Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2009, 21:50   #21
wojtbf1
F1 fan

Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Automatycznie włączanie światła. FL

Będąc kiedyś przypadkiem w ASO proponowali mi uruchomienie w swiatłach opcji ,,szweckiej,, za 120 zł. Podziękowałem...,zresztą od dawna mam wyrobiony nawyk zapalania świateł, jeżdziłem z włączonymi kiedy jeszcze nie były obowiązkowe.

[B]Było MONDEO MK4 2.0 TDCi Titanium X....był S-MAX 2.0 240KM Titanium S ...czas na nowe..[B]
wojtbf1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2009, 11:26   #22
felicjan-f1
ford::average

Model: FORD MONDEO COMBI
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005

Bardzo mnie cieszy ze macie tak świetnie ustawione światła, że wam świeca po przekręceniu zapłonu i w trakcie rozruchu silnika także.Ciekawe co na to akumulator z którego pobierany jest prąd na te światła jeszcze przed fazą rozruchu.Jeśli jest nowy to wszystko w porządku bo ma wystarczająco power-u żeby zakręcić rozrusznikiem ,tylko co w momencie kiedy jest zima i aku nie ma juz swojej pełnej sprawności.Pół biedy jeśli to benzyna, ale z dieslem już nie będzie tak kolorowo zwłaszcza kiedy wiekszą część prądu zużywa na grzanie świec żarowych.Nadal to takie świetne rozwiązanie?Jeśli tak to już nie mam żadnych uwag:] Argument że Audi i Mercedes tak ma, ma świadczyć o tym że to takie super?Ręce opadają.
felicjan-f1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2009, 12:04   #23
rederik
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał felicjan-f1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bardzo mnie cieszy ze macie tak świetnie ustawione światła, że wam świeca po przekręceniu zapłonu i w trakcie rozruchu silnika także.Ciekawe co na to akumulator z którego pobierany jest prąd na te światła jeszcze przed fazą rozruchu.Jeśli jest nowy to wszystko w porządku bo ma wystarczająco power-u żeby zakręcić rozrusznikiem ,tylko co w momencie kiedy jest zima i aku nie ma juz swojej pełnej sprawności.Pół biedy jeśli to benzyna, ale z dieslem już nie będzie tak kolorowo zwłaszcza kiedy wiekszą część prądu zużywa na grzanie świec żarowych.Nadal to takie świetne rozwiązanie?Jeśli tak to już nie mam żadnych uwag:] Argument że Audi i Mercedes tak ma, ma świadczyć o tym że to takie super?Ręce opadają.
Argument jest taki, że wszyscy producenci w wypadku xenonów stosują to samo rozwiązanie, bo inaczej żarniki szybko by padły. Xenon jedynie podczas zapalania pobiera bardzo duży prąd (rzędu klikunastu amperów), natomiast podczas pracy jest to ok. 3A. Faktycznie zabójstwo dla aku... Nie próbuję przekonać Ciebie, że tak jest lepiej, bo oczywistym jest, że odłączenie wszystkich odbiorników podczas rozruchu jest uzasadnione. Chcę tylko Tobie zwrócić uwagę na fakt, że tak jest to rozwiązane fabrycznie a nie urodziło się w mojej głowie.

Bez urazy, ale wcześniej pisałeś, że xenony podczas rozruchu są ble, bo się załączają i wyłączają, co je szybko wykończy. Teraz, że ble, bo pobierają gigantyczny prąd podczas tego rozruchu. Każdy może mieć swoje zdanie, ale spróbujmy spojrzeć na fakty, a nie mity...
rederik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2009, 16:14   #24
aras77

Model: Mondeo Ghia/Fiesta Ghia
Silnik: 2.0/1.4
Rocznik: 2001/2002

Ja tylko dodam, że mam w aucie jeszcze fabryczne ako (8-letnie). Jakoś mu nie zaszkodziło...
aras77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2009, 18:12   #25
Tjara

Model: Mondeo Ghia/Mondeo ST220/ Mondeo MKIV Wszystkie kombi
Silnik: 2,5 benzynka V6/3,0 220KM/ 2,5T
Rocznik: 2004/2007/2009

Witam, mam MK2 i MK3, kupione w szwecji, tutaj mieszkam. Światła są włączone cały czas. Kiedy są w pozycji"0" w MK2 nie działa podświetlenie zegarów, muszę je przełączyć kiedy sie ściemnia. w MK3 wszystko świeci, tylko nie działają spryskiwacze reflektorów w pozycji "0". Ale w obu podczas rozruchu gasnął, nie zauważyłem, żeby był to jakiś problem, fakt po przekręceniu kluczyka, czekam na zgaszenie kontrolek i w tym czasie światła świecą , kiedy odpalam, gasnął, żeby po chwili znów się zapalić, tylko tyle. nie mam z nimi problemów. A z akumulatorami, to jest tak, że właściwie 3 lata i zmiana. jak tylko słyszę, że coś jest nie tak , od razu wymiana i nie ma problemy, zmia, lato, diesel, czy benzynka.
Tjara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2009, 20:14   #26
aras77

Model: Mondeo Ghia/Fiesta Ghia
Silnik: 2.0/1.4
Rocznik: 2001/2002

Widzisz w moim Mondku (przywiezionym takjak wspomniałem ze Szwecji) w położeniu 0 spryski działają.

Ostatnio edytowane przez aras77 ; 01-12-2009 o 20:20
aras77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania