![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
tak jak kolega wyżej, to norma, bo wszystko jest "zgęściałe"
natomiast takich numerów nie rób, poważnie ;-) |
|
|
|
|
|
#22 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Już wszystko wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za rady i info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Filip
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi 136KM
Rocznik: 11.2008
|
Jeździłem trzema focusami w benzynce, dwoma 1.6 (1999, 2001) i teraz swoim 1.8 (2002). Każdy tak samo szumi na postoju gdy jest zimna skrzynia (szum ustaje po wciśnięciu sprzęgła - w skrzyni przestaje obracać się wałek główny). Nowe auto służbowe prosto z salonu też tak ma, czyli jest to zjawisko normalne. Skrzynia się dogrzewa w zależności od temperatury zewnętrznej po około 15-20 km jazdy, wtedy charakterystyczny szmer nie jest już prawie słyszalny.
W jednym z tych trzech fordów było rozsypane łożysko podpory półosi. Objawy - okropny jednostajny szum przypominający szorowanie o coś chropowatego. Im szybciej się jechało, tym gorzej. Przy zwalnianiu i przyspieszaniu tak samo, można było uchwycić taki moment operując pedałem gazu, żeby moment nie był przekazywany w żadną stronę - auto rozpędzone i dajemy tyle gazu żeby skrzynia praktycznie nie przekazywała obciążenia z kół do silnika i odwrotnie. Wtedy wiadomo, że to rzeczone łożysko. Łożyska w kołach najlepiej diagnozować przy sporej prędkości, jadąc na luzie i skręcając prawo lewo - szum uszkodzonego łożyska będzie większy przy większym nacisku, czyli po skręcie w przeciwną stronę. Co jeszcze odnośnie łożysk - ostatnio wymieniałem wszystkie wahacze z tyłu i tzw. "cukierki", czyli tuleje mocujące wahacz podłużny (zwrotnicę) do podwozia. Po wymianie całkowicie odcięło szum pochodzący z obracających się elementów tylnych kół, łożysk, hamulców, opon - tutaj na pewno pomogła pełna geometria wszystkich 4 kół. Wcześniej obracając głowę uchem w stronę tylnej kanapy było szum słychać wyraźnie, teraz nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|