tyś nalotu.
Mam parę wad w swoim aucie, ostatnio część się pogłębiła. 1. Auto jak się zrobi ciepło i postoi jakiś czas to jest problem z uruchomieniem, auto potrafi długo kręcić i nic to nie daje, czasem po drugim razie odpali ale zaraz zgaśnie, za 2 czy 3 razem odpala ale pracuje jak by miało zadyczkę. 2. Auto po uruchomieniu pracuje bardzo ciężko i trzeba mu depnąć żeby zaczęło jakoś tam pracować. Po ruszeniu i przejechaniu potrafi nagle wejść w stan serwisowy i zdechnąć, ostatnio miałem to dwa razy gdzie na łuku w prawo auto nagle zdechło (raz na środku ronda), po czym odpalenie ponowne i auto jedzie bez problemu dalej. 3. Auto miewa dość często biały dym przy odpalaniu z rury jak postoi jakiś czas, po 10-15sec już nie ma dymu i z rury leci normalnie. Ostnio wymienione uszczelki czy coś w tym stylu przy wtryskach (sorry nie pamiętam dokładnie i nie do końca się na tym znam). Za tydzień oddaję do warsztatu auto i szukam co może być powodem tego typu objawów bo nie raz już auto miało z tym problemy a pkt.3 jest od lat i nikt sobie z tym nie poradził w tym solid-garage. Co ciekawe w kompie nie było żadnych błędów które na coś by sugerowały. Auto miało przy 250-260tyś zerwany rozrząd i wymieniony słupek, przy 280tyś miało wymienione wtryski na sprawne i sprawdzone, gdzieś może mam jeszcze wykres, świece żarowe niedawno wymieniane. Gdzie szukać możliwych przyczyn, teraz znowu pójdzie do wasztatu oraz na komputer żeby sprzwdzić czy są jakies błędy. Ostatnio edytowane przez actchris ; 06-06-2025 o 15:36 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Wymieniono pompę wysokiego ciśnienia i dalej to samo, po uruchomieniu auta jak postoi dalej nieregularna praca jednostki.
Podączenie pod komuter nie pokazuje żanych błędów co chyba też jest trochę dziwne bo auto już parę razy zgasło podczas jazdy zaraz po odpalenieniu i nawet raz pokazało błąd (chyba ESP ale nie jestem teraz pewny) na konsoli. Czego można dalej szukać? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Cześć, mam parę problemów z moim autem:
- zdarza się, że na autostradzie auto nagle szarpnie i wyrzuca tryb awaryjny silnika. Zdarza się to bardzo rzadko, czasami raz na rok. - ciężko odpala kiedy jest zimno na dworze okolice 0 stopni. Z informacji na forum dowiedziałem się, że prawdopodobnie paliwo cofa się do baku i trzeba wymienić jakiś zawór, ale jaki to nie wiem. Jak miałem problem z odpaleniem w minusowej temperaturze to pompowałem gruszką odpowietrzającą i w końcu się uruchamiał - ostatnio miałem problem z odpalaniem na postoju na MOP, po przejechaniu 300km w temperaturze 26 stopni, tak jakby auto nie dostaało paliwa, po chwili kręcenia ruszyło i już nie było problemu. Ostatnio oddawałem auto do mechanika, wymieniony filtr paliwa, olej itd. Prosiłem o sprawdzenie tego cofania się paliwa, ale nic nie znaleźli, gruszka odpowietrzania niby jest twarda. Teraz jeżdżę z niespokojną głową, że znowu mi coś stanie na trasie. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć co może yć problemem? Wczoraj wymieniłem sterownik EGR i zaślepiłem nową zaślepką, przed resetem błędów miałem takie komunikaty w DTC: Kod:
===PCM DTC P0490:00-E8=== Code: P0490 - EGR 'A' Control Circuit High Status: - Previously Set DTC - Not Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is On for this DTC - Test not complete Module: Powertrain Control Module Diagnostic Trouble Code details Possible causes : An electrical fault in the EGR control circuit. Sticking EGR Valve Do not renew any components until all pinpoints associated with this DTC are complete. Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 177993755 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 393422 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 14.2 V - Control Module Voltage Freeze Frame #2: -EVENT_TIME: 214829376 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 414980 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 14.0 V - Control Module Voltage ===END PCM=== ===PCM DTC P0087:00-68=== Code: P0087 - Fuel Rail/System Pressure - Too Low Bank 1 Status: - Previously Set DTC - Not Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC - Test not complete Module: Powertrain Control Module Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 213524707 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 413826 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 13.0 V - Control Module Voltage Freeze Frame #2: -EVENT_TIME: 213524759 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 413826 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 10.2 V - Control Module Voltage ===END PCM=== ===OBDII DTC P0490-C=== Code: P0490 - EGR 'A' Control Circuit High Status: - Confirmed - malfunction is confirmed Module: On Board Diagnostic II Diagnostic Trouble Code details Possible causes : An electrical fault in the EGR control circuit. Sticking EGR Valve Do not renew any components until all pinpoints associated with this DTC are complete. ===END OBDII=== ===SASM DTC === Successful DTC reading, no error codes found Module: Steering Angle Sensor Module ===END SASM=== ===ABS DTC U3001:00-08=== Code: U3001 - Control Module Improper Shutdown Performance Status: - Previously Set DTC - Not Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC Module: Antilock braking system ===END ABS=== ===BCMii DTC B1029:21-68=== Code: B1029 - Accelerator Pedal Sensor Additional Fault Symptom: - Signal Amplitude Less Than Minimum Status: - Previously Set DTC - Not Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC - Test not complete Module: Body Control Module Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 177991430 s (Thu May 23 10:12:30 2024) - Event time -TOTAL_DISTANCE: 393421 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 12.2 V - Control Module Voltage -ESTSERUN: No - Engine status - engine running -ESTSECRK: No - Engine status - engine in crank ===END BCMii=== ===BCMii DTC B109B:13-6C=== Code: B109B - License Plate Light Additional Fault Symptom: - Circuit Open Status: - DTC Maturing - Intermittent at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC - Test not complete Module: Body Control Module Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 191807743 s (Wed Oct 30 07:04:23 2024) - Event time -TOTAL_DISTANCE: 393415 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 12.2 V - Control Module Voltage -ESTSERUN: Yes - Engine status - engine running -ESTSECRK: No - Engine status - engine in crank -INCAR_TEMPERATURE: 20 °C - In car temperature ===END BCMii=== ===SRM DTC === Successful DTC reading, no error codes found Module: Speech Recognition Module ===END SRM=== ===PDM DTC === Successful DTC reading, no error codes found Module: Passengers Door Control Unit ===END PDM=== ===DDM DTC === Successful DTC reading, no error codes found Module: Drivers Door Module ===END DDM=== ===RCM DTC === Successful DTC reading, no error codes found Module: Restraint Control Module ===END RCM=== ===HVAC DTC === Successful DTC reading, no error codes found Module: Heating Ventilation Air Conditioning ===END HVAC=== ===ACM DTC U0140:00-28=== Code: U0140 - Lost Communication With Body Control Module Status: - Previously Set DTC - Not Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC Module: Audio Control Module Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 214472168 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 414796 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 12.0 V - Control Module Voltage -INCAR_TEMPERATURE: 23 °C - In car temperature ===END ACM=== ===ACM DTC B1A56:15-2F=== Code: B1A56 - Antenna Additional Fault Symptom: - Circuit Short To Battery Or Open Status: - DTC Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC Module: Audio Control Module Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 191807405 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 393415 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 12.2 V - Control Module Voltage -INCAR_TEMPERATURE: 21 °C - In car temperature ===END ACM=== ===ACM DTC B1D55:15-2F=== Code: B1D55 - Antenna #2 Additional Fault Symptom: - Circuit Short To Battery Or Open Status: - DTC Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC Module: Audio Control Module Freeze Frame #1: -EVENT_TIME: 191807405 s - Event time -TOTAL_DISTANCE: 393415 km - Total Distance -MODULE_VOLTAGE: 12.2 V - Control Module Voltage -INCAR_TEMPERATURE: 21 °C - In car temperature ===END ACM=== ===IPC DTC U0416:68-2A=== Code: U0416 - Invalid Data Received From Vehicle Dynamics Control Module Additional Fault Symptom: - Event Information Status: - DTC Present at Time of Request - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC Module: Instrument Panel Control Module ===END IPC=== |
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Cześć, dzisiaj byłem w trasie. Przy zjeździe z ekspresówki na chwilę auto przymuliło. 40km dalej kiedy stanąłem na światłach to auto zgasło. Kręciłem, kręciłem i nic. Otworzyłem szybko maskę, ponaciskałem gruchę odpowietrzania paliwa, wsiadłem I po sekundzie kręcenia odpaliło. Przez pozostałe 200km już nie było problemu. Teraz jak pewnie znowu pojadę do warsztatu to nic nie zrobią, bo akurat grucha jest twarda i wygląda wszystko ok, a nie jest.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Ponoć może się sypać już pompa lub wtryski. Ktoś miał takie objawy i wymieniał te części? Będzie już to raczej nieopłacalne.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Pompa wysokiego ciśnienia - regenrowana z gwarancją ~500zł, wtryski też można regenerować i kupić z gwarancją przepływu.
|
|
|
#28 |
|
|
To nie ma tragedii. Mam nadzieję, że w tym jest problem.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , poradziłeś sobie ze swoim problemem gaśnięcia? Ostatnio edytowane przez wojciech.k ; 07-08-2025 o 19:37 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pompa wysokiego ciśnienia rozwiązała problem, dalej jest problem z mniejszym ciśnienem na 3 cylindrze ale to już 2500 na regeraqcję głowicy więc zdecydowanie szkoda kasy tym bardziej że myślę nad zmianą na Kugę (brat za jakiś czas będzie sprzedawał bo juz ma nową a starą tymczasowo jeździ jego żona). Wracajac do gaśnięcia to jest OK, jedyna co dalej jest to puszczajacy biały dymek jak auto postoi jakiś czas ale po odpaleniu i 10sec dymku już jest ok i nie dymi, przejechałem już tak z 50tys i wszycy mowią jeździć skoro nic więcej się nie dzieje poza dymkiem po odpaleniu.
https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/39567 Ostatnio edytowane przez actchris ; 08-08-2025 o 12:36 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Ok, mechanik zdjął starą pompę i dał do regeneracji? Czy sam zdejmowałeś i przesłałeś do regeneracji?
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| mondeo mk4 , paliwo |
|
|