Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-03-2013, 12:40   #31
gromot
ford::beginner

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: odpala tylko na wcisnietym sprzegle

Witam Panow,
Moje Mondeo ma podobne objawy. Juz od jakiegos czasu obserwowalem dluzszy rozruch na wcisnietym sprzegle, czasem nawet nie lapal za pierwszym razem. Po ostatniej wizycie u mechanika - wymiana tlumika - mechanik stwierdzil ze cos ciezko pali i ze tak nie powinno byc. Tak przy okazji, 5-letni samochod, 112 tys. km i WYMIANA TLUMIKA i to w Fordzie Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -zenada i wstyd. Az sie chce powiedziec co za gown...! Lada 2107 mojego taty przejechala wiecej na oryginalnym tlumiku niz ten Ford! Wracajac do tematu, mechanik od tlumika powiedzial, ze to moze byc wina ukladu paliwowego i polecil jego diagnoze. Dzis odebralem auto od specjalisty zajmujacego sie wylacznie dislami, ktory ku mojej uciesze, stwierdzil ze uklad paliwowy jest sprawny (uff, jakies 10 tys zostanie w kieszeni). Co ciekawe jego zdaniem przeczyna lezy w ukladzie elektrycznym. Polecil mi abym zacza od rozrusznika. Wymontowac, sprawdzic czy nie ma oporow, rozbitych tulejek, zuzytych szczotek i co najwazniesze pylu-proszku z zuzywajacej sie dwumasy. Jego kolega elektryk stwierdzil rowniez nadmierny pobor pradu przy rozruchu co rowniez wskazuje na rozrusznik. W drugiej kolejnosci powiedzial sprawdzic elternator. Dodam ze akumulator jest sprawny.
A wiec zaczekam jeszcze kilka dni na wiosne (bo garaz jest pod chmurka) i bede zabieral sie za rozrusznik. Pozdrawiam

gromot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2013, 20:50   #32
P@wlo
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Tourneo Connect Grand
Silnik: 1.5 TDCi 120 KM
Rocznik: 2016

Witam
Może podziele się co było objawiem problemów z odpalaniem auta, o których pisałem kilka postów wyżej. Może sie komuś przyda.
U mnie objawy ustąpiły całkowicie. Po podłączeniu do kompa i upewnieniu się, że jakichkolwiek błędów brak, przyczyną okazał sie filtr paliwa a konkretniej jego obudowa. Dekielek puszki, w której osadzony jest filtr paliwa był bardzo lekko dokręcony. Odkęciłem go dwoma palcami, przy okazj sprawdziłem filtr paliwa (niby mechanik mi go wymieniał w grudniu). Jak go wyciągnąłem był cały czarny (tankuje auto tylko na Shell) czym byłem zdumiony, bo filtr jeździł ledwo 4 miesiace. Tak więc albo w Shellu było lipne paliwo, co odrzucam bo tankuje tam też Peugeota 406 HDi i sprawdziłem w nim filtr paliwa i był czyściutki. Czyli pewnie mechanik ścieme mi strzelił ze wymienił filtr, pewnie zajrzał przykręcił kopułkę i tyle. A że nie doręcił jej odpowiednio mocno to auto dostawało lewego powietrza. Jak sie zatrzymałem na kilkanaście minut to paliwko cofało sie wolno po czym jak odpalałem auto to chwilę pokręcił po czym dopompował paliwka i odpalił. Jak stał dłużej to paliwko na tyle sie cofało, że musiałem nim sporo pokręcić zanim załapał, nawet za 7 razem łapał.
Od kwietnia po wymianie filtra i dokręceniu porządnie dekielka pojemniczka z filtrem paliwa do dzisiaj nie mam z odpalaniem żadnego problemu.
Pozdrawiam
P@wlo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2013, 19:10   #33
paxtonix

Imię: Oluś
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI

Chciałbym się podzielić swoimi przeżyciami. Mam forda mondeo 2008r 2.0tdci i objawy podobne do opisywanych a mianowicie wrzucę tutaj filmik z tym problemem. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Auto mi odpalało czasami za 3 czasami za 5 razem a czasami na tyk. Silnik chodzi równiutko co słychać na filmie. pod koniec filmu słychać specyficzny dźwięk tak jakby ocierania się metalu otóż problem leży w sprzęgle a dokładniej dwumasie.

z początku też myślałem że może rozrusznik albo układ paliwowy ale moje mrzonki zostały rozwiane przez serwis. Na co dzień mieszkam i pracuje w Holandii i w tutejszym salonie ASO szybko został ujawniony winowajca. Dodatkowo wyprostowali mi kręgosłup mówiąc że w momencie kiedy takie objawy jak u mnie występują od razu do wymiany jest rozrusznik ( gościu wytłumaczył mi to tak że bendix dostaje po dupie - tłumaczenie z holenderskiego na polski bywa trudne ) ALE RÓWNIEŻ MNIE POCIESZYŁ ponieważ jestem 99998 klientem Forda skarżącym się na taki problem. i kazał mi wrócić po 2 m-c z nadzieją że w między czasie pojawią się klienci z takim samym problemem. niestety nikt się nie pojawił.. Wymieniłem sprzęgło na własny koszt i wszystkie problemy znikneły.. tutaj filmik [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Chciałbym wszystkim doradzić że im szybciej to zrobicie tym lepiej dla was ponieważ po dupie dostają inne elementy silnika które są bardziej kosztowne jak dwumasa.

w ASO Holenderskim skasowali mnie 1100E
w Polsce samo sprzęgło ok 3000zł + wymiana i to w przydrożnych serwisach.

Pozdrawiam i życzę wam żeby to był brudny filtr paliwa.
paxtonix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2013, 00:16   #34
bocianłódź

Imię: Andrzej
Model: mondeo mkIV
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2007

A mój mondek (mk4 2007 125km tdci) również po rozgrzaniu odpalał (tzn odpalał i gasł)czasmi za 2gim a czasami za 4tym 5tym razem ...po dodaniu gazu zapalał lepiej, sprzęgło nie miało znaczenia !
2 tyg wstecz zapalił i za 10sek zgasł i już nie zapalił wQ....wienie na maxa kawa fajka po godzinie próba ...i jakgdyby nigdy nic zapalił. jeździłem normalnie i wczoraj to samo ...ale już po kawie i fajce nie zapalił ...laweta i do domu
czy naprawdę jedynym sposobem na pozbycie się problemu jest pozbysie się mondka ???? i love this car !!!!! nie wiem tylko za co !

pozdro dla cierpliwych !!!!!!!!
bocianłódź jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2013, 14:38   #35
bocianłódź

Imię: Andrzej
Model: mondeo mkIV
Silnik: 1,8 tdci

WItam jeszcze raz !
Po przeczytaniu Waszych postów postanowiłem sprawdzić układ paliwowy !
STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ ! odkręciłem dekielek filtra paliwa a tam niespodzianka ropy było 50% (w zbiorniku paliwa sporo) zalałem filtr i przewody ropą (duża strzykawka 3.60zł)
i odpalił.
Jak o tym teraz myśle to małe problemy z zapalaniem były w normalnej eksploatacji, A duży
problem (nie zapalił wogóle) pojawił się jak postawiłem autko "nosem" do góry Paliwo jakby wróciło do baku !
Pozdrawiam Wszystkich i życzę bezproblemowej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bocianłódź jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2013, 16:21   #36
gadom

Imię: Marcin
Model: mondeo MK4
Silnik: 1,8

Witam jestem od niedawna posiadaczem Mondeo MK4 i mam problem z uruchomieniem silnika od kilku dni. Na zimno odpala od reki ale jesli pojezdze troche i zgasze np. pojde do sklepu to mam problem z ponownym odpalam i gasnie, odpalam na sprzegle, kompletna dwu masa byla wymieniona, dziwnie zaskakuje chwilke chodzi i gasnie za ktoryms razem zaskoczy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
gadom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 11:19   #37
gromot

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM

Cytat:
Napisał gromot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam Panow,
Moje Mondeo ma podobne objawy. Juz od jakiegos czasu obserwowalem dluzszy rozruch na wcisnietym sprzegle, czasem nawet nie lapal za pierwszym razem. Po ostatniej wizycie u mechanika - wymiana tlumika - mechanik stwierdzil ze cos ciezko pali i ze tak nie powinno byc. Tak przy okazji, 5-letni samochod, 112 tys. km i WYMIANA TLUMIKA i to w Fordzie Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -zenada i wstyd. Az sie chce powiedziec co za gown...! Lada 2107 mojego taty przejechala wiecej na oryginalnym tlumiku niz ten Ford! Wracajac do tematu, mechanik od tlumika powiedzial, ze to moze byc wina ukladu paliwowego i polecil jego diagnoze. Dzis odebralem auto od specjalisty zajmujacego sie wylacznie dislami, ktory ku mojej uciesze, stwierdzil ze uklad paliwowy jest sprawny (uff, jakies 10 tys zostanie w kieszeni). Co ciekawe jego zdaniem przeczyna lezy w ukladzie elektrycznym. Polecil mi abym zacza od rozrusznika. Wymontowac, sprawdzic czy nie ma oporow, rozbitych tulejek, zuzytych szczotek i co najwazniesze pylu-proszku z zuzywajacej sie dwumasy. Jego kolega elektryk stwierdzil rowniez nadmierny pobor pradu przy rozruchu co rowniez wskazuje na rozrusznik. W drugiej kolejnosci powiedzial sprawdzic elternator. Dodam ze akumulator jest sprawny.
A wiec zaczekam jeszcze kilka dni na wiosne (bo garaz jest pod chmurka) i bede zabieral sie za rozrusznik. Pozdrawiam
W ramach informacji. W moim przypadku winowajca byl rozrusznik.
gromot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2013, 14:18   #38
asatel

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 kombi
Silnik: 2,0

Witam. Moje autko z silnikiem 1,8 tdci ma to samo od 2 tygodni. Raz zapali od pierwszego razu drugim razem przeważnie jak postoi zapali za 5 czy 10 razem. Przeczytałem wszystkie posty i dzisiaj udałem się do mechanika a wcześniej zakupiłem filtr paliwa. Był on trochę brudny ale nie aż tak żeby nie zapalać a puszka była dokręcona no ale wymienił mi na nowy i dalej to samo. Po zastanowieniu stwierdził że on by zaczął od rozrusznika. Podłączył miernik i stwierdził że za dużo spada napięcie jak kręci. Powodem mogą być wybite tuleje i w zależności jak wirnik się ustawi to raz ma lżej a innym razem ciężej a ropniak musi mieć kopa od samego początku. Dodam że przećwiczyłem parkowanie tyłem do góry i wydaje mi się że jest znacznie lepiej jak przód jest pochylony no i dalej nie wiem co robić bo rozrusznik niby kręci może czasami nie równo ale kręci a akumulator sprawdzony i jest ok. Postów było sporo ale odpowiedzi mało więc może teraz ktoś więcej wie na ten temat i zechce sie podzielić.
pozdrawiam Marek

Wszyscy już naprawili swoje autka i nikt nie chce się podzielić??

Ostatnio edytowane przez asatel ; 28-09-2013 o 08:39
asatel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2013, 08:42   #39
asatel

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 kombi
Silnik: 2,0

Ponowię swoją prośbę bo ciężko o jedną nawet odpowiedź a tyle było podobnych usterek
asatel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2013, 18:11   #40
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

U mnie akurat jest inny silnik, ale objawy miałem podobne ostatniego lata, na początku myślałem że może świece? ale gdzie świece i nie pali jak na zewnątrz 34 stopnie ciepła, a czasami musiałem po 3-4 razy kręcić, na mieście wiocha jak nic, w miarę świeże auto a kręci gorze niż 20 latek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale gdzieś poczytałem, chyba nawet na tym forum że może to być wina rozrusznika, to kupiłem nowy i za wymianę, jak wyjąłem stary i mechanik go podłączył do prądu to powiedział że przyjechałem w najlepszym momencie, bo jutro już mógłby nie odpalić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (rzęził niesamowicie). Nowy chodził cichutko, po wymianie autko odpala "z pół kluczyka" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i jak do tej pory zero problemów z odpalaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania