![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#341 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2013
|
Cześć,
Pokusiłem się również o montaż adaptacyjnego (a w przyszłości chciałbym uruchomić stop & go) w swoim edgu. Edge 2019 rok numer vin: 2FMTK4V36KBC29846 W standardzie miał pre-collision, radar, lidar - Przed aktywacją adaptacyjnego tempomatu włączyłem mu wykrywanie pojazdów przed samochodem. Założyłem nowe przyciski, aktywowałem radar w bdyCM, IPC, ABS, CCM i Przyciski w SCCM. Wydaje mi się, że włączyłem wszystko jak trzeba mimo to IPMA wyrzuca mi błąd U2300:64 -6C - Błąd wiarygodności sygnału i nie umiem tego przeskoczyć, nie wiem gdzie szukać problemu. Mógłby mnie ktoś nakierować gdzie szukać ? Zastanawiam się czy nie trzeba skalibrować ponownie kamery ale zanim to zrobię wolę się upewnić. |
|
|
|
|
|
#342 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Jeśli jest precollision to kamera jest skalibrowana
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#343 |
|
|
Nawet jeśli teraz automatycznie wyłącza precollsion po rozruchu ? Błąd mi siedzi w IPMA i dlatego zaczynam szukać od tego modułu. Jakaś sugestia ?
Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
#344 |
|
![]() Imię: Gienek
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 ecoblue
Rocznik: 2018
|
Witam wszystkich. Czy jest możliwość dołożenia aktywnego tempomatu w moim Focusie MK4? Co musiałbym ewentualnie wymienić w swoim aucie? Focus mk4 2018r 1.5 ecoblue 120KM nr vin WF0PXXGCHPJA85392. Dzięki i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#345 | |
|
ford::average
![]() Imię: Szymon
Model: Ford Focus MK4 2023
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#346 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Sytuacja wygląda tak, że każdy robi z tego wielką tajemnice na forum i każdy chce na tym zarobić. Dramat ! Dla potomnych: Da się włączyć Aktywny tempomat po wymianie przycisków na kierownicy w Fordzie Edge z 2019 (polift) da się również włączyć INTELIGENTNY adaptacyjny tempomat - jest fajna instrukcja na YT od Pana Przemysława Stępień (nie wiem czy można odmienić jego nazwisko) ale on nie wspomina o tym, że trzeba również zmienić ustawienia w module IPMA - trzeba mu włączyć w bloku 706-01-02 xxxX-xxxx-xx - 9 - jeśli bez TJA i A jeśli z TJA. W moim samochodzie sprawa wyglądała inaczej niż u znajomego u którego również włączyłem te opcje. Moje auto chciało kalibracji IPMA bez tego nie chciał załapać ustawień i przez to wyłączył pre-collision bo z kolei w innym rejestrze miałem ustawiony PRE-Collision na CCM+IPMA. Jedynym minusem/błędem jaki zauważyłem to fakt, że po włączeniu aktywnego tempomatu w IPC mamy w menu opcje NORMALNY/INTELIGENTNY/INTELIGENTNY - gdzie Normalny to zwykły tempomat, pierwszy inteligentny to tempomat adaptacyjny a drugi inteligentny to tempomat adaptacyjny z czytaniem znaków. Myślałem, że forum to miejsce gdzie się szuka pomocy a nie zarobku dlatego wrzucam informacje. Kiedyś znajdę czas to wrzucę post z pełną informacją łącznie ze zdjęciami. Da się również włączyć w samochodzie wyposażonym w automatyczne parkowanie włączyć LANE CENTERING - Jeszcze nie do końca to mi działa ale się da. Doszedłem również do tego, że tempomat można włączyć w SYNC3 w sensie jego ustawienia więc zakładam, że przyciski nie są obowiązkowe - nie sprawdzałem. Ostatnio edytowane przez Adi- ; 09-01-2026 o 21:23 |
||
|
|
|
|
|
#347 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Co ma automatyczne parkowanie do LCA? Przyciski są obowiązkowe, bez tego będzie błąd konfiguracji. I co to w ogóle robi w wątku Focusa?
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Skonfigurowałem i poprawnie włączyłem dziesiątki ACC. W tym wiele w Edge też. I NIGDY nie miałem tego błedu w IPMA. Więc jak "grzebiesz" - to nie mniej pretesji do CAŁEGO ŚWIATA - bo niemal wszyscy robiący takie prace NIE KORZYSTAJĄ DO TEGO Z FORScana a korzystają z UCDS. Więc po pierwsze prawie nikt z tu doradzających nie ma ZIELONEGO POJĘCA CO WAŚĆ NAGRZEBAŁEŚ a po drugie - wątpię by ktoś jeszcze miał w życiu taki błąd. Poza tym - opowieści o LIDARZE w Edge 2019 mnie osobiście od razu odstręczają od głębszej analizy "co tu naopowiadane", bo z góry widzę, że "opowiadacz" ma dość blade pojęcie o przedmiocie opowieści...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; Wczoraj o 18:48 |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|