![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#301 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-10-2006
Model: Alfa 159 SW
Silnik: 2.4 JTDm
Rocznik: 2006
|
Cytat:
A tak serio to chiński "tjuningowy" zestaw który nie dość, że nie będzie lepszy od serii to nawet może okazać się słabszy niż dobry seryjny zestaw. Chyba, że chodzi o wygląd - wtedy się nie wypowiadam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#302 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-05-2009
Model: S-Max
Silnik: TDCI 2.0 140
Rocznik: 2011
|
Witam,
czy producent/marka płynu ma większe znaczenie, czy sam fakt wymiany jest istotny? |
|
|
|
|
|
#303 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Każdy DOT 4 jest taki sam. Przy DOT 5 już są różnice pomiędzy producentami
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#304 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-10-2006
Model: Alfa 159 SW
Silnik: 2.4 JTDm
Rocznik: 2006
|
Jeżeli masz ESP to koniecznie używaj płynów do układów ESP o obniżonej lepkości kinematycznej.
DOT5 jest płynem z zawartością krzemu (nie mylić z DOT5.1) którego nie można używać do układów DOT3/DOT4 Pomiędzy płynami DOT4 także są różnice. Sportowe płyny są zazwyczaj klasy DOT4, a często płyny klasy DOT4 przewyższają parametrami płyny klasy DOT5.1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli nie masz ESP polecamy płyn ATE TYP200, do układów ESP Ate SL.6
|
|
|
#305 |
|
|
http://allegro.pl/volvo-s60-v70-06r-...048209782.html Panowie czy takie zaciski będą pasować na przód do MDO MKIII ? Nie mogę znaleźć tych z Focusa a na jednej aukcji są za 600zł !
|
|
|
|
#306 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Poproś o fotki mocowania. Wyglądają podobnie ale nie wiem czy będą działać
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#307 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
moim zdaniem będą pasowały tylko brakuje mi w nich blaszek/sprężyn między zaciskiem i jarzmem, które widać na tej aukcji [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
a tu masz komplet za 120 zł plus wysyłka [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w XC90 też były tarcze 320mm Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 30-04-2015 o 10:14 |
|
|
|
|
|
#308 |
|
|
Panowie a czy ktoś jeździł już na tarczach Rotinger ? Ktoś wcześniej wspomniał, że to szmlec, ale to chyba nieco inna sytuacja niż z Mikodą. Tarcze są polskie a nie chińskie to po pierwsze, po drugie niby mają dobre opinie w internecie a cena jest świetna.
|
|
|
|
#309 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-11-2008
Model: MKIII
Silnik: TDCI
Rocznik: 2004
|
Niestety, jeżeli chodzi o Rotingery - właśnie skusiłem się ceną, dobrymi opiniami i polskim rzemiosłem. Owszem - wyrób polski, ale tylko obróbka mechaniczna - odlewy chińskie. Do tarcz Rotinger dołączone były klocki Steinhof. Pierwsza rzecz na którą zwróciłem uwagę, to wysokość okładziny klocków - o jakiś 1 cm niższe niż TRW i Ferrodo. Oprócz mniejszej powierzchni roboczej, zrobiłby się bardzo duży rant. Skoczyłem więc rowerkiem (bo wszystko już miałem zdemontowane) do najbliższego sklepu moto i kupiłem klocki TRW do których zawsze miałem największe zaufanie (170 zł). Po montażu, jeździłem bardzo delikatnie (zawsze w sumie tak jeżdżę) aby się ładnie dotarły. Problemy zaczęły się już po 2 miesiącach i przebiegu 2000 km. Coraz większe bicie, i to nie tylko przy hamowaniu. Zmieniłem opony, myśląc że może to jest przyczyna - stare były na wykończeniu. Niestety nie. Doważyłem koła na samochodzie - nic nie pomogło (100 zł). Po kolejnym miesiącu, ktoś mnie namówił na toczenie tarcz na samochodzie. Pracę wykonano bardzo fachowo i rzetelnie wykonując m. in. pomiar bicia tarcz i piast. Na tarczach brakowało skali czujnika, piasty idealne. Kolejne pieniądze zainwestowane w tanie tarcze (180 zł). Toczenie rozwiązało problem w 100%, ale niestety tylko na jakieś 1000 km. Potężne telepanie kierownicą przy hamowaniu i nie tylko, zmusiło mnie do wymiany całego zestawu na nowy - komplet TRW (nie chciałem zakładać prawie nowych klocków które pracowały na koślawych tarczach). Wszystko jak ręką odjął - na stałe.
Podsumowując - po ponad pół roku męki, na autku znalazł się w końcu dobry zestaw, a suma kosztów poraża: - tani zestaw Rotinger + Steinchof 270 zł - klocki TRW zamiast Steinchof (ostatecznie ich nie odesłałem) - 170 zł - doważenie kół na samochodzie - 100 zł - toczenie tarcz na samochodzie - 180 zł - nowy zestaw klocki-tarcze TRW 400 zł RAZEM:1120 zł Wnioski chyba są oczywiste. Ostatnio edytowane przez jurgenik ; 01-05-2015 o 22:02 Powód: korekty |
|
|
|
|
|
#310 |
|
ford::professional
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011