![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#341 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 28-12-2020 o 10:08 |
||
|
|
|
|
|
#342 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: s-max
Silnik: 2.0
|
SS został wyłączony FORScanem zaraz po zakupie w styczniu, a wtyczkę od bms odłączyłem teraz - jak zobaczyłem że to jeż drugi akumulator....
kolego tedi_k można inaczej : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Bump: [QUOTE=kaan1;3306259]Większość osób, które mają problem z akumulatorem to te które nie używają ASS. Pomijając skrajne przypadki deaktywacji BMS (co oczywiście dla akumulatora dobre nie jest) to nawet regularne blokowanie ASS z przycisku akumulatorowi nie pomaga. Wydaje mi się że więcej szkody robi BMS nie ładując aku do pełna (aku niedoładowany szybko siarczeje, spada jego rzeczywista pojemność a alternator bombardując go prądem rzędu 50A doprowadza do spływu mas czynnych). Może na dłuższych trasach może być problem z odłączonym "kabelkiem" - ale dziś sprawdzając w czasie rzeczywistym poprzez forscana, przy temperaturze na zewnątrz 7*C szacowana temp aku przez system 33*C ładowanie było 14.2V - czyli jak będzie cieplej może być lepiej. |
|
|
|
|
|
#343 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#344 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#345 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#346 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Cytat:
Przecież wiesz co to moduł BMS i upośledzenie jego funkcji To że ci się wydaje to nie znaczy że jest to bezpieczne. Ostatnio edytowane przez Matych ; 28-12-2020 o 16:43 |
|
|
|
|
|
|
#347 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Kolego, jak uważasz że lepiej wsadzić "modulik" - Twoja sprawa. Na forum FB mk5 nie słyszałem podobnej opinii... Ostatnio edytowane przez SRS ; 28-12-2020 o 20:02 |
|
|
|
|
|
#348 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Może Kolega Przemek z YT??? Gratuluję autorytetów. Ja powiem z kolei Koledze, że "jak Babcię kocham" bezpiecznie można jeździć na 3 kołach. Tylne prawe koło jest do niczego niepotrzebne. Może Kolega śmiało ten pomysł rozpowszechniać w Internecie i na FB!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#349 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
A to dobre....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Szkoda słów..."Moduliki" bezpieczniejsze.... Ostatnio edytowane przez SRS ; 28-12-2020 o 20:02 |
|
|
|
|
|
#350 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Radzę najpierw trochę się podszkolić (co to jest BMS, jakie są jego funkcje, jaki ma wpływ na sterowanie poziomem prądu ładowania aku itp. itd) a dopiero potem podejmować dyskusję. A "modulik" to nic innego jak automat naciskający przycisk wyłączania ASS. Siłą rzeczy jest bezpieczniejszy od każdego "nawiedzonego i zielonego amatora"...
|
|
|
![]() |
|
|
|