![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#331 |
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
![]()
tedi_k dzięki wielkie. O ile mi się uda, to jutro zajrze co i jak. Nie omieszkam się odezwać ponownie (na pewno się zadomowie na tym forum na jakiś czas)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
ford::amateur
![]() Imię: Seba
Model: Ford Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2009
|
![]() Cytat:
Po lekturze wielu postów zabrałem się za to ze świadomością, że chyba dam radę. korzystałem z elmconfig 0.2.13b i w zakładce PCM/procedures/page2 nie mam w ogóle przycisku "read VID-block from PCM". Są tylko 4 READ/LOAD/WRITE/SAVE firmware. Nacisnąłem więc read firmware from PCM to BIN-file. Przy bloku o rozmiarze 103 po 30 minutach miałem plik BIN gotowy. W zakładce Configuration zaznaczyłem tempomat i po powrocie do zakładki Procedures przycisk Write current firmware in PCM mam nieatywny (wyszarzony). Więc trzymanie się w/w instrukcji nie dało mi spodziewanego efektu. Jeśli mogę uzyskać jakąś mądrą poradę to chętnie ją wypróbuję. A jak faktycznie nie dam rady to będę się musiał umówić z kolegą Tadeuszem. W końcu z Rybnika do Katowic nie mam tak daleko. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]()
1) Load firmware from file - z pliku powstałego przy Read.
2) Modyfikacja konfiguracji (to jest właśnie VID-block, odczyt konfiguracji = odczyt VID-block). Tu ustawiamy flagę tempomatu, rozmiar opon, moc alternatora... 3) Write firmware to PCM
![]() |
#334 |
ford::amateur
![]() Imię: Seba
Model: Ford Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2009
|
![]()
No i tempomat zadziałał. Po lekturze postów kolegów mayak i tedi_k - ja, jako laik w tym temacie uporałem się z aktywacją tempomatu. Ci panowie mają olbrzymią wiedzę i potrafią się nią rzeczowo podzielić. Ostatni post Tedi_k okazał się kluczowy dla mojej niewiedzy. Skorzystałem z porady i wszystko chodzi jak należy. WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PANA TADEUSZA !!!
PS. Jeszcze takie małe info. Piszę, bo miałem trochę eksperymentowania zanim się udało. Otóż, jeśli ktoś przy czytaniu firmware PCM do pliku BIN ELM-em 327 będzie miał błędy odczytu z powodu bufora to podaję moje ustawienia portu ( w WIN 7 64bit nie ma opcji ustawienia zalecanego czasu opóźnienia na 1ms) . W zaawansowanych ustawieniach portu są tylko dwa suwaki które ustawiłem tak: Bufor odbioru na max a bufor transmisji tak na 1/5. Przy rozmiarze bloku 103 poszło wszystko bez problemów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK IV Vignale
Silnik: 1.5L Dragon
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam . Czytam i czytam , byc może przeoczyłem.W FF2 była mozliwość zmiany wskazań temp. silnika z symulowanej na rzeczywistą . Czy taka opcja jest równiez w Elmconfigu? Znam go juz dośc dobrze aczkolwiek nie znalazłem tej funkcji. Prośba również do znawców tematu o przetłumaczenie 3 zakładki w HECU( częśc opcji jest zrozumiała , częśc niestety wogóle).
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
|
![]()
Udalo mi się zaktualizowac ROM i włączyć ECO mode. Niedługo podrzuce jakąś lopatologiczna instrukcje do tego. Jednakże pogubilem się w jednej kwestii . Jak włączyć zielona strzalke informującą o zmianie biegu? Wiem że są dwa obszary gdzie są te ustawienia. Pierwsza z nich to " Shift Up Indicator (Level 1) / Hill Hold Menu (MPS6) (Level 2/3)" a druga to "ECO Shift UP" w HEc Level 2/3. Które opcję na tej zakladce HEC Configuration Page 1 dadzą mi wskaźnik zmiany biegów i czy ten wskaźnik dziala w każdej wersji FF2 FL? Po prostu nie wiem która kombinacja przyniesie mi pożądany efekt. Podpowie ktoś ? (sorry ze zawracam głowę ale nie mam teraz jak zabrac auto na przejażdżki próbne aby sprawdzać która kombinacja jest wlasciwa)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Było też kilka razy: "Level 1" - zegary przedliftowe, "Level 2" ze gary poliftowe z małym wyświetlaczem, "Level 3" zegary poliftowe z dużym wyświetlaczem.
![]() |
![]() |
#338 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
|
![]()
Co można ustawić w tej zakładce 3 do czego ona jest? Gdzieś czytałem ze grzebanie w tym miejscu może uwalić auto.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
|
![]()
no witam ponownie.
ustawienia mam jak ponizej: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i niestety strzalki brak. Posiadam male zegary w wersji poliftingowej. ROM 509. Jakies wskazowki ktore moglyby mi pomoc? |
![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
|
![]()
Kolega tdi_k pisal ze nie bedzie dzialac. Dziala ta opcja tylko z silnikami econetic
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|