![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#3021 |
ford::expert
![]() Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
|
![]()
Tak D5WS również działa jako dogrzewacz, a ty nie mozesz go zdiagnozować, czy nie umiesz, czy nie masz interfejsu?
Jak uruchomisz silnik wchodzisz w piec 18/ czytasz błędy 02/ lub idziesz w bloki pomiarowe 08 i widzisz co sie dzieje w bloku nr 01, czy piec odpalił, a czy dostaje sygnał startu w bloku nr 2. Pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3022 |
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
|
![]()
Pomyślałem że skoro uruchamia się z pilota i z przycisku to powinien sie uruchamiać też automatycznie.
Interfejs mam,,auto com,, w poniedziałek podłącze i zobacze czy coś nowego wyszło. Na razie jedyne co mi przychodzi do głowy to nie skasowany błąd czujnika płomienia, ale skoro po wymianie czujnika sie normalnie uruchomił z pilota to pomyslałem że nie ma potrzeby. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3023 |
|
![]()
Sorry, nie popatrzyłem auta, to przeżeż nie SGA diagnozowane VAGiem.
Nie pamiętam gdzie jest w Mondeo ten czujnik temperatury zewnętrzej co sie automatycxzmie zwiera ponizej +5-10 stopni, ale chyba przy piecu lub w zderzaku, moze on jest uszkodzony, albo go ktoś wczesniej wypiął. Pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3024 |
|
![]()
Czujnik jest pod pasem przednim miedzy lampą a chłodnicą, jak mi piec nie dzialał, to go wypiąłem i zwarłem, nie pomogło, ale kto wie ,może tez jest uszkodzony, teraz jak piec dziala to może wystartuje jak go zewre, od tego zaczne w poniedziałek, dzieki za rady Stefano.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3025 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-01-2009
Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam.
Po wielkich bojach z moim "kociołkiem" D5Z-F w końcu są efekty. Ale od początku. Ponieważ mój "piecyk" działał jak chciał a w szczególności przestawał działać jak się nagrzał nie co i notoryczny błąd 1409(utrata płomienia). Po przeglądzie wszystkiego co możliwe w piecu okazało się, że jak się piec nagrzeje to przestaje działać pompka paliwa. Ponieważ jak wiadomo to felerny model "F" i nawalają w nim sterowniki bo jest im po prostu za ciepło ( jakiś mądrala wsadził w tym dogrzewaczu elektronikę nad komorę spalania) dokonałem mozolnego procesu wymontowania sterownika z pieca i przeniesienie go pod siedzenie kierowcy tam gdzie jest moduł parktronika i inne gadżety od navi MFD. No i problemy z dogrzewaczem jak ręką odjął. Startuje od strzała i grzeje jak szalony. Moja wypowiedz ma w sumie na celu zasugerować że jeśli ktoś ma nieszczęsny piec D5Z-F z podobnymi objawami to sterownik jeszcze żyje i pomaga mu zmiana otoczeniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo regenerowany to koszt 500zetek. Nie wiem skąd te ceny bo w nim jest kilka elementów na krzyżGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Chyba warto go jednak ratować a nie wymieniać na np. D5WZ bo czytałem gdzieś w sieci że poza felernym sterownikiem są one praktycznie bezawaryjne bo jego budowa i elementy są inne niż we wcześniejszych modelach i inaczej rozmieszczone w piecu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3026 |
|
![]()
Fajnie , że ci działa, ale nie wpadaj w euforię.
Już wiele mam takich sterowników na kablach-wiązkach po 1-2 m, co były przenoszone do wnetrza auta i niestety padły. Jesli jest już przegrzany sterownik, a wiem to z doświadczenia i siedzę w tym temacie sporo lat, to elektronika w nim już kuleje. Moduł sterujący pompką paliwa jest uszkodzony, czytaj odklejony, Teraz ci akurat łączy, ale za chwilę już nie będzie, albo pojawią się inne błędy, to spalonej świecy, to wentylatora, czujników. Oby nie!!! Zyczę ciepełka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3027 | |
![]() Imię: Jarek
Model: MK2 GALAXY
Silnik: 1,9tdi
Rocznik: 2003
|
![]() Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG] czy to jest prawidłowy kierunek co zaznaczyłem strzałką ?? Ostatnio edytowane przez jarekft ; 08-12-2013 o 18:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3028 |
|
![]()
Masz na pewno strzałki na pompce, wlot (z silnika)jest na środku a wylot (do pieca)z boku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3029 |
![]() Zarejestrowany: 10-02-2013
Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3030 | |
![]() Imię: Jarek
Model: MK2 GALAXY
Silnik: 1,9tdi
Rocznik: 2003
|
![]() Cytat:
[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG] Ostatnio edytowane przez jarekft ; 08-12-2013 o 18:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto |
|
|