Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-05-2012, 18:30   #291
tdl
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0 tdci 171km/426Nm by V-tech
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

A i mam jeszcze jedno pytanie czy ledy moga swiecic naprzyklad tak ze po zmroku mi swieca z mijania i sie nie wylanczaja jak to jest jesli chodzi o kodeks bo wiem ze nowe mondeo tak chyba ma wlasnie?

tdl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2012, 18:59   #292
a_iverson
ford::advanced

Model: Audi a4
Silnik: 3.0TDI

Cytat:
A i mam jeszcze jedno pytanie czy ledy moga swiecic naprzyklad tak ze po zmroku mi swieca z mijania i sie nie wylanczaja jak to jest jesli chodzi o kodeks bo wiem ze nowe mondeo tak chyba ma wlasnie?
Mogą, tylko muszą mieć jeszcze homologację jako światła pozycyjne. Dodatkowo trzeba jeszcze wymontować standardowe pozycyjne.
Stary 09-05-2012, 20:49   #293
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
PAFFCIO a ty jak masz teraz zalozone ledy kiedy tobie swieca?
na razie są zamontowane, jeszcze nie podłączone. Moduł do sterowania robi mi braciszek, a do podłączenia brakuje mi info.

Cytat:
Generalnie (zgodnie z przepisami) światła dzienne DRL nie mogą palić się z mijania. Kolega a_iverson pisze o dodatkowej homologacji i pewnie wie, skoro tak pisze...to by tłumaczyło dlaczego widzę na ulicach tak wiele mondków z zapalonym kompletem świateł.
Stary 14-05-2012, 11:47   #294
the_eagle

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016

Chciałbym się zapytać o to PO CO WAM te światła dzienne? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli auto jest zaprojektowane do tych świateł tak jak w nowych samochodach (jako całość stylistyczna) to takie auto wygląda OK z DL. Jeżeli natomiast do samochodu który takowych nie ma zamontujecie DL to samochód zaczyna wyglądać jak to auto [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a to już tylko krok aby znaleźć się tutaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jeżeli już ktoś musi mieć DL ponieważ wymiana H7 co 2 miesiące nie jest zbyt komfortowa to niech to robi z głową. Do starszego auta znacznie bardziej pasują żarowe DL. Nie rzucają się tak w oczy i pasują do wyglądu samochodu. Inaczej to zaczyna przypominać jeżdżącą żenadę...

W pogoni za marzeniem
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 12:00   #295
PAFFCIO

Cytat:
Napisał the_eagle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałbym się zapytać o to PO CO WAM te światła dzienne? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...
Z bardzo racjonalnego powodu:
1. światła mijania nie są konstrukcyjnie przeznaczone do świecenia w dzień, tak więc przemawiają do mnie zastrzeżenia i uwagi opisane tu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
wystarczy??
Stary 14-05-2012, 12:08   #296
the_eagle

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z bardzo racjonalnego powodu:
1. światła mijania nie są konstrukcyjnie przeznaczone do świecenia w dzień, tak więc przemawiają do mnie zastrzeżenia i uwagi opisane tu:
wystarczy??
Ależ ja nie dyskutuje i samej POTRZEBIE ich posiadania ale o fakcie że pasują stylistycznie do auta jak pięść do oka. Nie widziałem jeszcze samochodu który fabrycznie nie ma zainstalowanych takich lamp a po ich dołożeniu wygląda lepiej - wręcz przeciwnie wygląda szkaradnie. Powiedzmy sobie szczerze używając świateł krótkich nic specjalnego z tymi światłami się nie dzieje, czasem trzeba wymienić żarówkę i tyle. Po jaką cholerę montować coś co jest kompletnie nie potrzebne (nic lepszego nie wnosi) a wygląda fatalnie?

W pogoni za marzeniem
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 12:16   #297
PAFFCIO

Cytat:
Napisał the_eagle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ależ ja nie dyskutuje i samej POTRZEBIE ich posiadania ale o fakcie że pasują stylistycznie do auta jak pięść do oka[...] Po jaką cholerę montować coś co jest kompletnie nie potrzebne (nic lepszego nie wnosi) a wygląda fatalnie?
Chyba jednak nie rozumiesz tej potrzeby. Zadaj sobie trud i poczytaj po jaką ch....ę je montować.
Oczywiście estetyka jest potrzebna, choć to bardzo subiektywne odczucie i takie opinie jak Twoje są bardzo nie na miejscu bo być może Tobie podoba się auto w kolorze pink, a mnie nie, to raz.
Dwa, i to jest (akurat dla mnie) najważniejsze, skoro jest taki nakaz, to myślmy nie tylko o sobie ale i o innych, a tak jak pisałem wcześniej i co jest bardzo szczegółowo i dokładnie opisane pod wskazanymi linkami, światła mijania nie zostały zaprojektowane do świecenia w dzień. Tyle.

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 14-05-2012 o 12:48
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 12:30   #298
Alecki

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Cytat:
Po jaką cholerę montować coś co jest kompletnie nie potrzebne (nic lepszego nie wnosi) a wygląda fatalnie?
Dla oszczędności. U mnie 99% czasu użytkowania to stanie w korku/jazda miejska. Po co mam w biały dzień świecić ksenonami w tył auta przede mną? Osramowi (lub Philipsowi) tylko w to graj, bo co około 3 tys godzin używania auta będę musiał kupić u nich nowy komplet palników za kilka stówek.
Szczerze mówiąc wali mnie, że moje auto nie wygląda dziennymi pięknie. Za zaoszczędzone pieniądze ukoję moją wrażliwość estetyczną w przyjemniejszy sposób Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 12:47   #299
PAFFCIO

Cytat:
Napisał Alecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla oszczędności[...], bo co około 3 tys godzin używania auta będę musiał kupić u nich nowy komplet palników za kilka stówek.
Szczerze mówiąc wali mnie, że moje auto nie wygląda dziennymi pięknie. Za zaoszczędzone pieniądze ukoję moją wrażliwość estetyczną w przyjemniejszy sposób Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od 5 lat, 150kkm jeżdżę na ksenonach. Oszczędność?? no, ok :-) po 5 latach wymieniłem palniki, chociaż jeszcze świeciły (ale w nocy to już słabiutko było) koszt 500 zł, czyli 100 zł/rok...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak do kogoś przemawiają liczby to proszę:
Stary 14-05-2012, 20:15   #300
a_iverson
ford::advanced

Model: Audi a4
Silnik: 3.0TDI

Cytat:
Kolego te światła nie mają nic wspólnego z DRL'ami, ten wynalazek ma homologacje na mijania, drogowe i postojowe.
W dzień tych niby ledów nie widać, a i w nocy słabo świecą.

Tagi
drl , lampy do jazdy dziennej , led

Zasady postowania