Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-01-2009, 12:38   #21
slazdu
ford::average

Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [MK3] TDCI i poszarpywanie.

Dzięki za fotki. Widzę, że u mnie jest nieco inaczej... To całe ustrojstwo mam zamontowane pod spodem u dołu silnika. Bez kanału, lub bez podniesienia do góry nawet tego nie widać. Zastanawiam się, czy czasem nie było to związane z lift'em ? Z tego co widać, to jest ten sterownik przykręcony do kolektora ssącego. Zgadza się ? Myślę, czy nie spróbować tego przełożyć ? Przynajmniej będzie "pod ręką".
Weekend zapowiada się pracowicie, znów.
Pozdr.

Stary 29-01-2009, 20:30   #22
okomar

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

ja sie jeszcze zastanawiam czy glowica silnika jest sprawna
okomar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2009, 08:12   #23
slazdu

Nie wiem, jak u Ciebie okomar, ale u mnie głowica jest sprawna.
Ja codziennie jeżdżę nim do pracy. Silnik chodzi ok. i pewnie nie jeden by tego nie zauważył, szczególnie podczas jazdy w mieście - gaz, luz, hamulce i znów to samo...
Ja najbardziej przyglądam się sterowaniu turbinki. Wczoraj wykręciłem podciśnieniowy ich sterownik. O ile dobrze rozumiem, to wchodzą do niego dwa podciśnienia. Słabsze z filtra powietrza i mocniejsze z trójnika prowadzącego podciśnienie do servo hamulców. Pominę tu analizę sterowania egr'em, bo w moim przypadku jest ten obwód poza podejrzeniami.
A więc. Podając zasilanie na przekaźnik / zawór przełącza jedno z dwu wejść do wyjścia. Czyli zależnie od decyzji kompa raz turbinka dostaje słabsze, raz mocniejsze "vacuum". W elektronice mamy do czynienia z tzw. wzbudzeniami, sprzęgnięciami, rezonansami. Coś trzeba odkłócić, ekranować, izolować, lub ponownie zestroić. W tej ostatniej operacji widzę jakieś...małe światełko na końcu tunelu :fcp4
Na kierownicy turbo jest króciec wychodzący z siłowniczka z możliwością regulacji jego długości. Mam więc odn. tego kilka pytań. Do czego to służy, czy jest używane tylko podczas uruchamiania silnika / turbiny, czy ktoś "tego dotykał" (jeżeli tak, w jakiej sytuacji), czy jeżeli uda mi sie o np. dwa obroty króciec wydłużyć, lub skrócić turbinka nie wyskoczy z obudowy, jeżeli nie jest zalecane dotykanie tego króćca w jakim celu w ogóle jest tam możliwa regulacja (taniej byłoby dla fordowców zakładać tam odpowiedniej długości pręt - saving costsGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) :fcp15 ????
Pozdr.
slazdu
Stary 01-02-2009, 11:33   #24
okomar

jestem po wymianie calego kolektora z turbina i jest jeszcze gorzej :fcp3 naszczescie mialem swoja uzywke na probe, ale znowu znalazlem usterke, ktos sciagal glowice w tym aucie, i zostala urwana szpilka z w glowicy z kolektora wydechowego, byly przedmuchy, wpadl mi jeszcze jeden pomysl do glowy moze kolo dwumaswe
Stary 01-02-2009, 16:46   #25
czoper
ford::amateur

Witam wszystkich :fcp1

W aucie mojej żony (zakupiony w 2002r) był podobny problem. Samochód często gasł przy ruszaniu oraz szarpał przy małym obciążeniu około 2000 obr/min.
Na jesieni 2003 po długiej walce w ASO (gwarancja) zmienili soft w komputerze. Dało to:
- nie gaśnie przy ruszaniu (nie trzeba się pilnować jak poprzednio)
- nie szarpie przy małym obciążeniu
- przesunięty moment w górę (na większe obroty), zniknął strzał w plecy przy 1800 obr
- lepsza góra, gift na 145 koni przy niecałych 4000.

Do dziś nie pojawiły się szarpania.

Pzdr

Krzysiek
czoper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2009, 17:19   #26
feniu

A myśleliście może o kole dwumasowym ? Przecież te szarpania to jest to ustrojstwo...
Jak jesteś mechanikiem to zmień na lite i po problemie (sprawdź najpierw czy do twojego modelu będzie pasować, bo nie we wszystkich się da)
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2009, 07:59   #27
slazdu

Witam
Ja u siebie znalazłem w weekend coś, co już dawało pozytywne oznaki :fcp4 .
Rurka wychodząca z bloku silnika, pobiera podciśnienie do hamulców i na trójniku zasila nim również poprzez elektrozawór turbinę, była wysunięta i luźna. Dodatkowo na rurze doprowadzającej powietrze z filtra do turbinki, obok opaski zaciskowej zauważyłem skropliny i pęknięcie. Obie rzeczy usunąłem, zrobiłem jazdę próbną i doszedłem do wniosku, że sprawa załatwiona. Po kilku godzinkach wywóz dzieci na ferie i w drodze powrotnej, konkluzja - wróciło. Albo rura powietrza znów pękła na turbo (po ostatniej akcji musiałem ją skrócić ok. 2cm), lub poprzednie radości były po prostu za prędkie... :fcp11
No cóż, będę jeździł dalej i obserwował. Wóz, albo przewóz...
Dzięki czoper i feniu za Wasze sugestie. Dwumasówka LUK'a miałaby wystarczyć tylko na nieco ponad pół roku ? Mam nadzieję, że to nie to. Zmiana softu ? Znacie f-mę na pomorzu gdańskim, która zna się na tym i można ja polecić ? Oczywiście poza ASO. :fcp26
Pozdr.
slazdu
Stary 02-02-2009, 17:06   #28
feniu

Na dwumas nie ma reguły tak naprawdę... Możesz zrobić 15 tyś i będzie Ci tak właśnie podszarpytać, a możesz zrobić i 40tyś i wymienić, A jeszcze ktoś inny zrobi 120 tyś i nie będzie znał słowa "dwumas" :fcp26
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2009, 22:34   #29
okomar

soft aktualizowalem na samym poczatku, a dwumasowke tez rozwarzalem wczesniej ale to nie te objawy bo u mnie jeszcze na zimnym szarpie wiec to nie to, jutro bede rwal glowice woz albo przewoz jak to mowia niektorzy :fcp27 slazdu zajrzy jeszcze na wtyczke sterownika tam czasami lubi woda podchodzic i robic takie glupoty, niestety to nie u mnie
Stary 03-02-2009, 07:39   #30
slazdu

Cytat:
Napisał okomar
jutro bede rwal glowice woz albo przewoz jak to mowia niektorzy :fcp27 slazdu zajrzy jeszcze na wtyczke sterownika tam czasami lubi woda podchodzic i robic takie glupoty, niestety to nie u mnie
Witam
Zrobisz okomar, co uznasz za stosowane, ale jakie usterki spodziewasz się znaleźć po zdjęciu głowicy ? Jak napisałem, decyzja należy do Ciebie, lecz łatwo się w takich sytuacjach zapędzić, a później ... :533:
Jeżeli zaś chodzi o sprawdzenie wtyczki sterownika, którą masz na myśli ?
Pozdr.
slazdu
Odpowiedz

Zasady postowania