![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#361 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Hmmm ja się bawiłem Elmem wyłączyłem opcje wycieraczek w gem'ie i włączyłem wszystko zapisz do gem i jakoś do dziś żadnych innych "udziwnień" nie posiadam. Wszystko robiłem na własne ryzyko. To jest tak jak z każdym innym programem co zepsujesz da się cofnąć, w końcu człowiek to napisał, człowiek może popsuć i naprawić.
Połącz się jeszcze raz z autem i przywróć wszystko do stanu fabrycznego.
|
|
|
#362 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 TDCi 90km
Rocznik: 2008
|
Cytat:
O il pierwszy temat jest dla mnie jasny tzn może być problem z 1.6 tdci i elmconfig i na razie to mi wystarczy. O tyle Drugi temat bardziej mnie zainteresował i teraz proszę was o informację czy dobrze celuję. Jakiś czas temu pisałem w jednym temacie na forum o uporczywym wyłączaniu się sygnału dźwiękowego pozostawionych świateł. Rozwiązanie jest proste - albo reset zegarów /zdjęcie klemy z akumulatora , albo programowanie zegarów. I pytanie - czy zmiana romu zegarów może rozwiązać taki problem czy nie tędy droga ? |
|
|
|
|
|
|
#363 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
można spróbować wgrać najnowszy soft (rom 509) do zegarów
skąd jesteś?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#364 |
|
|
Sosnowiec - bliżej mi do Katowic stąd brałem pod uwagę tedi_k'a :-)
[edit] Wiem że całość wchodzi w lekki offtopic - wiec dla tych którzy nie chcą czytać całości - chodzi o to czy ELM327 pomoże w rozwiązaniu problemu z brakiem sygnału włączonych świateł (na stałę)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozmawiałem z polecanym na forum mechanikiem przy okazji wymiany czujnika, albo się nie dogadaliśmy albo mnie trochę ściemnił. Nic nie wspomniał o programowaniu zestawu wskaźników (mimo że przynajmniej 2 osoby opisywały to jako remedium na opisaną dolegliwość) za to powiedział, że to efekt świateł dziennych które mam samochodzie (montowane w aso - drut oporowy i bezpieczniki - światła na 100 % przód i tył). Zaproponował wymianę na 'prawdziwe światła dzienne' włączające się dopiero po odpaleniu silnika. Ogólnie nie jest to taki zły pomysł biorąc pod uwagę heblowanie na start z pełnym oświetleniem w zimie. Jednak nie wiem do końca czy nie wymaga to czy tak czy tak programowania, zmiany przełącznika, czujnika itd. Dlatego biorę pod uwagę programowanie ELM poza aso co w kosztach nie wychodzi tak źle a w najgorszym wypadku doda opcje ECO do wyświetlacza. Ostatnio edytowane przez jareeq ; 26-02-2013 o 12:35 Powód: dodatkowe info |
|
|
|
|
|
#365 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Co do sygnału - w pozycji AUTO włącznika z oczywistych powodów sygnału dźwiękowego jest brak - jak zgasimy silnik gasną też światła. Jak zrobimy światła 'skandynawskie' jest podobnie. Kiedy więc u Ciebie ten sygnał miałby dawać znać o światłach?
|
|
|
|
|
#366 | |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
a może problem z brakiem brzęczyka od świateł spowodowany jest stycznikiem drzwiowym?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
|
#367 |
|
|
Posłałem odp ale widzę ze się straciła :-)
@tedi_k Nie wiem skąd wziąłeś to AUTO nic takiego nie pisałem :-) u mnie nie ma przełącznika AUTO ani świateł automatycznych / dziennych. Są tylko światła mijania które używam w dzień. W pozycji przełącznika 'O' włączają się w momencie ustawienia stacyjki w pozycji zapłon. Z nimi nie mam żadnego problemu. Może historia z Mechanikiem zamotała w tej kwestii - on uważa ze problem poniżej dotyczy tych świateł w pozycji 'O' i nazywa je dziennymi. Problem jest inny - w momencie przełączenia świateł na '><' (światła mijania) wyłączeniu stacyjki otwarciu drzwi brak jest sygnału dźwiękowego sygnalizującego pozostawione włączone światła mijania. Przywrócić sygnał można dwojako (z tego co sprawdziłem): - zdejmując na kilkanaście sekund klemę z akumulatora - wybebeszając wskaźniki i odłączając od nich wtyczkę zasilania/danych Stosując powyższe 4x do tej pory sygnał przywrócił się na max 2-3 tygodnie potem znowu wyłączył się - przeprowadzenie operacji ponowne - i znowu działa. @mayak napisałem drut oporowy bo niby powinien być - w praktyce drut ma zero omów wiec to zwykły drut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (światła też nie zmieniają swojej mocy przy przełączeniu na zwykłe mijania) stycznik sprawdziłem - to nie to. Oczywiście mogą być jeszcze 'błędy drzwi' ale zakładam ze pierwszą oznaką był by fałszywy sygnał 'Otwarte drzwi kierowcy' na komputerze - a z tym tez nie mam problemu. Jak napisałem wcześniej - lokalizuje problem w komputerze wskaźników bo przy ruszeniu ich i nie ruszeniu drzwi - wszystko wraca do normy na jakiś czas... I wraca główne pytanie - jeśli to błąd romu to możliwe że jest to programowanie ELM do v509 może być najlepszą opcją ? Ostatnio edytowane przez jareeq ; 27-02-2013 o 12:56 Powód: update |
|
|
|
|
|
#368 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (105PS) - Sigma
Rocznik: 2014
|
1.Czy ELMemconfig sprawdzi się poduszki, jeżeli tak, to czy jest to miarodajna wynik ? jakie powinny być wzorcowe parametry podczas doanostyki ELMconfig, gdzie to odszukać bo samo sczytanie wyników z c-maxa to nie wszystko, warto znać wartości wzorcowe, lub jakieś odchyłki które mieszczą się w normie aby nie pędzić do serwisu.
2.Znalazłem takie cudo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czy ktoś używał/posiada ten super soft który według opisu sprawdzi nam m.in. abs i poduszki, jak uważacie warto/nie warto ? |
|
|
|
|
|
#369 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Warto jeszcze uzupełnić informację o wersję ROMu zegarów, jaka aktualnie działa. Cytat:
Jak czytasz dane z poduszek to widzisz czy wyglądają OK czy nie... Jakie konkretnie "wartości wzorcowe" Ci są potrzebne? Inne softy dają jeszcze mniej info o SRS niż ELMconfig, więc nie wiem co tu dalej można szukać... Nie znam softu, który sprawdza funkcjonowanie SRS "odpalając poduszki na próbę" i to bez śladuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-02-2013 o 17:33 |
||
|
|
|
|
|
#370 | |
|