Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-07-2025, 22:14   #21
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

No więc właśnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2025, 16:10   #22
de0n
ford::beginner

Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

Wczoraj samochód pojechał na lawecie do mojego zaufanego mechanika.

Okazało się, że przyczyną problemów była pompa paliwa, która podawała zbyt niskie ciśnienie. Po jej wymianie auto wróciło do pełnej sprawności – jeździ idealnie ��

Słowa mobilnego mechanika, że "nie raz już się zdarzało, że poprzedni właściciel mówi o niedawno wymienianym rozrządzie, a tak na prawdę jest stary" są śmieszne, kiedy za "diagnostykę", którą był najpierw czujnik MAP, a później "przestawiony rozrząd" wziął 500 zł.
Jednak najśmieszniejsze jest to, że proponował mi nastawienie rozrządu za 1000 zł w 3-4 godziny (on nawet nie był przestawiony XD), chciał po prostu naciągnąć dalej.

Ostatnio edytowane przez de0n ; 06-08-2025 o 22:12
de0n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2025, 19:26   #23
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Ale olej jak chlał tak chleje. 8 bar kompresji to też już szrot jest, z resztą pewnie jest to powiązane. Więc z tym idealnie to bym nie przesadzał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kln1920 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2025, 22:06   #24
de0n

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale olej jak chlał tak chleje. 8 bar kompresji to też już szrot jest, z resztą pewnie jest to powiązane. Więc z tym idealnie to bym nie przesadzał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeździ tak jak jeździł, więc w czym problem? xd tą kompresję to mógł sobie wymyślić byle pod jego bajkę pasowała z przestawionym rozrządem, tyle.
Stary 05-08-2025, 22:25   #25
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał de0n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tą kompresję to mógł sobie wymyślić byle pod jego bajkę pasowała z przestawionym rozrządem, tyle.
Oczywiście, tym bardziej, że takie coś już spotkałem. Młody człowiek już zbierał kasę na naprawę, bo był problem dość duży z kompresją. Z ciekawości zmierzyłem po innym mechaniku i okazało się że jak na spory przebieg i LPG, jest bardzo dobra i bez ruszania silnika auto z rok już jeździ. Wystarczyło niewiele kasy, trochę czasu i zadbania o silnik, a w zasadzie o osprzet. Tylko tam nie było takiego zużycia oleju. Przy okazji wizyty u mechanika można było zmierzyć kompresje ponownie. A tak z ciekawości, to czy ta twoja instalacja LPG nie ma możliwości uruchomienia silnika na samym gazie? Często jest taka możliwość.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2025, 00:06   #26
de0n

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak z ciekawości, to czy ta twoja instalacja LPG nie ma możliwości uruchomienia silnika na samym gazie? Często jest taka możliwość.
Mój mechanik mówił, właśnie o tym, na samym gazie mu odpalił, więc pomogło mu to w zdiagnozowaniu problemu.

Co do tamtego mobilnego mechanika myślę, że jego 3 ostatnie wiadomości przed zablokowaniem mnie (wystawilem nieprzychylna opinie i sie zapytal o co dokladnie chodzi) opisują wszystko:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 06-08-2025, 08:32   #27
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Mechanik faktycznie niepoprawnie wykonał diagnozę i straciłeś na tym niesamowitą kwotę 500 PLN. Czy to dużo? W profejsonalnym warsztacie tyle byś zapłacił za trzaśnięcie drzwiami i diagnozę przez kogoś kumatego.
I na koniec też byś krzyczał i żądał zwrotu kasy, bo samochód nienaprawiony?

Silnik masz w stanie agolnalnym - olej chleje litrami. Kompresja zapewne jest faktycznie 8 barów - nie ma problemu, żeby silnik benzynowy z taką super kompresją odpalał.

A na koniec jeszcze zachowujesz się jak dzieciak - wystawiasz gościowi opinie z kilku kont na google.
Stary 06-08-2025, 22:12   #28
de0n

Thumbs down Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mechanik faktycznie niepoprawnie wykonał diagnozę i straciłeś na tym niesamowitą kwotę 500 PLN. Czy to dużo? W profejsonalnym warsztacie tyle byś zapłacił za trzaśnięcie drzwiami i diagnozę przez kogoś kumatego.
No tak, niewiele wiecej dalem za diagnoze i wymiane pompy paliwa, wiec rzeczywiscie masz racje xDDD, ty tak serio? Gratuluję.

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kompresja zapewne jest faktycznie 8 barów - nie ma problemu, żeby silnik benzynowy z taką super kompresją odpalał.
A jednak po wymianie pompy paliwa działa i co? XD to co z tą kompresją rzeczywiście 8 barów jest? Czy sądzisz, że złomować skoro odpala tak jak przed usterką bez zarzutu? A może na części samochód sprzedać?

Cytat:
A na koniec jeszcze zachowujesz się jak dzieciak - wystawiasz gościowi opinie z kilku kont na google.
Jeśli dla ciebie wystawienie złej opinii na google i facebooku, to jest zachowywanie się jak dzieciak po złej diagnozie, po której już się tak naprawdę żegnałem z samochodem, zablokowaniu mnie na facebooku w efekcie czego moja opinia została usunięta (bo psuje średnią 5.0 XD), no to gratuluję mózgu.
Co do zwrotu pieniędzy chodziło mi o to, że mi by było wstyd brać za błędną diagnozę pieniądze i tyle, co uraziło ego wielkiego mechanika (mechanik który pracuje na swoje dobre imie 17 lat i stawia błędną diagnozę!) i napisał jakbym był dla niego żebrakiem, żeby oddać 150 zł XD. Dla mnie ważniejsze jest, by inni klienci nie trafili na takiego pseudoeksperta, którego podsumował mój mechanik, gdy usłyszał co mówił i na jakiej podstawie sądził, że to jest przestawiony rozrząd, tyle. Taka jest moja opinia.

Jedyne czego szkoda, to rzeczywiście, że zapomniałem o tej kompresji, bo takie osoby jak ty by nie pisały takich rzeczy XD
Tak jak już mówiłem, praktycznie żegnałem się z autem od miesiąca i nie myślałem o tym.

Bump: Ze swojej strony chciałbym podziękować za zaangażowanie w temat.
Najbardziej za zdrowe podejście użytkownika thesperado.
Niestety błędna diagnoza oraz prawdopodobnie nieprawidłowy pomiar kompresji (lub jego całkowity brak) doprowadziły do błędnego założenia z mojej strony przy zakładaniu tego wątku. No cóż, jest nauczka, że warto czekać na swojego mechanika i nie śpieszyć się z naprawą.

Bump:

Ostatnio edytowane przez de0n ; 06-08-2025 o 22:15
Stary 06-08-2025, 23:15   #29
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał de0n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to co z tą kompresją rzeczywiście 8 barów jest? Czy sądzisz, że złomować skoro odpala tak jak przed usterką bez zarzutu? A może na części samochód sprzedać?
To Twój samochód, rób z nim co chcesz, ja nigdzie nie napisałem, że masz go złomować. Napisałem jednak, że SPRAWNY samochód nie chleje oleju. Napisałem również, że przy kompresji 8 bar silnik benzynowy będzie odpalał.

Cytat:
Jeśli dla ciebie wystawienie złej opinii na google i facebooku, to jest zachowywanie się jak dzieciak
Wystawienie opinii jest normalne, ale wystawianie tej samej opinii przez kilka osób/kont byle dojechać gościa to głupota i dziecinada.

Cytat:
no to gratuluję mózgu.
Dziękuję, na szczęście z moim mózgiem wszystko jest w porządku.
Stary 07-08-2025, 00:40   #30
de0n

Chyba po prostu inaczej postrzegamy takie sytuacje i stąd niepotrzebne nieporozumienie ��
Myślałem, że piszesz ironicznie i trochę mnie to wytrąciło z równowagi – stąd też moja reakcja, za co nieco przepraszam.
Dzięki mimo wszystko za poświęcony czas i opinię, ja mam nieco inną i na tym zakończmy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
focus , mk2

Zasady postowania