Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-06-2014, 20:27   #1
pawel2611
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Pobór prądu w samochodzie

Czołem !
Jak moje auto stoi na parkingu dłużej niż 2-3 noce to po odpaleniu po tym czasie robi się test zegarów co w fordzie wskazuje na niskie napięcie aku.
Coś mi wpieprza prąd i chce dojść do tego kto lub co jest przyczyną

Dostałem miernik z allegro ten za "czy dychy" no i sprawdziłem jak mi pobiera prąd.
Trochę się zdziwiłem że zaraz po podpięciu jest duży pobór ale po paru sekundach spada praktycznie do 0.01-0.00 tam ma być?
Sami zobaczcie
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

help...

pawel2611 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 10:05   #2
charlie1986
ford::average

Imię: Jacek
Model: Focus mk1
Silnik: 1,8 Benzin
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Pobór prądu w samochodzie

a moze akumulaor sprawdź
charlie1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 14:13   #3
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

kolego w taki sposob to sie tego nie mierzy. pobor pradu mozesz sprawdzac jak akumulator jest non stop podpiety do samochodu i tak sie tego nie robi.

najpierw podpinasz na stale akumulator do samochodu za pomoca grunszego kabelka-oraz rownolegle do tego wpinasz amperomierz na mA ustawiony albo na maks 1A-jezeli miernik ma zabezpieczenie.

a po 30 minutach nieczego nie ruszania odpinasz ten grubszy kabelek i mierzysz wartosci w miliAmperach.

Powinno byc nie wiecej jak 30mA czyli nie wiecej jak 0,005A. twoj miernik pokazuje tylko 0,01!!! to za malo-nie ten zakres pomiaru.

ponadto doczytaj lepiej co to jest funkcja czasowa w fordzie i jak to dziala i dlaczego pomiar sie robi w okreslony sposob po 30minutach i niewolno nic ruszac.

PS. odpiecie i podpiecie akumulatora moze dezaktywowac funkcje czasowe.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 19:33   #4
pawel2611

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego w taki sposob to sie tego nie mierzy. pobor pradu mozesz sprawdzac jak akumulator jest non stop podpiety do samochodu i tak sie tego nie robi.

najpierw podpinasz na stale akumulator do samochodu za pomoca grunszego kabelka-oraz rownolegle do tego wpinasz amperomierz na mA ustawiony albo na maks 1A-jezeli miernik ma zabezpieczenie.

a po 30 minutach nieczego nie ruszania odpinasz ten grubszy kabelek i mierzysz wartosci w miliAmperach.

Powinno byc nie wiecej jak 30mA czyli nie wiecej jak 0,005A. twoj miernik pokazuje tylko 0,01!!! to za malo-nie ten zakres pomiaru.

ponadto doczytaj lepiej co to jest funkcja czasowa w fordzie i jak to dziala i dlaczego pomiar sie robi w okreslony sposob po 30minutach i niewolno nic ruszac.

PS. odpiecie i podpiecie akumulatora moze dezaktywowac funkcje czasowe.
Kolego ale Ty chyba nie masz pojęcia o tym co piszesz nie ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Raz jak wpinam się na filmiku to szeregowo, więc non stop jest podpięty aku a te Twoje sposoby to rodem z lat gdzie elektryka jeszcze do miast nie dochodziła.
Po drugie 30mA to inaczej 0.03A a nie 0.005A (w ogóle kto Cię uczył liczyć i przeliczać ?

Po trzecie dzięki za tą "funkcję czasową", doczytam więcej i to jedyne sensowne co napisałeś
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez pawel2611 ; 26-06-2014 o 19:35
Stary 26-06-2014, 19:38   #5
lukaszek_socho
ford::professional

Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x

Źle widzę czy mierzysz prąd na zakresie "mA" z kablem podłączonym pod gniazdo amper "A"? Jakim bezpiecznikiem zabezpieczony jest zakres mA? Masz to podane pod gniazdem z oznaczeniem mA.

Nie cytujemy całych postów
lukaszek_socho jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 19:40   #6
pawel2611

Cytat:
Napisał lukaszek_socho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Źle widzę czy mierzysz prąd na zakresie "mA" z kablem podłączonym pod gniazdo amper "A"? Jakim bezpiecznikiem zabezpieczony jest zakres mA? Masz to podane pod gniazdem z oznaczeniem mA.
Mierzone na prądzie stałym A= w zakresie 20A
czerowny kabel w gnieździe 20A, czarny w COM
Stary 26-06-2014, 19:46   #7
lukaszek_socho
ford::professional

Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x

Pomiar by był dokładniejszy gdybyś mierzył na zakresie mA ale wtedy by trzeba robić jak Ci kolega opisał. Z 30 min chodzi o to, że Focus dopiero po jakimś czasie odcina zbędne obwody podczas postoju i wtedy prąd spoczynkowy spada do minimalnego.
lukaszek_socho jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2014, 22:16   #8
agir

Imię: Grzegorz
Model: focus
Silnik: 1,0 ecoboost
Rocznik: 2015

Co by nie mówić -to jeszcze parę pomiarów prądu w tym stylu i coś walnie z elektroniki.
A co do meritum sprawy to wygląda na to że akumulator po woli oddaje życie - sprawdzić to można przez pomiar napięcia w momencie rozruchu silnika - napięcie nie powinno spaść poniżej 10.50 V ( ale nie da się tego zrobić miernikiem cyfrowym - tylko wskazówkowy analogowy). Sprawdź ładowanie - nie obciążony ( praktycznie wszystko wyłączone) max 14,2-3 V, pełne obciążenie nie mniej 13,5 V
agir jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2014, 07:34   #9
pawel2611

Cytat:
Napisał agir Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co by nie mówić -to jeszcze parę pomiarów prądu w tym stylu i coś walnie z elektroniki.
A co do meritum sprawy to wygląda na to że akumulator po woli oddaje życie - sprawdzić to można przez pomiar napięcia w momencie rozruchu silnika - napięcie nie powinno spaść poniżej 10.50 V ( ale nie da się tego zrobić miernikiem cyfrowym - tylko wskazówkowy analogowy). Sprawdź ładowanie - nie obciążony ( praktycznie wszystko wyłączone) max 14,2-3 V, pełne obciążenie nie mniej 13,5 V
Napięcie spoczynkowe aku 12,6V
Ładowanie aku na światłach i nawiewie to 14.38V

Niby czemu coś z elektroniki ma walnąć ? nie jestem zielony w tych tematach ale po raz pierwszy się spotykam z taką opinią.
Pozdro
Stary 27-06-2014, 22:55   #10
agir

Imię: Grzegorz
Model: focus
Silnik: 1,0 ecoboost
Rocznik: 2015

Ano może walnąć bo elektronika nie za bardzo lubi takie "cykanie" napięciem. Jak miałem kiedyś fiata fachman z serwisu mi radził żebym nie odłączał akumulatora bez obciążenia np światłem pozycyjnym lub czymś podobnym żeby nie było przepięć. Tak robię do dziś i przygód nie miałem.
A z filmiku wynika że pobór prądu jest znikomy bo 10 mA nie za bardzo ma szansę w takim czasie rozładować rozładować akumulator.
Mierzyłeś jakie napięcie jest podczas rozruchu silnika ?

Ostatnio edytowane przez agir ; 27-06-2014 o 22:59
agir jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania