Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2025, 17:00   #21
marcin'ek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

Jesli chodzi o Ceed/Xceed to silniki 1,5 maja duzy problem z nagarem i wg uzytkownikow styl jazdy niema wiekszego znaczenia. Srednio co miedzy 20 a 30 tys. trzeba czyscic dolot z nagaru. Jesli chodzi o automat 7DCT to jest na suchych sprzeglach i nie nadaje sie do miasta. Wg uzytkownikow juz nawet po 40k km sprzegla sa do wymiany, podobno dluzsza trwalosc maja w hybrydach. Ja mialem Ceed 1,4TGDI z automatem, i na silnik nie moglem narzekac. Jesli chodzi o skrzynie to jezdzilem glownie trasy, a jesli juz po miescie czy w korku to przelaczalem na manuala - komputer juz przy niespelna 10kmh wbija 2 i ciagnie na polsprzegle dosyc dlugo.
Ogolnie jesli chodzi o rodzine Ceed to poczytaj sobie na forum kia lub mojaceed.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Stary 03-11-2025, 19:40   #22
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

Czyli podsumowując, Arkana to dobry pomysł do dopłacenia patrząc przez pryzmat Focusa Active / XCeed czy raczej niepotrzebny wydatek? Finansowo oczywiście dam radę (zakładając większą kwotę zakupu i podobne koszty utrzymania). Jestem po prostu z tych osób, które mogą dopłacić do czegoś lepszego o ile to faktycznie jest lepsze i powiedzmy ten wskaźnik cena/jakość jest bardziej korzystny.
Przykładowo:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - chociaż to jest ta mikrohybryda 1.6. Jutro umówiłem się na jazdę próbną.

Jasne, podpytam jeszcze na forum Kia czy Renault, ale pomyślałem, że najpierw podpytam, żeby wiedzieć czy w ogóle jest sens tam wchodzić skoro to forum jest tak aktywne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 03-11-2025 o 19:42
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2025, 23:55   #23
maxxam97

(potrzebuję szybkiej porady, bo do jutra mam rezerwację - z góry dzięki!)

Byłem w AAAAuto (okazało się, że mam tam dobrego znajomego) i dość mocno zainteresowałem się trochę droższym Focusem MK4.5 z 1.0 mHEV 155KM. 40 tysięcy przebiegu. Rocznik 2023. 78 tysięcy PLN przy pełnym FVAT więc jakieś 70700 by mi wyszło zakładając odliczenie 50% VAT. ST-line, duży panel, ładny kolor. Wstępnie zarezerwowałem, ale pomyślałem, że spytam co sądzicie o nim. Warto? Trochę ponad budżet, który zakładałem, ale no prawie nówka auto.

Ten silnik 1.0EB 155 mhev jest dobrą jednostką? Lepszą niż 1.0 / 1.5 EB z przedliftów? Na autocentrum tylko jedna opinia więc niezbyt miarodajne.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Minus tego auta jest taki, że auto na razie stoi bez tablic rejestracyjnych i nie mam jak się nim przejechać (ewentualnie dookoła komisu, 150 metrów). Tablice mają być za tydzień ale do tego czasu na pewno mi go nie przytrzymają w zarezerwowaniu. Musiałbym więc wziąć auto przed jazdą testową. Trochę ryzykowne chyba.

Drugim minusem jest to, że wydaje się być niższy niż normalny Focus MK4 - pakiet ST-line to tylko kosmetyka, prawda?

Pomimo wszystko - w tych pieniądzach i tym wyposażeniu to warto? Na otomoto/olx to drugi najtańszy egzemplarz (155KM, MK4.5, hatchback).

Co do mojego drugiego typu czyli Arkany - jest fajna, sądzę, że bardziej przykuwa wzrok niż Focus, ale patrząc po autocentrum trochę ludzie na nią narzekają plus ten bagażnik jest jakiś taki płytki (pod podłogą siedzi duża hybryda, a tylna szyba się szybko obniża). Dodatkowo, patrzyłem na najniższą wersję, która nie ma grzanych taboretów, które jak się okazało potrafią umilić zimową podróż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 06-11-2025 o 00:00
Stary 06-11-2025, 06:20   #24
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Już nie raz ci pisaliśmy, że 1.0mHEV to udana jednostka, zresztą jak każda benzyna w foce mk4. Co do zawieszenia, nie wiem jak akurat tutaj ale kiedyś w titanium s(poprzednik st line) czy niektórych stline były już fabrycznie zamontowane sprężyny obniżające.

Co do dylematu Arkana czy Focus. 2 kompletnie różne samochody, jeden da ci dobre prowadzenie, drugi łatwiejsze wsiadanie.

Co do przekraczania budżetu. To już będzie 3x więcej niż początkowo zakładałeś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 07:19   #25
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

1.0 mhev 155KM tak, z manualem nie. Sypały się i po krótkim czasie wycofano takie połączenie z oferty. Kupno bez jazdy testowej? W życiu. AAA Auto? W życiu. Poza tym jak, krajowy bez tablic?
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 07:59   #26
maxxam97

Tak, benzyny MK4 mówiliście, że są spoko, ale to jest benzyna MK4.5 więc nie wiem czy sytuacja jest podobna czy trochę się różni. (Tu 155KM, tam 150 i 125) Przykładowo, kolega kln wspomina o słabych skrzyniach manualnych, które się lubiły sypać.

Budżet się zmienił bo jak rozmawialiśmy kiedyś, sami radziliście, że w tej niższej cenie raczej było pewne, że wpadnę w minę. No i dodatkowo, biorę to na firmę, więc odliczam pół vatu.

Co do AAAAuto- boli mnie ten brak jazdy testowej bo jednak to już auto za prawie 80 koła, a ja nawet nie mam jak go wcisnąć na autostradzie i posłuchać silnika... Brak tablic to niby dlatego, że musieli go przerejestrować i teraz czekają na blachy.

Overall, mam wrażenie, że bardziej byłbym zadowolony z MK4 w jakiejś niższej wersji (z fizycznymi pokrętłami od temperatury, a nie wszystko w tablecie bo pamiętam, że to mnie irytowało w tamtym wypożyczonym aucie) lub ewentualnie Arkany ale w jakiejś lepszej wersji. Pewnie odpuszczę ten konkretny egzemplarz.
Stary 06-11-2025, 08:43   #27
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

trzeba być niezłym desperatem, żeby kupować auto bez jazdy testowej i tablic...

a połączenie tego konkretnego silnika ze skrzynią manualną, to najgorszy możliwy wybór i szybko zaprzestano produkcji tego konfigu z powodów wielu problemów - dlaczego, napisał kolega wyżej.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 09:53   #28
maxxam97

Niby to stosunkowo młode auto więc raczej nic nie powinno tam się stać po takim przebiegu... ale jednak jak pisałem, 80 tysięcy za samochód i nawet się nim nie przejechać to mocno boli. Plus, wiem, że "każdy orze jak może" i każdemu zależy na szybkiej sprzedaży (a w szczególności w takim AAAauto gdzie tych samochodów było naprawdę dużo), ale ciągle tylko słyszałem, że "jak wezmę go jeszcze dzisiaj to będą lepsze warunki" bo "dzisiaj widzicie to auto na świeżo" bla bla bla - przyznaję, że to była chyba jedno z głupszych uzasadnień Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do tablic rejestracyjnych - tam kwestia wyglądała tak, że miałbym podpisać umowę, wpłacić 2 tysiące bezzwrotnej zaliczki i że wtedy auto by u nich czekało na tablice bo nie mogą mi takiego wydać bez tablic (czyli podobno tydzień bądź dwa). Jak mówiłem, średnio mnie takie rozwiązanie satysfakcjonuje więc zadzwonię dzisiaj do nich i powiem, że jak auto będzie miało tablice to możemy wrócić do tematu, a w międzyczasie poszukam czegoś innego.

Dzięki za odpowiedzi i rady. Desperatem nie jestem, ale jednocześnie w listopadzie chciałbym już ten samochód kupić.
Stary 06-11-2025, 11:52   #29
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

jesteś. inaczej byś nawet nie rozważał czegoś takiego w aucie za taką kasę.
nie ma jazdy próbnej, nie ma tablic - do widzenia. tyle. koniec.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 11:56   #30
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

No i na koniec-byle nie AAAuto.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem