![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
![]()
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Do instalacji od halogenów, chcesz podłączyć światła do jazdy dziennej???? Jeśli tak-to się nie uda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-09-2008
Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
![]()
Uda się, bo ja mam tak podłączone LEDy w swoim maxie. Wrzucę opis na forum tylko muszę go najpierw opracować.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
|
![]()
Witam
Dla zainteresowanych podłączeniem świateł do jazdy dziennej w wykonaniu LED w miejscu po halogenach z wykorzystaniem istniejącej instalacji w samochodzie bez opcji świateł dziennych i z przełącznikiem posiadającym opcję AUTO. Sposób polega na odpowiednim włączeniu w układ przekaźnika sterującego LED-ami dołączonego do zestawu świateł. Ja wybrałem miejsce montażu tego przekaźnika przy przełączniku świateł, ponieważ są tu wszystkie potrzebne napięcia i przewody. Nie chciałem ciąć przewodów dlatego po odłączeniu wtyczki od przełącznika dolutowałem przewody przekaźnika do odpowiednich pinów w miejscach gdzie końcówka jest zagniatana na izolacji przewodu. Uwaga na plastik kostki przełącznika świateł, żeby go nie stopić podczas lutowania. Najlepiej na ten moment wysunąć końcówkę z wtyczki i po dolutowaniu przewodu przekaźnika wsunąć ją z powrotem na miejsce. Żeby wysunąć końcówkę z przełącznika trzeba ją odblokować wyjmując z kostki kawałek plastiku innego koloru niż sama wtyczka. O ile dobrze pamiętam jest chyba niebieski. Schemat podłączenia przekaźnika jest przedstawiony na rysunku. Jak widać cewkę przekaźnika podłączyłem pod pin10 (masa) oraz pin13 (światła pozycyjne). Natomiast styki NC przekaźnika pod pin15 (+12V po przekręceniu kluczyka) oraz pin3 (wyjście z wyłącznika na halogeny). Żeby na pin15 było napięcie trzeba uzupełnić brakujący bezpiecznik F71 (2-5A) w skrzynce z bezpiecznikami po stronie pasażera. Nie musi być o dużym prądzie ponieważ LEDy nie pobierają go dużo około 1A max 2A. Polutowane piny 10 i 13 wsuwamy z powrotem na swoje miejsce w kostce, natomiast pin15 owijamy izolacją i zostawiamy poza kostką. Pin3 w zależności od tego czy chcemy żeby świeciła się kontrolka halogenów gdy mamy włączone LEDy – wsuwamy na swoje miejsce, lub jeżeli nie to podobnie jak pin15 izolujemy taśmą i zostawiamy poza kostką przełącznika. Składamy kostkę w całość, podłączamy przełącznik i wkładamy go na swoje miejsce. W miejsce wyjętych halogenów montujemy nowe światełka do jazdy dziennej i podpinamy do instalacji. Jeżeli ważna jest polaryzacja LEDów , a w większości tak jest to minus podpinamy do czarnego przewodu a plus do zielono/białego. I cieszymy się z nowych światełek w naszym maxie. LEDy zapalają się po przełączeniu kluczyka w pozycję II, a gasną gdy włączymy światła postojowe lub zrobi to za nas automat. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez grzegorek502 ; 22-04-2013 o 19:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#35 |
|
![]()
O ile dobrze czytam schemat to pin11 przełącznika świateł zasilany jest z bezpiecznika F49 a ten nie ma nic wspólnego z napięciem pozycji II kluczyka. Nadmieniam,że opis dotyczy MK1. Może w poliftowych C-max światła pozycyjne nie świecą się bez załączonej stacyjki w II pozycję. W MK1 tak jest.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-04-2013 o 10:16 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
|
![]()
Tu masz rację tedi_k. Nie zwróciłem wcześniej uwagi na tą opcję. Faktycznie to lepszy wybór niż dokładanie bezpiecznika. Dzięki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
![]() Zarejestrowany: 05-02-2011
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2012
|
![]()
koledzy prośba o przygotowanie manuala do tematu, niestety jestem "noga" jeżeli chodzi o elektrykę w samochodzie, a fakt posiadania automatycznych ledów w miejscu halogenów jest bardzoo kuszący Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
|
![]()
Jeżeli jest coś nie jasne lub nie wiadomo jak coś zrobić, proszę zadawać pytania na forum. Wspólnie postaramy się coś doradzić, pomóc, wytłumaczyć. Po to przecież jest to forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
![]() Zarejestrowany: 02-11-2008
Model: C-Max
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005
|
![]()
Czy ktoś robił podobną modyfikację ale na włączniku z funkcją auto?
|
![]() |
![]() |