![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Nareszcie mruganie ustało. Dzisiaj wymieniłem altka na inny - używany - jest już OKGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Czyli w moim wymontowanym altku padło gdzieś uzwojenie w stojanie - po zagrzaniu się lub przy wilgoci coś się zwiera i ładownia brak. Bałem się, że może ECU ma jakieś problemy bo to on steruje alkiem i "decyduje" jakie napięcie ma generować. Ostatnio edytowane przez benio ; 16-07-2010 o 23:07 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo kombi mk1
Silnik: 18TD
Rocznik: 1996
|
Temat niby zakończony ale być może jest jeszcze inna przyczyna - pasek klinowy? jeśli przy wymianie alternatora jest na nowo naciągnięty to wszystko zaczyna dobrze działać. Ale jeśli pasek jest "padnięty" to lada moment problem wraca.
Mi mechanik powiedział, że pasek do wymiany. Trochę to zbagatelizowałem bo przyjechałem do niego z inną usterką, ale dosłownie kilka dni później kontrolka zaczyna mi świecić - zawsze jak obroty wzrosną do włączenia turbiny. Kiedy obroty spadają kontrolka gaśnie. Co myślicie o tym pasku? |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-08-2010
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2001
|
czy tos wie gdzie jest przyczyma ja mam te sam problrm
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-12-2008
|
witam i prosze o pomoc.
padł mi alternator i oczywiscie wymienilem go na nowy plus nowy akumulator. wszystko bylo ok az pewnego razu ok 2tyg pozniej bylem zmuszony pocno przyspieszyc auto na 2gim biegu (obroty ponad 4tys) oczywiscie silnik goracy byl. i wtedy zapaliła mi sie kontrolka ładowania i zaczely przez ok 15 min wariowac mi wszystkie zegary (tak jak po odpieciu i ponownym podpieciu akumulatora), czasem przygasła mi jeszcze lampka nad glowa. dnia nastepnego pozostała ta palaca sie kontrolka ładowania wszystko inne ok. raz sie zapali zgasze auto pojezdze ze 2dni bez kontrolki pozniej znow sie zapali, i tak na zmiane. jezdze juz tak ze 3 tyg i zadnego spadku pradu nie zauwazylem. był sprawdzany alternator i wszystko ok ma ktos jakis pomysł co to? dzieki |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
witam i prosze o pomoc.
padł mi alternator i oczywiscie wymienilem go na nowy plus nowy akumulator. wszystko bylo ok az pewnego razu ok 2tyg pozniej bylem zmuszony pocno przyspieszyc auto na 2gim biegu (obroty ponad 4tys) oczywiscie silnik goracy byl. i wtedy zapaliła mi sie kontrolka ładowania i zaczely przez ok 15 min wariowac mi wszystkie zegary (tak jak po odpieciu i ponownym podpieciu akumulatora), czasem przygasła mi jeszcze lampka nad glowa. dnia nastepnego pozostała ta palaca sie kontrolka ładowania wszystko inne ok. raz sie zapali zgasze auto pojezdze ze 2dni bez kontrolki pozniej znow sie zapali, i tak na zmiane. jezdze juz tak ze 3 tyg i zadnego spadku pradu nie zauwazylem. był sprawdzany alternator i wszystko ok ma ktos jakis pomysł co to? dzieki |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-11-2008
Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
|
mam pytanie po co 2 te same posty? skoro taki niecierpliwy jesteś to użyj opcji szukaj!!!
sprawdź wtyczkę alternatora czy jest dobrze podpięta |
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
italiano16 masz nowe aku dlatego jeszcze da się jeździć. Jakby był stary to dawno by już zdechł.
|
|
|
#29 |
|
|
akumulator chociaz nowy juz dawno pewnie by sie wyczerpał jakby nie bylo ladowania, zwłaszcza ze dziennie robie jakies srednio 80km(swiatła klima radio itp) a jezdze juz tak okolo miesiaca a roznicy w kreceniu nie widze zadnej(kreci jak nowy gdy go kupilem)
dziwne jest to ze czasem przez 2 dni wcale sie nie zapali a czasem 3x w ciagu godziny. gdy zgasze silnik i zapale ponownie juz sie nie pali(wtyczki sprawdzalem-ok, alternator tez sprawdzany-ok) ja juz wymiekam i nie mam zadnego pojecia do czego sie zabrac POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
Nie mówie, że nie masz ładowania wogóle. Napewno jest za niskie, a tak wogóle sprawdzałeś jakie jest?
|