Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-09-2014, 11:41   #31
wielkikack49
ford::average

Imię: Piotr
Model: Focus Mk1 FL HB
Silnik: 1,6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Pobór prądu w samochodzie

Zrób jeszcze taki myk: weź drugi miernik (ten od kolegi na przykład) i zmierz jednocześnie prąd pobierany z akumulatora i jego napięcie.
Możesz też podmienić akumulator. Miałem taki wynalazek wiele lat temu w Ładzie. Na postoju, bez pracującego silnika, światła mi mrygały. Po odpaleniu wszystko było w porządku. Pomogła wymiana akumulatora, co w nim się stało już nie dochodziłem. Auto odpalało a macher od akumulatorów się wymądrzał, że to niemożliwe.
Poza tym jedyna metoda "w garażu" to wyciąganie po kolei wszelakich bezpieczników i przekaźników. Drugi patent jaki zastosowałbym to odłączenie prądowego przewodu od alternatora (tego najgrubszego). Może w alternatorze jest syf i powoduje jakieś upływy?

wielkikack49 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2014, 15:47   #32
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

bo to troche niemozliwe...mozna to wytlumaczyc tylko tak ze akumulator ma oberwana cele i robi sie w nim zwarcie...tylko ze wowczas moglby wybuchnac nawet...a moze to klemy nie stykaly do akumulatora?
baterie tak moga sie zachowywac ale akumulator z kwasem...
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2014, 16:05   #33
wielkikack49

Niemożliwe, możliwe... Jakieś 40 lat temu osobiście prułem pokrywę jugosłowiańskiego akumulatora (też z Łady zresztą) w którym poluzował się mostek miedzy celami. Akumulator przerywał, robił cuda, w końcu umarł. Napięcie na luzie było OK, światełka jakoś jeszcze się świeciły, rozrusznik nie kręcił. Mój ówczesny szef, człek starszej daty "udzielił mi wskazówek na miejscu". Otwórz korki w celach i zewrzyj pacjenta dużym żelastwem. Patrz, z której celi dymi i z której strony. Rozpruj pokrywę w tym miejscu i lutownicą do rynien popraw lut na zworze.
Akumulator jeździł jeszcze chyba trzy lata.
A były to czasy kiedy akumulatory były nie do nabycia, każda metoda naprawy była dobra.
Stary 12-09-2014, 23:52   #34
Jafed
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Ford Focus Mk1 Futura
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2004

Chciałbym przedstawić sytuację , która dzisiaj zaistniała:

Wczoraj wymieniłem cały mechanizm opuszczania szyby (jak pisałem , mój stary nie działał od zimy) I zostawiłem auto na noc z podłączonym akumulatorem. Rano Focus odpalił. Podłączyłem, więc miernik i... o dziwo pokazał pobór na poziomie 0,3 ! Po ok. 2 godzinach podniosłem maskę i - pobór na poziomie 0,01 !!! Podłączyłem klemy i jak na razie wszystko gra. Zobaczę jak działa przez następne dni.
Poniżej krótka relacja wideo z chwilowego sukcesu, który - mam nadzieję - przez zmieni się w długotrwały.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Dzięki za dotychczasową, bezinteresowną pomoc ! Odezwę się niedługo i podam "apdejta".
Jafed jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2014, 10:50   #35
wielkikack49

Zagadkowa historia. Do napędu szyb nie jest doprowadzone napięcie "na stałe". Jedynie po głównym przekaźniku i stacyjce. Czyli wyjęcie kluczyka odcina zasilanie i jakieś upływy, zwarcia itp nie powinny mieć wpływu na prąd spoczynkowy.
Nie wiem co prawda jak jest w układzie czterech szyb elektrycznych, muszę się pogapić na dokumenty.
Stary 13-09-2014, 11:05   #36
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi

Przy czterech szybach elektrycznych działa domykanie i otwieranie z pilota więc układ musi być zasilony cały czas.
Stary 13-09-2014, 11:17   #37
wielkikack49

Właśnie to domykanie mi nie dawało spokoju . Przy dwóch szybach zasilanie jest tylko z 30S (po głównym przekaźniku). Przy szybach czterech jest doprowadzone też zasilanie z 30, czyli niejako na krótko z akumulatora.
Czyli uszkodzony napęd szyb w takim przypadku może żreć baterię.
I tak było pewnie w omawianym przypadku.
Ale można było to wyjmowaniem bezpieczników ustalić.
Stary 14-09-2014, 23:18   #38
Jafed

Mała informacja i uwaga zarazem: ja mam tylko 2 elektrycznie sterowane szyby (przednie, a z tyłu korbki). Moja wersja to Futura, z tego co się orientuję to tylko wersja ST posiada 4 el. ster. szyby.

W piątek po sprawdzeniu poboru prądu, sprawdziłem też napięcie akumulatora. Wynosiło ono 12,48 V. W sobotę miałem wycieczkę - zrobiłem 300km w ciągu dnia.
Dzisiaj sprawdziłem napięcie i pokazało : 12,56 V.
Myślę, że wszystko idzie w dobrym kierunku...
Stary 15-09-2014, 08:07   #39
wielkikack49

Przy dwóch szybach wymiękłem. Według dokumentów w takim przypadku do układów napędu szyb napięcie z akumulatora jest doprowadzone po włączeniu stacyjki. Co prawda nie z linii 15 ale z 30S. Na 30S napięcie jest załączane przekaźnikiem po włączeniu stacyjki (na 30 jest zawsze).
Dziwna historia. Może w Twoim roczniku coś zdążyli namieszać i dostępna mi dokumentacja (2003) jest nieaktualna.
Grunt, żeby się naprawiło ale "techniczna zadra" pozostała.
A z ta kontrolą napięcia to chodziło mi o sprawdzenie czy na akumulatorze widać skoki napięcia w momentach zwiększonego poboru prądu. To tak szukając już dziury w całym. Inna rzecz, że dzisiejsze multimetry cyfrowe niezbyt się do takich pomiarów nadają. Stary analog albo cyfra z górnej trochę półki z bargrafem byłyby tu potrzebne. Przy szybkich zmianach odczytu, migające w kółko cyferki mącą tylko w głowie. Ale może za stary jestem i wychowany na prawdziwych zegarach... ;-)

Ostatnio edytowane przez wielkikack49 ; 15-09-2014 o 08:14
Stary 29-12-2014, 10:31   #40
Jafed

Witam!
Cieszę się, że temat nie jest jeszcze zamknięty. Niestety długo jeszcze nie będzie...
Parę dni temu, kiedy pogoda zrobiła się nieco bardziej deszczowa, znowu zastałem pusty akumulator w aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Naładowałem do pełna, odpalał 2 dni bez zająknięcia i na 3 dzień znowu aku rozładowane...
W tej chwili odłączam akumulator na dłuższych postojach.
Chciałbym napomknąć o tym, że mój szwagier posiada dokładnie ten sam model auta (jedynie przebieg nieco niższy) i u niego zaczęło się dziać to samo co u mnie. Za pierwszym razem wymienił alternator, co dało mu spokój na parę miesięcy.
Ja już podjąłem decyzję o zmianie auta (prawdopodobnie Mazda Premacy), więc jakoś się przemęczę. W każdym bądź razie cały czas nasuwa mi się pytanie: "Co jest k...a z tym focusem (a dokładniej focusami)?"
Pozostawiam ten temat do przemyśleń.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania