Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-04-2009, 07:49   #21
SteelRat
ford::average

Model: Mondeo kombi GHIA
Silnik: V6
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Wibracje w przedziale 120 -150 km/h

wywazenie kol nie daje gwarancji rownej jazdy, tylko tyle, ze kola nie bija z powodu zlego rozkladu masy, zdarta opone tez wywazysz. jesli masz pelne kola zimowe (bo szkoda opony w nieskonczonosc przekladac), zaloz, przejedz sie, zimowki sa "lagodniejsze" dla auta, nawet lekko krzywe beda elegancko sie zachowywac. jesli podmienisz kola i objawy znikna, szukaj problemu w oponach/kolach ogolnie.
czy przy jezdzie powoli na prostej, rownej drodze nie czujesz delikatnych "bujniec" auta? niesienia przodu lub tylu na boki/gora-dol?
mam opony do ziany, w zeszlym roku auto silnie nosilo przy 80-110, powyzej przestawalo. w tym roku juz w calym przedziale jakies drgania sa, ale niestety, nie mam raczej szans na zmiane opon juz, kwestia kasy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w przyszlym roku dorwe felgi 15, doloze porzadniejsze opony, kompletne kola sie lepiej przechowuje, sa o wiele mniej podatne na uszkodzenia "spoczynkowe"

Stary 26-04-2009, 10:21   #22
vivoo

Model: Mondeo 2 combi
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997

Witam
Ja się nie znam ale bym jeszcze sprawdził gałki itp....

Ja też tak miałem że coś waliło ewidentnie jak by koło prawe było nie wyważone (a było) w końcu kupiłem łącznik stabilizatora (tak to się chyba nazywa) i jak ręką odjął. Dodam że stary łącznik nie wykazywał luzów jak nim ruszałem ręką ale latał na boki luźno.....

aha tak mi się przypomniało.... kiedyś kumpel narzekał że mu też szarpie i wyważał koła chyba ze 3 razy.... okazało się że miał dojazd do domu taki kamienisty, szutrowy i te kamienie nabijały się między wręby w oponie..... przy wyważaniu wyciągali kamyki i wsio było ok.... przyjechał do domu rano w drogę i lipa.....

Nie wiem na ile to może być realne ale tak opowiadał że miał taki problem....

potem brukował dojazd do domu..... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
vivoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2009, 14:05   #23
ddzidekk

Imię: Kordian
Model: S-MAX II/Fiesta ST Mk8
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2015

Ja mam taki sam problem, tyle ze podczas przyspieszania nic nie wibruje. Na stalowych 14 w zimie wibracje były dużo mniejsze. Założyłem 16" na wiosnę i przy 120km/h zaczyna wibrować auto. Nie wiem od czego się zabrać. Może piasta? może krzywe tarcze? może coś z półośka? Może łożysko podpory półosi tak wibruje? Koła wyważałem już 2 razy i na niektóre poszło dość dużo ciężarków ale wyniki końcowy był zerowy to raczej felgi nie powinny tak bić. Help!!!!

Ostatnio edytowane przez ddzidekk ; 27-04-2009 o 14:12
ddzidekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2009, 18:28   #24
Klimek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: mk3
Silnik: 2.0 TDDI 90KM
Rocznik: 2001

sprawdzalem koncowki drazkow (krecac kierownica na parkingu) ale luzow nie ma. Czy od strony maglownicy moga byc luzy na drazkach (na "jablkach") ??
Klimek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2009, 19:18   #25
motorek26
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005

Cytat:
Napisał Klimek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy od strony maglownicy moga byc luzy na drazkach (na "jablkach") ??
mogą być wybijają sie tak samo jak końcówki
motorek26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2009, 19:37   #26
arris_25PL
ford::beginner

Imię: Arek
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 Zetec (115KM)
Rocznik: 1998

Witam,

Mam ten sam problem.
W zimę jak jeździłem na 14" wibracje były przy predkości 120 km/h i delikatne, teraz jak zmieniłem na 15" jest po prostu fatalnie. Wibracje pojawiają się przy 110 km/h i przy delikatnym hamowaniu, jak się mocniej naciśnie wibracje znikają. Dodam że mam wymienione całe zawieszenie z przodu, i teraz wymieniłem tarcze z klockami, bo myślałem że są pokrzywione - myliłem się.
Koła były już dwa razy wywarzane i nadal są wibracje. Mechanik nie potrafił stwierdzić co jest nie tak, zaproponował tylko wyważanie kół na samochodzie. NIe wiem czy to pomoże.

:!!!!!!:!!!!!! RATUJCIE :!!!!!!:!!!!!!
Przebieg: 150 tys.
arris_25PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2009, 20:46   #27
ddzidekk

Imię: Kordian
Model: S-MAX II/Fiesta ST Mk8
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2015

Ja spróbuje wywazyc koła w Autobalnas w Warszawie na Puławskiej. Dzwoniłem wczoraj do nich, koles powiedział ze maja zapisy i nie da rady w tym tygodniu nic zrobic. Chyba ze podjade w ciemno i trafie na moment kiedy ktos nie przyjedzie. Poczytałem na ich stronce troche o tym doważniu kół i powiem ze warto podjchac. Koszta nie sa wysokie 15z/ koło. Co do bicia przy hamowaniu to u mnie nie jest bardzo wyczuwalne no chyba ze dobrze depne klka razy ze znacznej predkosci, ale jest efekt "zabki" przy podjezdzaniu do swiateł. Tak wiec z hamulcami tez cos mam albo moze z piastą. Czy przy wymianie piasty z przodu wymienia sie tez łozyska?
ddzidekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2009, 21:10   #28
dyda6joe
ford::professional

Model: Mondeo Mk1/sedan/ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: marzec 1993

jak dobre to uważam że nie trzeba chociaż zawsze dobrze robić parę rzeczy na raz żeby nie było że zaraz następne pada. a musu już na pewno nie, bo nie jest to tak jak z tyłem że łoż i piasta to całość
Stary 28-04-2009, 21:17   #29
ernestpierwszy
ford::advanced

Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h
Rocznik: 2009

Felga może być krzywa np. góra w lewo a dół w prawo, może też sama opona jest zwichrowana...
W moim starym aucie winne były felgi i doważenie na samochodzie wyeliminowało w 100% problem.

bez samochodu
ernestpierwszy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2009, 15:37   #30
cieplyjac
ford::amateur

Model: galaxy mk1 2002
Silnik: 1,9 TDI
Rocznik: 2002

Miałem kiedyś mitsubishi galant iten sam problem .Długo nad tym kombinowałem aż znalazł sie jeden doooobry fachowiec i wpadł na to zęby zrobić tzw.rezonans silnika.Dokładnie to nie wiem oco chodziło ale zrobił i jak ręką odjoł.
cieplyjac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania